Este rețeta învățată de la mama, dar adaptată la condițiile actuale la ce se găsește în magazin. Nu am avut cocoș de țară, care este perfect pentru răcituri, și nu prea îmi place piftia de porc (este prea grasă) - deci m-am descurcat cu ce am avut și ce este mai sănătos. Este o mâncare care se face de sărbători, foarte bună, sănătoasă și chiar cu calorii rezonabile (pentru cei ce țin regim de slăbire este foarte bună).
Se spală bine carnea de pui sau cocoș.
Îl porționați, și îl puneți la fiert într-o cratiță cu apă.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 10-15 min.
Apoi scoateți carnea din apă, o spălați bine. Apa în care a fiert puiul o aruncați și spălați bine cratița. Procedura o recomand pentru a face supa de pui cât mai sănătoasă și mai clară (așa cică sunt răciturile de gospodină :)). Eu am scos și pielea de pe pui, tot pentru a evita substanțele toxice cu care este tratat puiul.
Turnați apă filtrată cât să acopere carnea și puneți din nou cratița pe foc.
Când începe să fiarbă, adăugați ceapa întreagă (curățată și spălată), frunză de dafin, faceți focul cât mai mic posibil, acoperiți cu capac (să lăsați o crăpătură pentru a ieși aburii) și lăsați să fiarbă. Dacă faceți din pui de comerț lăsați 1-2 ore, dacă din cocoș sau picioare de porc/vită, trebuie să fiarbă 4-5 ore.
Atenție! Trebuie să fiarbă foarte încet, abia să se vadă bulele de aer.
Veți observa că după ce a fiert bine, carnea este moale, se ia ușor de pe oase și supa foarte aromată. Când este gata, stingeți focul și mai lăsați 1 oră să se pătrundă.
Apoi separați supa de carne, în supă puneți gelatina și ar fi bine să o puneți cât supa este caldă bine, să se dizolve gelatina (dar atenți - gelatina își pierde calitățile în apă foarte fierbinte).
Apoi potriviți de sare și lăsați să se mai răcorească. Când este călduță se adaugă usturoiul pisat și se amestecă.
Ca să faceți o răcitură perfectă la gust să știți că ar trebui să sărați un pic mai mult decât vă place (carnea va absorbi din sare) și un pic mai mult usturoi. Să fie un gust puternic de usturoi și ușor mai sărată.
Carnea se scoate de pe oase și se pune uniform în 2-3 farfurii adânci, în cele de supă sau ciorbă.
Supa se toarnă prin sită deasupra la carne, până se umple farfuria - obligatoriu trebuie să acopere carnea.
Lăsați răcitura la frigider, câteva ore până se prinde.
Apoi recomand să o înfrumusețați cu ceva legume. Eu folosesc morcov fiert pentru a face un fel de trandafiri. Tai dintr-o bucată de morcov fiert, de jur împrejur o bandă de 1,5 cm lățime.
Apoi rulați banda.
Și o așezați în picioare, deci așa ar trebui să arate.
Apoi mai folosesc rondele de ou fiert și verdeață. Astea le puneți după cum vă place. Rețeta este un pic cu inspirație ucraineană, așa le face bunica, de la ea a învățat mama și așa mai departe... :)
Piftia de cocoș sau porc se face la fel, doar că se fierbe mai mult - 4-5 ore și nu se pune gelatină. Carnea puteți s-o mărunțiți cum vă place - bucăți mai mari sau mai mici, dar recomand să scoateți oasele.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.