Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui

Una din intrebarile pe care le primesc cel mai des este despre sursele mele de inspiratie - daca mai am retete, de unde le iau, cum le aleg, etc. Si de obicei raspund la fel - am o lista infinita de retete in plan, sa fie sanatate si timp ca retetele nu se termina. Ele vin din multe surse, de acasa, din musafirii, de pe net si din comunicarea cu voi - fanii mei de pe Facebook sau site. Anume acesta reteta de pilaf taranesc o am de la o minunata doamna cu care periodic vorbesc pe Facebook, saptamana trecuta mi-a zis de pilaf, am cerut imediat instructiuni si poftim - o mancare minunata, interesanta, rapida si foarte gustoasa. Niciodata nu am incercat sa combin cartofii cu orez, dar sa stiti ca merge si chiar este bun.

Copiilor le-a placut mult si varianta fara pui, voi veni cu ea la inceputul Postului, dar totusi mai exemplara si exact preluata ca de la sursa, este anume reteta de pilaf cu pui. Puteti pune copanele cu os sau fara si aripioare, cred ca nu ar iesi deloc rau si cu niste carne de curcan.

Multumesc mult Monica pentru acesta reteta de pilaf, este foarte faina, rapida si gustoasa - exact cum ne place!

Ingrediente
Pulpe de pui
1 kg
eu am luat copanele cu os, dar puneti ce va place si ce aveti disponibil
Orez
1 pahar
oricare - a iesit bine si din orez cu bob rotund, dar si din basmati
Cartofi
5 buc
cantitatea de cartofi depinde de marimea tavii - aici am o tava medie, cam cat o tigaie de 26cm
Ceapa
3 buc
Rosii cubulete din conserva
200 g
Ulei
50 ml
Boia ardei dulce sau iute
2 lingurite
Sare
1 lingurita
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Frunza de dafin
1 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Pulpele de pui se spala bine, le puneti intr-o cratita si turnati apa cat sa le acopere.

Puneti la fiert, scoateti spuma formata, adaugati 1 ceapa intreaga si 1 frunza de dafin.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 1
Pas 2

Faceti focul mic si lasati sa fiarba sub capac 30 de minute.

Daca aveti carne de pui de la tara, aveti grija sa-l fierbeti pana este moale.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 2
Pas 3

Pana acesta fierbe pregatiti restul ingredientelor - cartofii, orezul, ceapa si rosiile tocate.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 3
Pas 4

Dupa ce a fiert puiul, puneti pe foc o tigaie adanca, turnati uleiul si caliti in el 2 cepe tocate cubulete mici, pana se rumenesc usor.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 4
Pas 5

Adaugati rosiile cubulete, amestecati si mai caliti 5 minute.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 5
Pas 6

Adaugati apoi orezul spalat bine.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 6
Pas 7

Puneti sarea, piperul macinat, boia si amestecati bine toata compozitia.

Inchideti focul sub tigaie.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 7
Pas 8

Acesta compozitie de orez o treceti intr-o tava adanca de cuptor.

Eu am folosit una ovala de yena, dar este buna oricare aveti, patrata sau dreptunghiulara.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 8
Pas 9

Peste stratul de orez puneti cartofii(cruzi) taiati rondele cam de 7-8mm.

Presarati putina sare si piper macinat, sau alte mirodenii preferate.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 9
Pas 10

Peste cartofi aranjati pulpele de pui fierte.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 10
Pas 11

Cu un polonic turnati zeama in care a fiert puiul, aceasta trebuie sa acopere complet stratul de cartofi si sa atinga putin din cel de carne.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 11
Pas 12

Si asta e tot! Acum tava merge la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la 200 de grade.

Daca va mai ramane supa de pui, o puteti congela si folositi la alte retete mai tarziu.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 12
Pas 13

Asa arata cand este gata - orezul nu trebuie initial sa absoarba perfect toata zeama, nu va speriati daca se mai vede putin printre cartofi.

Doar verificati cu un cutit daca sunt moi cartofii.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 13
Pas 14

Dupa cuptor lasati tava pe masa 20-30 de minute sa se racoreasca si sa se patrunda perfect toate aromele si ingredientele.

Acum orezul va continua sa absoarba din zeama si ulei, chiar daca nu fierbe.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 14
Pas 15

Serviti cu niste muraturi sau salata, este satios si foarte gustos.

Pofta Buna!

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min