Răcituri de pui (Piftie)

Este rețeta învățată de la mama, dar adaptată la condițiile actuale la ce se găsește în magazin. Nu am avut cocoș de țară, care este perfect pentru răcituri, și nu prea îmi place piftia de porc (este prea grasă) - deci m-am descurcat cu ce am avut și ce este mai sănătos. Este o mâncare care se face de sărbători, foarte bună, sănătoasă și chiar cu calorii rezonabile (pentru cei ce țin regim de slăbire este foarte bună).

Ingrediente
Pui întreg
1 buc
dacă aveți cocoș de țară, ar fi și mai bine
Ceapă albă
1 buc
   
Frunză de dafin
3 buc
   
Usturoi
7 buc
căţei
Gelatină
2 buc
2 plicuri pentru 1 litru de apă
Pași de urmat
Pas 1

Se spală bine carnea de pui sau cocoș.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 1
Pas 2

Îl porționați, și îl puneți la fiert într-o cratiță cu apă.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 10-15 min.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 3
Pas 4

Apoi scoateți carnea din apă, o spălați bine. Apa în care a fiert puiul o aruncați și spălați bine cratița. Procedura o recomand pentru a face supa de pui cât mai sănătoasă și mai clară (așa cică sunt răciturile de gospodină :)). Eu am scos și pielea de pe pui, tot pentru a evita substanțele toxice cu care este tratat puiul.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 4
Pas 5

Turnați apă filtrată cât să acopere carnea și puneți din nou cratița pe foc.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 5
Pas 6

Când începe să fiarbă, adăugați ceapa întreagă (curățată și spălată), frunză de dafin, faceți focul cât mai mic posibil, acoperiți cu capac (să lăsați o crăpătură pentru a ieși aburii) și lăsați să fiarbă. Dacă faceți din pui de comerț lăsați 1-2 ore, dacă din cocoș sau picioare de porc/vită, trebuie să fiarbă 4-5 ore.

Atenție! Trebuie să fiarbă foarte încet, abia să se vadă bulele de aer.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 6
Pas 7

Veți observa că după ce a fiert bine, carnea este moale, se ia ușor de pe oase și supa foarte aromată. Când este gata, stingeți focul și mai lăsați 1 oră să se pătrundă.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 7
Pas 8

Apoi separați supa de carne, în supă puneți gelatina și ar fi bine să o puneți cât supa este caldă bine, să se dizolve gelatina (dar atenți - gelatina își pierde calitățile în apă foarte fierbinte).

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 8
Pas 9

Apoi potriviți de sare și lăsați să se mai răcorească. Când este călduță se adaugă usturoiul pisat și se amestecă.

Ca să faceți o răcitură perfectă la gust să știți că ar trebui să sărați un pic mai mult decât vă place (carnea va absorbi din sare) și un pic mai mult usturoi. Să fie un gust puternic de usturoi și ușor mai sărată.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 9
Pas 10

Carnea se scoate de pe oase și se pune uniform în 2-3 farfurii adânci, în cele de supă sau ciorbă.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 10
Pas 11

Supa se toarnă prin sită deasupra la carne, până se umple farfuria - obligatoriu trebuie să acopere carnea.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 11
Pas 12

Lăsați răcitura la frigider, câteva ore până se prinde.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 12
Pas 13

Apoi recomand să o înfrumusețați cu ceva legume. Eu folosesc morcov fiert pentru a face un fel de trandafiri. Tai dintr-o bucată de morcov fiert, de jur împrejur o bandă de 1,5 cm lățime.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 13
Pas 14

Apoi rulați banda.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 14
Pas 15

Și o așezați în picioare, deci așa ar trebui să arate.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 15
Pas 16

Apoi mai folosesc rondele de ou fiert și verdeață. Astea le puneți după cum vă place. Rețeta este un pic cu inspirație ucraineană, așa le face bunica, de la ea a învățat mama și așa mai departe... :)

Piftia de cocoș sau porc se face la fel, doar că se fierbe mai mult - 4-5 ore și nu se pune gelatină. Carnea puteți s-o mărunțiți cum vă place - bucăți mai mari sau mai mici, dar recomand să scoateți oasele.

Poftă Bună!

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2-3 farfurii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 45 min