Creveți cu sos alb, vin și usturoi

Azi vă prezint una din rețetele cu creveți pe care o gătesc cel mai des și de aici puteți mai departe improviza niște paste cu creveți și sos de smântână, merg minunat și cu orez sau simplu cu niște pâine proaspătă. Am gătit rețeta la câteva ateliere culinare și a fost primită numai cu laude, deci este testată pe multă lume nu numai pe cei de-ai casei.

Această rețetă de creveți cu sos alb este foarte rapidă și simplă, cel mai complicat este să găsiți creveții la un preț decent, de preferat și curățați. Eu de obicei cumpăr creveți congelați vrac, la kg, îi decongelez și gătesc repede. Dar când am chef de finețuri mă joc și cu cei proaspeți, curățați chiar de noi și neapărat cumpărați din magazine cu livrare permanentă.

Ingrediente
Creveți curățați
1 kg
curățați și scurși bine de apă, dacă sunt congelați îi decongelați dinainte
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
300 ml
   
Vin alb demisec
100 ml
   
Ceapă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Sare
1 lingurita
   
Unt
30 g
   
Ulei de măsline
50 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

De data aceasta am avut creveți cumpărați congelați, așa că i-am decongelat, spălat și neapărat se scurg bine de apă.

Dacă aveți creveți proaspeți, îi curățați, spălați și la fel scurgeți bine de apă.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 1
Pas 2

Curățați și spălați ceapa, usturoiul și pătrunjelul.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 2
Pas 3

Folosiți pentru rețetă un vin alb demisec, eu am avut vinul Sauvignon-Blanc de la Crama Ceptura.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 3
Pas 4

Ca să meargă treaba mai relaxat puteți și să degustați din el :)

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 4
Pas 5

Acum ne apucăm de treabă efectiv, tocați mărunt ceapa și usturoiul, le puneți separat, nu se vor găti împreună.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 5
Pas 6

Bineînțeles și niște pătrunjel tocat, pentru aromă și culoare.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 6
Pas 7

Într-o tigaie încălziți bine untul cu uleiul de măsline.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 7
Pas 8

Adăugați ceapa tocată, amestecați și lăsați să se rumenească ușor.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 8
Pas 9

Apoi puneți usturoiul, amestecați și lăsați la călit 1 minut, nu mai mult!

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 9
Pas 10

Acum adăugați creveții, îi gătiți 5 minute la foc iute și amestecați periodic în ei.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 10
Pas 11

Turnați vinul, amestecați și mai lăsați 5 minute la foc mare.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 11
Pas 12

După acest timp turnați smântâna dulce, amestecați și mai gătiți 5 minute.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 12
Pas 13

Potriviți de sare și piper după gust, puneți pătrunjelul tocat și este gata mâncarea.

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 13
Pas 14

Se pot servi simpli cu niște pâinică proaspătă, sau cu paste, orez, couscous, etc.

Poftă Bună!

Creveți cu sos alb, vin și usturoi - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min