Conopidă la cuptor cu unt și sare

Aș zice că în familia noastră conopida a fost singura legumă subapreciată și pe care o găteam cu atenție și destul de rar. Dar se pare că lucrurile se schimbă atunci când dai de rețete potrivite și bune. Vă spuneam în Grupul Lalena că am primit o carte minunată de la Moșu, cu rețete clasice și personalizate de o doamnă bucătar din Franța. Această rețetă de conopidă la cuptor mi-a atras atenția încă de la prima răsfoire, în primul rând prin simplitatea ingredientelor și banalitatea procesului. Am făcut-o prima dată numai din simplă curiozitate și cu foarte puține așteptări. Părerea mi-am schimbat-o imediat cum am văzut că dispare repede din farfurie, și o mâncau cu așa viteză în primul rând copiii!

Dar mare atenție, la cât de simplă este, totuși sunt mici detalii de care trebuie să țineți cont și le vedeți mai jos în rețetă.

Chiar mă gândeam la un moment dat că ar fi mai simplu să desfac conopida crudă în bucătele, s-o stropesc cu unt și așa s-ar coace mai repede. Dar, să știți că așa coaptă întreagă își păstrează bine textura crocantă, și anume asta aș zice că este farmecul ei - conopidă coaptă, aromată dar și crocantă!

Ingrediente
Conopidă
1 buc
   
Unt
100 g
să fie moale, la temperatura camerei
Sare
1 lingurita
   
Pași de urmat
Pas 1

În primul rând recomand să alegeți conopida proaspătă (chiar și importată), albă, fără pete și să nu fie veștejită.

Tăiați cotorul și rupeți frunzele.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 1
Pas 2

Scobiți cât mai mult din cotor cu un cuțit - conopida trebuie să se țină întreagă dar se va coace mai bine dacă va avea cât mai puțin din cotorul gros și inutil din mijloc.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 2
Pas 3

Și un detaliu important!

Alegeți o tavă de copt puțin mai mare decât conopida, eu am folosit de 2 ori tăvile simple și mari de cuptor și am avut surpriza ca untul să se întindă pe toată suprafața și a făcut un fum extraordinar în bucătărie. În tava mică el rămâne compact și nu se arde pe sub conopidă.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 3
Pas 4

Untul moale îl luați cu mâinile și începeți să ungeți fără milă conopida pe toate părțile și buchețele.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 4
Pas 5

Cam așa, să fie acoperită bine cu unt.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 5
Pas 6

O presărați și cu sare pe toate părțile.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 6
Pas 7

Și o puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 7
Pas 8

Și după fiecare 15 minute o scoateți atent din cuptor și ungeți cu untul care se mai scurge pe fundul tăvii.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 8
Pas 9

Pe parcurs se bronzează tot mai mult.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 9
Pas 10

Și la final va fi cam așa - o testați cu un cuțit, să intre ușor în conopidă, atunci este gata și o lăsați puțin să se răcorească.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 10
Pas 11

Apoi tăiați în jumătate și desfaceți cu un cuțit în buchețele mici.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 11
Pas 12

Neapărat mai presărați puțin sare, pe interior sarea presărată deasupra nu ajunge, dar depinde și de gusturi.

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 12
Pas 13

Noi o mâncăm așa simplă, este puțin crocantă, aromată și garnitura perfectă la niște carne sau pește - de fiecare dată pare puțină și copiii se grăbesc s-o ia din farfurie :)

Poftă Bună!

Conopidă la cuptor cu unt și sare - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min