Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto

Știam teoretic despre această friptură de vită la cuptor, am observat-o în multe rețete italiene (Arrosto di Vitello zic ei), dar i-am descoperit efectiv gustul, aroma și textura după ce ne-a gătit-o cumnata mea (a trăit mulți ani în Italia și o făcea deja din obișnuință). Am rămas efectiv surprinsă - modul simplu de preparare, este arătoasă și foarte gustoasă. Rețeta este adaptabilă și puteți face la fel friptura de porc la cuptor, dar eu prefer s-o fac cu ceafă sau pulpă de vițel - iese foarte fragedă și mai diversificăm meniul nostru cu carne.

Am folosit în această rețetă de Arrosto vinul alb Sauvignon Blanc de la Crama Ceptura, încep acum o serie de rețete în care le voi folosi în mai multe moduri interesante.

Voi explica în pasul 1 de unde cumpăr carnea pe care o vedeți în poze, foarte bună și calitativă. Legarea cărnii este opțională, puteți să lăsați bucata și așa simplă, întreagă, dar să știți că această legătură va ține bucata de carne mai întreagă, nu se desface după copt. Atunci când vreți s-o porționați la masă se vede diferența, de obicei friptura care a fost legată își ține bine forma, cea întreagă simplă se cam desface. Nu am avut timp să vă arăt chiar eu cum se leagă exemplar, dar aveți aici pe un site italian pașii cu foto și video.

În principal legumele de bază aici sunt ceapa, țelina (rădăcină sau tije), morcovi, ciuperci și usturoi. Din acestea aș zice că primele 2 sunt obligatorii, restul după gust și preferințe, eu fiind pe regim low-carb am ales s-o fac fără morcovi, de usturoi am uitat...

Ingrediente
Ceafă de vițel/porc
1500 g
orice bucată de carne preferați - ceafă, pulpă, mușchi, etc.
Ceapă
1 buc
   
Țelină
100 g
tije țelină apio sau rădăcină
Ciuperci
5 buc
puteți înlocui cu 1 morcov, sau mai adăugați și câțiva căței de usturoi
Vin alb demisec
150 ml
am folosit Sauvignon Blanc de la Crama Ceptura
Piper negru măcinat
1 lingurita
și niște rozmarin dacă aveți
Sare
2 lingurite
   
Ulei de măsline
50 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Cum v-am spus mai sus, eu folosesc de obicei ceafă de vițel (o găsesc ocazional și foarte bună la Kaufland, este deja legată și chiar recomand).

Puteți să înlocuiți cu altă bucată de carne preferată, pentru pașii cu legarea vedeți link-ul din descrierea rețetei.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 1
Pas 2

Asezonați carnea pe toate părțile cu sare, piper, eventual rozmarin și alte mirodenii preferate.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 2
Pas 3

Pentru rețetă folosiți un vin bun alb demisec, eu am folosit un Sauvignon Blanc minunat de la Ceptura, l-am savurat și în friptură, și pe lângă, și fără nimic :)

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 3
Pas 4

Legumele folosite de mine, dar vedeți mai sus și alte sugestii.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 4
Pas 5

Le tocați cubulețe foarte mici posibil.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 5
Pas 6

Încingeți bine tigaia cu ulei și la foc iute rumeniți carnea pe toate părțile.

Foarte important să fie încinsă bine tigaia, carnea trebuie să se rumenească repede și să nu lase zeamă.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 6
Pas 7

Lăsați puțin carnea rumenită la o parte, într-o farfurie sau tavă în care o veți pune la cuptor.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 7
Pas 8

În tigaie (aceeași în care ați călit carnea) puneți repede toate legumele tocate, amestecați și căliți timp de 10 minute.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 8
Pas 9

Acum puneți carnea rumenită într-o tavă adâncă de cuptor, pentru fripturi eu prefer tăvile adânci de yena cu capac.

Peste carne adăugați legumele călite.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 9
Pas 10

Turnați vinul alb peste carne și legume.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 10
Pas 11

Acoperiți tava cu un capac sau folie de aluminiu și o puneți în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 2 ore.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 11
Pas 12

Recomand la fiecare jumătate de oră să scoateți tava din cuptor, întoarceți carnea pe o altă parte și stropiți cu zeama din tigaie.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 12
Pas 13

Ultima jumătate de oră o lăsați fără capac, să se rumenească frumos.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 13
Pas 14

După cuptor ar fi bine s-o lăsați cam 30-50 de minute în tava acoperită cu capac, să se pătrundă și odihnească bine.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 14
Pas 15

Cu ajutorul unui foarfece scoateți atent ațele, dacă a fost legată.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 15
Pas 16

Neapărat o tăiați felii cu un cuțit ascuțit bine, altfel aveți șanse s-o cam rupeți.

Feliile să fie cam de 6-8 mm grosime.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 16
Pas 17

Neapărat le aranjați frumos pe un platou, împreună cu legumele și sosul format în tava de cuptor.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 17
Pas 18

Aici varianta mai exemplară, să vedeți și feliile, dar și bucata întreagă.

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 18
Pas 19

Dar de obicei eu o tai pe toată felii, aranjez pe un platou mare, stropesc cu sos și pun printre felii legumele.

Este delicioasă, serviți cu orice garnitură vă place.

Poftă Bună!

Friptură la cuptor în stil Italian, sau Arrosto - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min