Poftim, la cererea si insistenta publicului doritor, vin intr-un final si cu super reteta de prajitura desteapta cu ciocolata, sau prajitura inteligenta, sau cremes inteligent - oricum ii ziceti este la fel de buna! Demult planificam si dupa multe teste am ramas anume la aceasta varianta pe care v-o recomand cu drag.
Grosimea prajiturii destepte cu ciocolata depinde de marimea tavii in care o faceti, a mea este 25x25cm, si mare grija sa nu o faceti in tava cu borduri detasabile ca o veti scobi din cuptor, eu asa am facut...
Inca o precizare importanta, observati ca folosesc mixerul doar pentru a bate albusurile, mai departe folosesc un tel pentru ca este un aluat foarte lichid si ma veti injura de cat puteti stropi in bucatarie!
Cu aceste precizari si recomandari, sigur veti avea un rezultat excelent si verificat pe greselile mele nu ale voastre...
Separati albusurile de galbenusuri si le puneti in 2 boluri diferite.
Albusurile le bateti cu un mixer, sa fie spuma alba si densa.
Peste galbenusuri adaugati zaharul, vanilia si amestecati bine cu un tel.
Cate putin adaugati untul topit, amestecati bine de fiecare data.
Puneti faina si pudra de cacao, amestecati.
Observati acum ca aluatul este putin mai dens, asa si trebuie.
In 3-4 reprize adaugati laptele, de fiecare data amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase.
Aluatul devine destul de lichid si nu recomand sa folositi mixerul pentru ca stropeste rau de tot!
Un tel simplu isi face treaba bine, sigur si curat :)
Acum puneti in aluat albusurile spuma si le amestecati bine.
Cu o lingura va fi destul de greu, recomand la fel sa folositi telul.
Asta este aluatul final.
Il turnati intr-o tava de 25x25cm, asternuta cu hartie de copt sau unsa bine cu unt.
Nivelati si distribuiti uniform aluatul in tava.
Se coace timp de 1 ora in cuptorul preincalzit la 160 de grade.
La final apasati putin cu degetele mijlocul prajiturii, daca nu tremura puteti s-o scoateti din cuptor.
Lasati prajitura sa se raceasca complet, asa se va portiona mult mai bine si mai frumos.
O sectiune mai de aproape, bucatile de prajitura sunt foarte ferme, se pot lua usor cu mana - o chestie minunata pentru copii.
Deci prajitura este foarte simpla si buna, la noi deja este printre preferate mai ales pentru mine, ca se gateste repede si are succes garantat la toata lumea :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.