Recunosc că sunt o persoană pofticioasă, nu sunt foarte mândră de asta dar învăț să trăiesc așa și să nu fac abuz, mai ales când vine vorba de clătite, gogoși și alte minuni făinoase. Chiar și în perioadele cu regim alimentar caut să mâncăm gustos nu doar sănătos, de multe ori adaptez rețete, testez multe combinații și această rețetă de clătite pufoase este un adevărat succes după multe încercări. Toată familia le iubește, se fac repede, sunt fragede, moi și cu ușoară aromă de cocos. Chiar mi s-a spus că sunt mai bune decât cele clasice, deci merită încercate și avute în vedere.
Le prăjesc neapărat cu ulei de cocos (aici Sanovita) sau Ghee, ambele au punctul de ardere ridicat și sunt foarte sănătoase pentru prăjit și gătit.
Făina de cocos demult nu mai este complicat de găsit, eu o iau din magazinele online sau la plafarul din cartier. Mi se pare foarte interesantă mai ales în diverse deserturi low-carb, are gust dulceag și aromă ușoară de cocos. Dacă puneți numai făină de cocos clătitele ies ceva mai sfărâmicioase, recomand să adăugați și puțină tărâțe de psyllium pentru o textură mai elastică.
Pentru mine aceste clătite sunt o delectare, am cam uitat și gustul celor clasice, deci chiar vi le recomand. Eu le fac în perioadele cu regim low-carb și nu am nici un stres cu poftele de ceva bun dar și fără remușcări. Vedeți în ultimii pași și o secțiune din aceste clătite pufoase minunate.
Într-un bol amestecați făina de cocos cu tărâțele de psyllium, praful de copt și sarea.
Într-un alt bol mai mare bateți ouăle și adăugați laptele bătut/iaurtul.
Eu pun și o lingură de îndulcitor (sau zahăr), amestecați bine.
Acum adăugați compoziția din făină de cocos, amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.
Observați imediat că aluatul este ceva mai lichid, lăsați-l la o parte timp de 10-15 minute.
Și acum observați ce se întâmplă - făina de cocos se umflă și aluatul devine ceva mai gros și dens. Asta îmi place cel mai mult la ea, nu este nevoie să folosiți multă și în plus are preț rezonabil.
Mi se pare una din cele mai bune pentru deserturile low-carb, mai ales din motivele de mai sus :)
Am folosit ulei de cocos ecologic (SanoVita) pentru a prăji clătitele, chiar vă recomand să-l aveți și folosiți cu încredere la gătit/prăjit/copt, etc.
Pun cam 2-3 linguri într-o tigaie medie și îl încălzesc bine.
Apoi iau cu lingura aluatul de clătite și îl pun în tigaie. Fiindcă este dens îl mai turtesc și îi dau o formă rotundă de clătită - nu este un aluat curgător.
Prăjesc clătitele la foc mediu spre mic chiar, au tendința să se rumenească repede.
Cu o spatulă se întorc pe partea cealaltă până se rumenesc la fel de frumos.
Pe parcurs le scot pe o farfurie mai mare și în tigaie reiau procesul - pun ulei de cocos, adaug și formez clătitele cu lingura și le rumenesc pe ambele părți.
Observați aici și secțiunea, pe lângă faptul că sunt pufoase, mai sunt și fragede, moi și foarte aromate.
Nouă ne plac mult servite pe lângă o lingură de smântână sau iaurt grecesc, niște fructe de pădure sau dulceață (preferata mea Dulceața fără zahăr și fără fierbere).
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.