Am gustat prima data Pulled Pork la un fast-food popular, si sincera sa fiu - a fost prima si ultima data! Mi-a placut ideea si m-a atras poza de prezentare de pe bannerul lor(am intrat sa gust numai din curiozitate culinara :), dar ce am primit a fost cam dezgustator la vedere si cu un gust fad. Plecasem de acolo suparata si faceam calcule ca de acei 10 lei puteam sa cumpar 500g de carne calitativa, o faceam mult mai buna si imi hraneam toata familia. De atunci am pornit testele cu reteta de Pulled Pork, am facut si retete mai clasice/originale dar pana la urma am ramas la aceasta varianta, adaptata gusturilor noastre.
Pulled Pork, sau carne de porc rupta, este de fapt o friptura la cuptor gatita lent cu arome si sos specific. Are de obicei usoara aroma de fum si gust usor dulceag, de genul cum sunt sosurile Barbeque. Mie nu-mi place aceasta combinatie, asa ca pentru noi am exclus din start zaharul din sos. Aroma de fum vine de la paprika afumata, nu ma dau in vant nici dupa ea, de multe ori o inlocuiesc cu boia simpla, mai ales ca cea afumata nu se gaseste oriunde.
Reteta de mai jos este o varianta simpla, low-carb pentru ca nu are zahar, dar va puteti face varianta care va place. Va jucati cu sarea, zaharul si aroma de fum dupa plac. O alta chestie importanta - iese o cantitate destul de mare din aceste ingrediente, initial am ramas cam bulversata dar am zis sa congelez de test ce este in plus. Carnea decongelata nu isi pierde deloc din gust si textura, o aveti la indemana pentru niste lipii sau sandwish-uri oricand aveti pofta dar n-aveti timp!
Ah da, puteti la fel sa faceti si din carne de pui, curcan sau oricare va place, dar tineti mai putin la cuptor, cred ca vreo 2-3 ore.
Intr-un bol mic amestecati bulionul de rosii, cognac(daca vreti), sarea, boia, piper si coriandrul(mirodeniile puteti sa reglati dupa gust si preferinte).
Taiati cubulete mici ardeiul, ceapa si usturoiul - le adaugati in sos si amestecati bine.
Eu am avut o bucata de pulpa, dar data viitoare as alege o ceafa putin mai grasa.
Puneti acesta carne intr-un bol, sau chiar intr-o tava in care veti face friptura. Adaugati sosul de mai sus si ungeti bine pe toate partile.
Eu am o tava adanca de yena cu capac si este dedicata in mare parte fripturilor de porc. Chiar in ea am si marinat carnea.
Acoperiti cu capac sau folie de plastic si lasati la marinat in frigider 5-6 ore sau chiar 1-2 zile.
Dupa acest timp o acoperiti cu capac sau folie de aluminiu si puneti in cuptor pentru 5-6 ore la 125 de grade.
Daca marinati carnea in bol, o mutati in tava cu tot cu sos. Nu trebuie sa mai adaugati alt lichid, carnea lasa suficienta zeama si fiind acoperita nu se usuca.
Cam asa arata carnea dupa 4-5 ore.
Eu recomand sa o desfaceti acum in cateva bucati mai mici cu ajutorul a 2 furculite.
Si o puneti inca pentru 30 de minute la cuptor, aceeasi temperatura.
Se coace si mai frumos, apoi o lasati 15-30 de minute sa se racoreasca putin.
Cat este calda o rupeti bine cu 2 furculite si amestecati cu sosul din tava.
Acum va delectati cu totii, in lipii(eu le-am uns cu crema de branza, am pus carne, castraveciori, varza, rosii si porumb), sandwich-uri, cu paste, cartofi, legume, etc.
Surplusul de carne il puteti congela in pungi ermetice si va delectati atunci cand nu aveti timp si chef de gatit.
O mancare simpla, minunata si chiar va recomand sa incercati. Este o diversificare interesanta in meniul familiei si toata lumea este fericita.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.