Acest desert cu căpșuni este deliciul copilăriei mele când strângeam căpșuni cu găleata, le spălam și aranjam într-un lighean mare emailat, bunica turna un borcan de smântână și un pumn generos de zahăr. Mâncam toți cu lingurile din acest lighean și era un deliciu minunat... Acum, că suntem ceva mai departe de acele timpuri, le fac copiilor căpșunile cu smântână sau iaurt și miere, căpșuni cu frișcă, deci puteți adapta rețeta oricum vă place și aveți nevoie.
Eu de exemplu, fiindcă țin regim LCHF, am pus smântână grasă și îndulcitor, niște semințe de chia deasupra tot nu încurcă. Deci puteți savura acest desert cu căpșuni în multe variante, dar toate rapide, delicioase și extraordinar de frumoase.
Spălați bine căpșunile, le rupeți frunzele și puneți la scurs într-o sită.
Smântâna o amestecați cu mierea și esența de vanilie, îndulciți după gust, cum vă place.
Separat am pus pentru mine zahăr de mesteacăn (xylitol), pentru că sunt la dietă și am exclus zahărul tradițional din meniu.
Dacă aveți căpșuni mai mari le tăiați jumătăți sau sferturi, căpșunile mici le puteți lăsa întregi.
Bineînțeles că puteți amesteca banal smântâna cu căpșuni și aveți desertul gata.
Dar dacă vreți să o faceți ceva mai frumos, aranjați căpșunile în boluri individuale.
Turnați smântâna deasupra, dar păstrați cam 1-2 linguri pentru decor la fiecare bol.
Acum mai puneți un rând de căpșuni, nu așa mare ca primul.
Puneți un pic de smântână deasupra, eventual le puteți presăra și niște semințe de chia deasupra.
Decorați cu niște frunze de mentă sau lămâiță/melissa și gata un desert foarte frumos și delicios.
Se poate servi imediat sau păstrați la frigider 2-3 ore înainte de servire. Nu lăsați prea mult, pentru că lasă zeamă multă căpșunile și își pierd textura.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.