Vin cam în extra-sezon cu această rețetă de curcan la cuptor dar să știți că nu m-am grăbit să pun una numai ca să fie. Am mai testat și alte rețete de curcan dar nu a ieșit ce trebuie, până am obținut un rezultat delicios și spectaculos. Eu numai așa voi găti curcanul întreg la cuptor de acum încolo, merită tot efortul și este de mare efect la mesele festive. Aveți nevoie doar de un curcan frumos și o bună organizare a timpului - cu tot cu marinare, coacere, odihnire, procesul durează până peste 8 ore, dar cu eforturi minime din partea voastră. Voi explica în pași toate detaliile, rețeta video vă ajută la anumite aspecte care în poze poate nu se văd prea bine.
Și o remarcă despre această rețetă de curcan la cuptor - pe lângă faptul că este delicios, frumos, de efect, etc, vă alegeți cu muuuultă carne. Noi suntem 4 membri în familie și am mâncat 5 zile din el, cu diverse garnituri!
Bineînțeles aveți grijă să curățați și spălați bine curcanul. Recomand să tăiați părțile mai subțiri de la aripi, eu l-am cumpărat deja fără ele.
Într-un bol amestecați 1 lingură de sare cu câte 1 linguriță de scorțișoară, rozmarin, boia, usturoi pudră și cimbru.
Aceste mirodenii sunt opționale, mie mi-au plăcut mult cum s-au combinat la curcan, data viitoare nu schimb nimic.
Cu această compoziție ungeți și frecați bine curcanul pe interior și exterior, fără milă.
Recomand să-l lăsați 2-3 ore la pătruns, dar chiar mai bine peste noapte, în frigider.
Ideal ar fi să vă organizați în așa fel încât seara să-l marinați și a 2-a zi de dimineață vă apucați să-l puneți în cuptor.
Dimineața, înainte să-l puneți la cuptor, pregătiți mai întâi setul din poză - 1 ceapă, 1 usturoi mare, 1 portocală, 5 cuișoare și 2 frunze de dafin. Ceapa, portocala și usturoiul se spală cu tot cu coajă.
Pe lângă acestea curățați 1 morcov, țelină și 1 ceapă.
Cuișoarele le înfigeți în portocală sau ceapă, să nu se împrăștie prin curcan și pe urmă să le căutați prin carne :)
Ceapa și căpățâna de usturoi se taie în jumătăți mari.
Portocala se taie în sferturi, dar aveți grijă să nu iasă cuișoarele.
Untul rece se taie în 6 bucățele uniforme și îl păstrați deocamdată la frigider.
Luați tava mare de cuptor și puneți în ea 1 morcov, 1 ceapă și țelină tăiate bucăți mai mari.
Deasupra turnați 100 ml de vin alb.
Aranjați curcanul în mijlocul tăvii, peste aceste legume și vin.
Sub pielea pieptului de curcan aranjați uniform cele 6 bucăți de unt.
În burta puneți portocala, cuișoarele și tot setul - usturoiul, ceapa, frunza de dafin.
Recomand să-i legați picioarele cu o ață de bucătărie, așa curcanul nu se deformează la copt și își păstrează o formă frumoasă.
Cam asta este, curcanul nostru e aliniat și gata de pus în cuptor.
Acum acoperiți pieptul cu o bucată de folie mai mică.
Apoi înveliți tot curcanul cu 2 bucăți de folie mai mare.
Puneți la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 3 ore.
De obicei timpul de coacere se calculează în funcție de greutatea curcanului, la fiecare kg înmulțiți 30 de minute în cuptor. Dacă aveți curcan mai mic, îl țineți respectiv calculelor.
După 3 ore îl scoateți din cuptor și dați la o parte toate foliile.
Se unge deasupra cu zeama lăsată în tavă și îl puneți înapoi în cuptor pentru încă 1 oră, să se rumenească frumos.
La fiecare 20 de minute îl mai ungeți cu zeama și grăsimea din tavă, să se formeze o crustă uniformă și rumenă.
Dacă ați făcut totul bine, la final ar trebui să obțineți așa o frumusețe de curcan - rumenit bine și foarte fraged.
Scoteți din cuptor, mai ungeți bine cu zeama din tavă.
Se învelește iar complet cu folie și se lasă încă 2 ore să se pătrundă la temperatura camerei.
Apoi îl puneți frumos pe masa festivă, scoateți atent din tavă pe un platou mare - dacă nu vă descurcați îl puneți cu tot cu tava pe masă. Să aveți un cuțit bun la îndemână, tăiați bucăți din carnea de curcan și o aranjați la fiecare în farfurie.
Sosul din tavă îl puneți într-o sosieră și turnați peste carnea din farfurii, vă asigur că va fi mi-nu-nat! Bineînțeles, cu orice garnitură sau salată preferați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.