Una din intrebarile pe care le primesc cel mai des este despre sursele mele de inspiratie - daca mai am retete, de unde le iau, cum le aleg, etc. Si de obicei raspund la fel - am o lista infinita de retete in plan, sa fie sanatate si timp ca retetele nu se termina. Ele vin din multe surse, de acasa, din musafirii, de pe net si din comunicarea cu voi - fanii mei de pe Facebook sau site. Anume acesta reteta de pilaf taranesc o am de la o minunata doamna cu care periodic vorbesc pe Facebook, saptamana trecuta mi-a zis de pilaf, am cerut imediat instructiuni si poftim - o mancare minunata, interesanta, rapida si foarte gustoasa. Niciodata nu am incercat sa combin cartofii cu orez, dar sa stiti ca merge si chiar este bun.
Copiilor le-a placut mult si varianta fara pui, voi veni cu ea la inceputul Postului, dar totusi mai exemplara si exact preluata ca de la sursa, este anume reteta de pilaf cu pui. Puteti pune copanele cu os sau fara si aripioare, cred ca nu ar iesi deloc rau si cu niste carne de curcan.
Multumesc mult Monica pentru acesta reteta de pilaf, este foarte faina, rapida si gustoasa - exact cum ne place!
Pulpele de pui se spala bine, le puneti intr-o cratita si turnati apa cat sa le acopere.
Puneti la fiert, scoateti spuma formata, adaugati 1 ceapa intreaga si 1 frunza de dafin.
Faceti focul mic si lasati sa fiarba sub capac 30 de minute.
Daca aveti carne de pui de la tara, aveti grija sa-l fierbeti pana este moale.
Pana acesta fierbe pregatiti restul ingredientelor - cartofii, orezul, ceapa si rosiile tocate.
Dupa ce a fiert puiul, puneti pe foc o tigaie adanca, turnati uleiul si caliti in el 2 cepe tocate cubulete mici, pana se rumenesc usor.
Adaugati rosiile cubulete, amestecati si mai caliti 5 minute.
Adaugati apoi orezul spalat bine.
Puneti sarea, piperul macinat, boia si amestecati bine toata compozitia.
Inchideti focul sub tigaie.
Acesta compozitie de orez o treceti intr-o tava adanca de cuptor.
Eu am folosit una ovala de yena, dar este buna oricare aveti, patrata sau dreptunghiulara.
Peste stratul de orez puneti cartofii(cruzi) taiati rondele cam de 7-8mm.
Presarati putina sare si piper macinat, sau alte mirodenii preferate.
Peste cartofi aranjati pulpele de pui fierte.
Cu un polonic turnati zeama in care a fiert puiul, aceasta trebuie sa acopere complet stratul de cartofi si sa atinga putin din cel de carne.
Si asta e tot! Acum tava merge la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la 200 de grade.
Daca va mai ramane supa de pui, o puteti congela si folositi la alte retete mai tarziu.
Asa arata cand este gata - orezul nu trebuie initial sa absoarba perfect toata zeama, nu va speriati daca se mai vede putin printre cartofi.
Doar verificati cu un cutit daca sunt moi cartofii.
Dupa cuptor lasati tava pe masa 20-30 de minute sa se racoreasca si sa se patrunda perfect toate aromele si ingredientele.
Acum orezul va continua sa absoarba din zeama si ulei, chiar daca nu fierbe.
Serviti cu niste muraturi sau salata, este satios si foarte gustos.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.