Știam despre această rețetă de pui pe sticlă, dar mi-a atras mai mult atenția când s-a dezvoltat o discuție largă despre ea pe Grupul nostru de Facebook "Gătim acasă cu Lalena". Foarte multă lume a lăudat puiul la cuptor gătit în acest fel și am zis să nu mai amân și eu cu încercarea rețetei. Am făcut varianta cea mai simplă de pui pe sticlă, sau pui pe borcan, și ne-am lins pe degete - a fost minunat, piele crocantă, interior aromat și moale, totul este rapid și simplu.
La prima încercare nu am marinat puiul din timp, l-am băgat imediat în cuptor. Pe urmă am zis să-l las peste noapte cu mirodenii și am remarcat că, în special pieptul de pui a ieșit mai moale și mai fraged. Bun oricum a fost, acum voi decideți ce timp aveți și cum vă organizați. În plus, mai jos vedeți că am turnat apă în borcan, dar se poate înlocui cu bere sau adăugați puțin vin alb în apă, mirodeniile la fel după gust, puteți jongla și încerca variante noi de fiecare dată, până vă găsiți una preferată.
Bineînțeles, în primul rând pregătim puiul - se curăță bine, se spală și se scurge de apă (sau îl ștergeți cu niște șervețele).
Într-un bol mai mare, sau o farfurie largă, puneți toate mirodeniile și sarea - cele pe care le-am folosit eu, sau oricare altele după preferințele dvs.
Turnați uleiul, amestecați bine cu o lingură și veți obține o pastă colorată de mirodenii.
Ungeți bine puiul cu această compoziție, pe dinăuntru, pe sub piele, etc.
Observați că bolul este suficient de mare ca să manevrez în el puiul cu pasta de mirodenii și să nu murdăresc masa și tot ce este pe lângă :)
Acum îl puteți băga direct la cuptor, sau îl lăsați peste noapte la marinat - în acest caz recomand să-l puneți în bol cu pieptul în jos, așa va sta mai bine în marinadă și iese mult mai fraged.
Când vă apucați să-l puneți în cuptor, mai întâi găsiți un borcan liber de 300ml, prin cămară. Se poate folosi o sticlă sau doză de bere, dar eu am mers pe varianta cu borcanul.
Îl umpleți pe jumătate cu apă/bere/vin, adăugați o ceapă tăiată în jumătate, 2 frunze de dafin și 1 linguriță de piper boabe.
Puneți borcanul în mijlocul unei tăvi de cuptor, eu am ales să fie de sticlă, e mai grea și mai stabilă când manevrez puiul.
Aranjați puiul cu burta pe borcan (să intre bine înăuntru), așa se odihnește bine și mai delicios la cuptor :)
În tavă turnați 1-2 pahare de apă, să acopere bine fundul. Așa zeama care se va scurge în procesul de coacere nu va arde și nu va face fum în cuptor.
Atenți puneți toată această construcție cu puiul în cuptor, pe nivelul cel mai de jos.
Îl coaceți la 180 de grade timp de 1.5 ore (se calculează de obicei 1 oră - la 1 kg de pui, al meu a avut 1.5 kg, deci l-am lăsat 1.5 ore) - pe parcurs îl puteți unge cu grăsimea care o lasă în tava cu apă.
Dacă se rumenește prea repede în partea de sus, puteți să-l acoperiți doar acolo cu o bucată de folie de aluminiu.
La final, după ce l-am scos din cuptor, îl mai ung o dată cu zeama din tavă și las să se odihnească vreo 15-20 de minute.
Atenți scoateți puiul de pe sticlă sau borcan, vedeți cât de mult se colorează apa de acolo cu zeama de pui și mirodeniile care au fiert.
Serviți cu salată sau orice garnitură vă place, la noi a devenit preferatul familiei și de fiecare dată ne lingem pe degete :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.