Sunt foarte încântată de regimul low-carb, dar recunosc că cel mai greu a fost să renunț la pâinea clasică apoi să-i găsesc un înlocuitor, o pâine fără carbohidrați care să fie gustoasă, sănătoasă, cu textură bună, etc. Am încercat multe rețete de pâine keto, cred că peste 20 chiar, și am dat de aceasta care inițial se numea "focaccia low-carb". Mi s-a părut simplă, rapidă, ieftină și am început să mă "joc" - au urmat încă vreo 10 pâinici de in cu diverse proporții - combinații, pentru că deși prima încercare nu a fost perfectă, mi-am dat seama că este gustul și textura care îmi lipsesc la celelalte rețete de pâine fără gluten.
Așa am ajuns la această rețetă de pâine cu in, aș zice singura rețetă de pâine keto care o pot recomanda ca un gourmand adevărat! Îmi place ușoara aromă de in, textura pufoasă dar și fermă, simplitatea în preparare și nu în ultimul rând faptul că este una din cele mai ieftine pâinici low-carb. Da, asta chiar contează, nu întotdeauna putem să ne permitem și să avem la îndemână făina de migdale sau altele mai speciale și low-carb. Inul îl puteți cumpăra la orice supermarket sau magazin naturist la un preț foarte decent, eu mai jos am folosit semințe de in SanoVita din magazinul lor online. Am făcut multe pâinici chiar cu făină de in gata cumpărată, iese ok, dar am observat că pâinica este mai gustoasă dacă măcinați semințele de in acasă, cu o râșniță simplă de cafea.
La final vreau să menționez în plus și chiar să insist să citiți despre semințele de in, cât de multe beneficii aduc sănătății și asta fără să renunțați la gustul de pâinică integrală clasică. Nu este neapărat să țineți regim low-carb pentru a face o schimbare sau să diversificați meniul zilnic și sănătos al familiei dvs.
Îmi place mai mult cum iese pâinica din semințele de in proaspăt măcinate cu râșnița de cafea.
Cele din poză sunt din magazinul online SanoVita.
Le zdrobiți bine, dar nu insistați să faceți făină foarte fină și uniformă.
Într-un bol bateți cele 5 ouă și adăugați 100ml de apă (simplă, rece).
Adăugați sarea și uleiul de măsline, amestecați cu un tel.
Apoi puneți făina de in și praful de copt.
Amestecați bine cu telul, să fie compoziția uniformă.
Observați că obținem un aluat mai lichid, așa și trebuie. Acum îl lăsați 30-60 de minute în bol, la temperatura camerei - în acest timp semințele de in se vor mai umfla și aluatul devine mai dens.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă clasică de cuptor, turnați aluatul în ea și îl întindeți cu o lingură.
Mare atenție! Aici puteți să-l întindeți pe toată suprafața tăvii și veți avea felii de pâine mai subțiri. Eu am vrut felii de pâine puțin mai groase și am tot încercat să găsesc tava cu dimensiunea perfectă. Până mi-am dat seama că textura aluatului îmi permite să-l întind la grosimea dorită în această tavă mai mare, dar nu umplu perfect tava.
Observați că de la margini am lăsat spațiu cam de 2 degete, și aluatul se ține bine, nu curge.
Opțional, pentru a aduce un plus de gust, textură și nutrienți puteți presăra deasupra aluatului orice semințe vă plac - de floarea-soarelui, susan, cânepă, dovleac, etc.
Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 30 de minute. Ar trebui să fie gata când ușor se rumenește deasupra, deși este greu de observat din cauza culorii specifice inului.
Lăsați să se răcească în tavă timp de 1 oră sau mai mult. Eu de obicei o fac seara și las până dimineața.
Apoi o tăiați bucăți medii, cam de mărimea unei felii de pâini clasice.
Aici și o secțiune - este pufoasă, fragedă dar în același timp și destul de fermă la textură.
Cel mai mult îmi place să combin această pâinică cu niște unt bun și telemea maturată, cașcaval, orice pate de casă, salată, sau la o ciorbă, un sos de smântână, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.