Eu sunt mare fan budinca de chia de la prima lingura, si tin sa mentionez ca mai intai mi-a placut mult gustul si textura. Pe urma am inceput eu sa citesc despre semintele de chia si am vazut ditamai lista de nutrienti si beneficii pe care le contin(omega 3 si 6, antioxidanti, magneziu, fier, calciu, fosfor, potasiu, etc). Daca va uitati pe reteta de budinca cu chia veti observa ca este atat de simplu sa o preparati ca puteti face asta impreuna cu copiii, sa va dati liber imaginatiei la cum decorati budinca, ce gust final vreti sa obtineti, etc.
Fiindca budinca se poate prepara la rece, doar cat se absoarbe lichidul peste care puneti semintele(30 de minute -1 ora), este si un desert foarte rapid. Mai jos eu am avut seminte de chia Sanovita si tot aceeasi marca lapte de cocos. Dar puteti sa faceti Jeleu delicios de chia cu sucul vostru preferat, laptele de cocos se poate inlocui cu orice lapte va place sau smantana dulce. Arome, indulcitori, cacao,fructe, culori - toate dupa gust si preferinte.
De data aceasta eu am facut budinca de chia cu capsuni si a fost chiar un hit - am pus in paharele de servit 1 strat de budinca simpla, cu vanilie si lapte de cocos, iar al 2-lea strat cu piure de capsuni si lapte de cocos. Puteti folosi aici cu succes capsuni congelate sau alte fructe proaspete/de la congelator.
Intr-un bol mare turnati laptele sau lichidul pe care il veti folosi in budinca. Lichidul poate fi la temperatura camerei sau de la frigider.
Eu am impartit acesta in 2 boluri, ca sa fac budinca in 2 culori.
Adaugati semintele de chia, puneti initial 100g seminte la 500ml de lapte si vedeti pe parcurs daca este suficient de groasa budinca. Am avut surpriza la unele marci sa se umfle foarte repede si foarte mult, la altele am avut de asteptat.
Aici am folosit Seminte de Chia de la Sanovita, in 30 de minute deja imi era clar cum va fi textura.
Amestecati bine compozitia cu un tel si lasati la o parte.
Pentru budinca cu capsuni am facut fructele proaspete piure intr-un blender.
Intr-un alt bol am pus lapte de cocos si piure-ul de capsuni, am avut 500ml lapte cu 300ml piure - budinca a iesit putin mai lichida decat cea fara fructe, dar tot buna si nu am mai pus mai mult de 100g seminte de chia, desi lichid a fost mai mult.
Ambele compozitii le potriviti de dulce dupa gust - eu sunt la regim fara carbohidrati si am indulcit cu xylitol(zahar de mesteacan).
La fel puteti sa puneti niste esenta sau seminte de vanilie.
Observati dupa 30-60 de minute cum se ingroasa budinca, daca este inca lichida mai puneti seminte de chia.
Asa cum am mentionat mai sus, absorbtia semintelor depinde de la o marca la alta, deci va ghidati dupa textura dorita.
Acum puneti budinca in pahare sau boluri individuale - eu am pus primul strat de budinca fara fructe si pe deasupra cel cu capsuni.
Puteti servi imediat budinca, dar o puteti lasa si la frigider pana cand aveti nevoie - sta bine 2-3 zile.
Eu am ornat cu frunze de menta si felii de capsuni proaspete, copiilor le-a placut mult, dar si pentru noi a fost o delectare.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.