Am gustat prima dată Pulled Pork la un fast-food popular, și sinceră să fiu - a fost prima și ultima dată! Mi-a plăcut ideea și m-a atras poza de prezentare de pe bannerul lor (am intrat să gust numai din curiozitate culinară :), dar ce am primit a fost cam dezgustător la vedere și cu un gust fad. Plecasem de acolo supărată și făceam calcule că de acei 10 lei puteam să cumpăr 500g de carne calitativă, o făceam mult mai bună și îmi hrăneam toată familia. De atunci am pornit testele cu rețeta de Pulled Pork, am făcut și rețete mai clasice/originale dar până la urmă am rămas la această variantă, adaptată gusturilor noastre.
Pulled Pork, sau carne de porc ruptă, este de fapt o friptură la cuptor gătită lent cu arome și sos specific. Are de obicei ușoară aromă de fum și gust ușor dulceag, de genul cum sunt sosurile Barbeque. Mie nu-mi place această combinație, așa că pentru noi am exclus din start zahărul din sos. Aroma de fum vine de la paprika afumată, nu mă dau în vânt nici după ea, de multe ori o înlocuiesc cu boia simplă, mai ales că cea afumată nu se găsește oriunde.
Rețeta de mai jos este o variantă simplă, low-carb pentru că nu are zahăr, dar vă puteți face varianta care vă place. Vă jucați cu sarea, zahărul și aroma de fum după plac. O altă chestie importantă - iese o cantitate destul de mare din aceste ingrediente, inițial am rămas cam bulversată dar am zis să congelez de test ce este în plus. Carnea decongelată nu își pierde deloc din gust și textură, o aveți la îndemână pentru niște lipii sau sandwich-uri oricând aveți poftă dar n-aveți timp!
Ah da, puteți la fel să faceți și din carne de pui, curcan sau oricare vă place, dar țineți mai puțin la cuptor, cred că vreo 2-3 ore.
Într-un bol mic amestecați bulionul de roșii, cognac (daca vreți), sarea, boia, piper și coriandrul (mirodeniile puteți să reglați după gust și preferințe).
Taiați cubulețe mici ardeiul, ceapa și usturoiul - le adăugați în sos și amestecați bine.
Eu am avut o bucată de pulpă, dar data viitoare aș alege o ceafă puțin mai grasă.
Puneți aceasta carne într-un bol, sau chiar într-o tavă în care veți face friptura. Adăugați sosul de mai sus și ungeți bine pe toate părțile.
Eu am o tavă adâncă de yena cu capac și este dedicată în mare parte fripturilor de porc. Chiar în ea am și marinat carnea.
Acoperiți cu capac sau folie de plastic și lăsați la marinat în frigider 5-6 ore sau chiar 1-2 zile.
După acest timp o acoperiți cu capac sau folie de aluminiu și puneți în cuptor pentru 5-6 ore la 125 de grade.
Dacă marinați carnea în bol, o mutați în tavă cu tot cu sos. Nu trebuie să mai adăugați alt lichid, carnea lasă suficientă zeamă și fiind acoperită nu se usucă.
Cam așa arată carnea după 4-5 ore.
Eu recomand să o desfaceți acum în câteva bucăți mai mici cu ajutorul a 2 furculițe.
Și o puneți încă pentru 30 de minute la cuptor, aceeași temperatură.
Se coace și mai frumos, apoi o lăsați 15-30 de minute să se răcorească puțin.
Cât este caldă o rupeți bine cu 2 furculițe și amestecați cu sosul din tavă.
Acum vă delectați cu toții, în lipii (eu le-am uns cu cremă de brânză, am pus carne, castraveciori, varză, roșii și porumb), sandwich-uri, cu paste, cartofi, legume, etc.
Surplusul de carne îl puteți congela în pungi ermetice și vă delectați atunci când nu aveți timp și chef de gătit.
O mâncare simplă, minunată și chiar vă recomand să încercați. Este o diversificare interesantă în meniul familiei și toată lumea este fericită.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.