Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat

Untul Ghee este foarte popular in bucataria indiana ayurvedica, dar mai nou este unul din cele mai cautate produse in magazinele naturiste si nu numai. Asta in primul rand pentru gustul minunat dar si punctul de ardere foarte mare, ceea ce il face foarte potrivit pentru a gati si praji sanatos mancarea. Untul clarifiat este practic 99-100% grasime curata, nu contine lactoza din cauza procesului de preparare specific, deci este consumat si de cei care au intoleranta la cazeina si lactoza.

Am facut mai jos o lista impresionanta cu beneficiile acestui unt minunat, este chiar la indemana sa-l faceti si sa mai alternati cu alte uleiuri sanatoase in alimentatia familiei dvs.

Deci, unt ghee beneficii(lista e mai lunga, mai jos doar cateva din ele):

- foarte bogat in vitaminele A, D, K si E

- mult mai usor de digerat decat alte grasimi saturate, reduce colesterolul(desi este o grasime animala) si protejeaza flora intestinala

- efect antiinflamator si antioxidant datorita acidului linoleic pe care il contine

- stimuleaza metabolismul, activitatea cerebrala si intareste sistemul imunitar

- gust minunat

- punct de ardere foarte ridicat.

Ingrediente

Unt
500 g
mai bine sa folositi unt cu procent de grasime cat mai mare de 80-82% pentru a obtine ghee

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita cu fund mai gros sau tuci puneti cele 500g de unt.

Eu am avut la indemana Unt Koliba de 82%, folositi la fel unt cu procent de grasime cat mai mare.

2

Puneti cratita cu unt pe aragaz si il topiti la foc mediu.

3

Dupa topire untul incepe sa fiarba si face o spuma mare. Eu nu o scot, ea oricum dispare in procesul de fierbere, observati mai jos.

Acum faceti focul mic si lasati sa fiarba domol timp de 15-25 de minute - dar nu plecati departe, fiti cu ochii pe el - timpul de fierbere depinde de calitatea untului.

4

Dupa 10 minute untul meu arata asa.

Eu periodic il amestec in tot acest timp cat fierbe.

5

Dupa 20 de minute va fi cam asa, observati ca spuma cam dispare si se transforma in niste fulgi mari de culoare alba - asta e zerul care se solidifica in procesul de fierbere.

6

Cand acesti fulgi incep sa fie mai galbeni, nu albi, ghee este gata. Acum inchideti repede focul, este bine sa fiti in aceasta perioada langa aragaz ca sa nu pierdeti momentul si sa nu inceapa procesul de ardere.

7

Mai tineti ghee in cratita timp de 5-10 minute, toate aceste impuritati se vor lasa in jos.

8

Acum il strecurati atent printr-o sita densa sau un tifon curat, direct in borcanul in care se va pastra.

9

Sedimentul galben mai bine il lasati in cratita, ca sa obtinem un ghee cat mai curat.

10

Din 500g de unt am obtinut exact 500ml de unt ghee, nu l-am cantarit sa va spun si in grame :)

11

Untul se pastreaza neaparat in borcane de sticla, inchise cu capac si mai bine la temperatura camerei. Se zice ca in timp calitatile untului clarifiat se imbunatatesc, si anume pastrat NU la rece!

Daca ati fiert corect untul si ati separat bine partea de zer, untul ghee n-are de ce sa se strice sau sa se altereze, ca doar este grasime curata.

12

Chiar si la temperatura camerei untul ghee se va solidifica, este normal si sa aveti in vedere.

Acum este gata sa-l folositi la orice gatiti - legume, carne, peste, deserturi, etc.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 500 mililitri (1 borcan de 500ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Colectii: Utile

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !