Știam teoretic despre această friptură de vită la cuptor, am observat-o în multe rețete italiene (Arrosto di Vitello zic ei), dar i-am descoperit efectiv gustul, aroma și textura după ce ne-a gătit-o cumnata mea (a trăit mulți ani în Italia și o făcea deja din obișnuință). Am rămas efectiv surprinsă - modul simplu de preparare, este arătoasă și foarte gustoasă. Rețeta este adaptabilă și puteți face la fel friptura de porc la cuptor, dar eu prefer s-o fac cu ceafă sau pulpă de vițel - iese foarte fragedă și mai diversificăm meniul nostru cu carne.
Am folosit în această rețetă de Arrosto vinul alb Sauvignon Blanc de la Crama Ceptura, încep acum o serie de rețete în care le voi folosi în mai multe moduri interesante.
Voi explica în pasul 1 de unde cumpăr carnea pe care o vedeți în poze, foarte bună și calitativă. Legarea cărnii este opțională, puteți să lăsați bucata și așa simplă, întreagă, dar să știți că această legătură va ține bucata de carne mai întreagă, nu se desface după copt. Atunci când vreți s-o porționați la masă se vede diferența, de obicei friptura care a fost legată își ține bine forma, cea întreagă simplă se cam desface. Nu am avut timp să vă arăt chiar eu cum se leagă exemplar, dar aveți aici pe un site italian pașii cu foto și video.
În principal legumele de bază aici sunt ceapa, țelina (rădăcină sau tije), morcovi, ciuperci și usturoi. Din acestea aș zice că primele 2 sunt obligatorii, restul după gust și preferințe, eu fiind pe regim low-carb am ales s-o fac fără morcovi, de usturoi am uitat...
Cum v-am spus mai sus, eu folosesc de obicei ceafă de vițel (o găsesc ocazional și foarte bună la Kaufland, este deja legată și chiar recomand).
Puteți să înlocuiți cu altă bucată de carne preferată, pentru pașii cu legarea vedeți link-ul din descrierea rețetei.
Asezonați carnea pe toate părțile cu sare, piper, eventual rozmarin și alte mirodenii preferate.
Pentru rețetă folosiți un vin bun alb demisec, eu am folosit un Sauvignon Blanc minunat de la Ceptura, l-am savurat și în friptură, și pe lângă, și fără nimic :)
Legumele folosite de mine, dar vedeți mai sus și alte sugestii.
Le tocați cubulețe foarte mici posibil.
Încingeți bine tigaia cu ulei și la foc iute rumeniți carnea pe toate părțile.
Foarte important să fie încinsă bine tigaia, carnea trebuie să se rumenească repede și să nu lase zeamă.
Lăsați puțin carnea rumenită la o parte, într-o farfurie sau tavă în care o veți pune la cuptor.
În tigaie (aceeași în care ați călit carnea) puneți repede toate legumele tocate, amestecați și căliți timp de 10 minute.
Acum puneți carnea rumenită într-o tavă adâncă de cuptor, pentru fripturi eu prefer tăvile adânci de yena cu capac.
Peste carne adăugați legumele călite.
Turnați vinul alb peste carne și legume.
Acoperiți tava cu un capac sau folie de aluminiu și o puneți în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 2 ore.
Recomand la fiecare jumătate de oră să scoateți tava din cuptor, întoarceți carnea pe o altă parte și stropiți cu zeama din tigaie.
Ultima jumătate de oră o lăsați fără capac, să se rumenească frumos.
După cuptor ar fi bine s-o lăsați cam 30-50 de minute în tava acoperită cu capac, să se pătrundă și odihnească bine.
Cu ajutorul unui foarfece scoateți atent ațele, dacă a fost legată.
Neapărat o tăiați felii cu un cuțit ascuțit bine, altfel aveți șanse s-o cam rupeți.
Feliile să fie cam de 6-8 mm grosime.
Neapărat le aranjați frumos pe un platou, împreună cu legumele și sosul format în tava de cuptor.
Aici varianta mai exemplară, să vedeți și feliile, dar și bucata întreagă.
Dar de obicei eu o tai pe toată felii, aranjez pe un platou mare, stropesc cu sos și pun printre felii legumele.
Este delicioasă, serviți cu orice garnitură vă place.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.