Recunosc ca sunt o persoana pofticioasa, nu sunt foarte mandra de asta dar invat sa traiesc asa si sa nu fac abuz, mai ales cand vine vorba de clatite, gogosi si alte minuni fainoase. Chiar si in perioadele cu regim alimentar caut sa mancam gustos nu doar sanatos, de multe ori adaptez retete, testez multe combinatii si aceasta reteta de clatite pufoase este un adevarat succes dupa multe incercari. Toata familia le iubeste, se fac repede, sunt fragede, moi si cu usoara aroma de cocos. Chiar mi s-a spus ca sunt mai bune decat cele clasice, deci merita incercate si avute in vedere.
Le prajesc neaparat cu ulei de cocos(aici Sanovita) sau Ghee, ambele au punctul de ardere ridicat si sunt foarte sanatoase pentru prajit si gatit.
Faina de cocos demult nu mai este complicat de gasit, eu o iau din magazinele online sau la plafarul din cartier. Mi se pare foarte interesanta mai ales in diverse deserturi low-carb, are gust dulceag si aroma usoara de cocos. Daca puneti numai faina de cocos clatitele ies ceva mai sfaramicioase, recomand sa adaugati si putina tarate de psyllium pentru o textura mai elastica.
Pentru mine aceste clatite sunt o delectare, am cam uitat si gustul celor clasice, deci chiar vi le recomand. Eu le fac in perioadele cu regim low-carb si nu am nici un stres cu poftele de ceva bun dar si fara remuscari. Vedeti in ultimii pasi si o sectiune din aceste clatite pufoase minunate.
Intr-un bol amestecati faina de cocos cu taratele de psyllium, praful de copt si sarea.
Intr-un alt bol mai mare bateti ouale si adaugati laptele batut/iaurtul.
Eu pun si o lingura de indulcitor(sau zahar), amestecati bine.
Acum adaugati compozitia din faina de cocos, amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase.
Observati imediat ca aluatul este ceva mai lichid, lasati-l la o parte timp de 10-15 minute.
Si acum observati ce se intampla - faina de cocos se umfla si aluatul devine ceva mai gros si dens. Asta imi place cel mai mult la ea, nu este nevoie sa folositi multa si in plus are pret rezonabil.
Mi se pare una din cele mai bune pentru deserturile low-carb, mai ales din motivele de mai sus :)
Am folosit ulei de cocos ecologic(SanoVita) pentru a praji clatitele, chiar va recomand sa-l aveti si folositi cu incredere la gatit/prajit/copt, etc.
Pun cam 2-3 linguri intr-o tigaie medie si il incalzesc bine.
Apoi iau cu lingura aluatul de clatite si il pun in tigaie. Fiindca este dens il mai turtesc si ii dau o forma rotunda de clatita - nu este un aluat curgator.
Prajesc clatitele la foc mediu spre mic chiar, au tendinta sa se rumeneasca repede.
Cu o spatula se intorc pe partea cealalta pana se rumenesc la fel de frumos.
Pe parcurs le scot pe o farfurie mai mare si in tigaie reiau procesul - pun ulei de cocos, adaug si formez clatitele cu lingura si le rumenesc pe ambele parti.
Observati aici si sectiunea, pe langa faptul ca sunt pufoase, mai sunt si fragede, moi si foarte aromate.
Noua ne plac mult servite pe langa o lingura de smantana sau iaurt grecesc, niste fructe de padure sau dulceata(preferata mea Dulceata fara zahar si fara fierbere).
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.