Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten

Sunt foarte incantata de regimul low-carb, dar recunosc ca cel mai greu a fost sa renunt la painea clasica apoi sa-i gasesc un inlocuitor, o paine fara carbohidrati care sa fie gustoasa, sanatoasa, cu textura buna, etc. Am incercat multe retete de paine keto, cred ca peste 20 chiar, si am dat de aceasta care initial se numea "focaccia low-carb". Mi s-a parut simpla, rapida, ieftina si am inceput sa ma "joc" - au urmat inca vreo 10 painici de in cu diverse proportii - combinatii, pentru ca desi prima incercare nu a fost perfecta, mi-am dat seama ca este gustul si textura care imi lipsesc la celelelate retete de paine fara gluten.

Asa am ajuns la aceasta reteta de paine cu in, as zice singura reteta de paine keto care o pot recomanda ca un gourmand adevarat! Imi place usoara aroma de in, textura pufoasa dar si ferma, simplitatea in preparare si nu in ultimul rand faptul ca este una din cele mai ieftine painici low-carb. Da, asta chiar conteaza, nu intotdeauna putem sa ne permitem si sa avem la indemana faina de migdale sau altele mai speciale si low-carb. Inul il puteti cumpara la orice supermarket sau magazin naturist la un pret foarte decent, eu mai jos am folosit seminte de in SanoVita din magazinul lor online. Am facut multe painici chiar cu faina de in gata cumparata, iese ok, dar am observat ca painica este mai gustoasa daca macinati semintele de in acasa, cu o rasnita simpla de cafea.

La final vreau sa mentionez in plus si chiar sa insist sa cititi despre semintele de in, cat de multe beneficii aduc sanatatii si asta fara sa renuntati la gustul de painica integrala clasica. Nu este neaparat sa tineti regim low-carb pentru a face o schimbare sau sa diversificati meniul zilnic si sanatos al familiei dvs.

Ingrediente
Seminte de in macinate
150 g
Oua
5 buc
Apa
100 ml
Sare
0.5 lingurite
Ulei de masline extravirgin
3 linguri
Praf de copt
1 lingurita
Seminte
3 linguri
orice alte seminte pentru a presara deasupra - de floarea soarelui, dovleac, canepa, susan, etc.
Pasi de urmat
Pas 1

Imi place mai mult cum iese painica din semintele de in proaspat macinate cu rasnita de cafea.

Cele din poza sunt din magazinul online SanoVita.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 1
Pas 2

Le zdrobiti bine, dar nu insistati sa faceti faina foarte fina si uniforma.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol bateti cele 5 oua si adaugati 100ml de apa(simpla, rece).

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 3
Pas 4

Adaugati sarea si uleiul de masline, amestecati cu un tel.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 4
Pas 5

Apoi puneti faina de in si praful de copt.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 5
Pas 6

Amestecati bine cu telul, sa fie compozitia uniforma.

Observati ca obtinem un aluat mai lichid, asa si trebuie. Acum il lasati 30-60 de minute in bol, la temperatura camerei - in acest timp semintele de in se vor mai umfla si aluatul devine mai dens.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 6
Pas 7

Asterneti cu hartie de copt o tava clasica de cuptor, turnati aluatul in ea si il intindeti cu o lingura.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 7
Pas 8

Mare atentie! Aici puteti sa-l intindeti pe toata suprafata tavii si veti avea felii de paine mai subtiri. Eu am vrut felii de paine putin mai groase si am tot incercat sa gasesc tava cu dimensiunea perfecta. Pana mi-am dat seama ca textura aluatului imi permite sa-l intind la grosimea dorita in aceasta tava mai mare, dar nu umplu perfect tava.

Observati ca de la margini am lasat spatiu cam de 2 degete, si aluatul se tine bine, nu curge.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 8
Pas 9

Optional, pentru a aduce un plus de gust, textura si nutrienti puteti presara deasupra aluatului orice seminte va plac - de floarea-soarelui, susan, canepa, dovleac, etc.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 9
Pas 10

Coaceti painea in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 30 de minute. Ar trebui sa fie gata cand usor se rumeneste deasupra, desi este greu de observat din cauza culorii specifice inului.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 10
Pas 11

Lasati sa se raceasca in tava timp de 1 ora sau mai mult. Eu de obicei o fac seara si las pana dimineata.

Apoi o taiati bucati medii, cam de marimea unei felii de paini clasice.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 11
Pas 12

Aici si o sectiune - este pufoasa, frageda dar in acelasi timp si destul de ferma la textura.

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 12
Pas 13

Cel mai mult imi place sa combin aceasta painica cu niste unt bun si telemea maturata, cascaval, orice pate de casa, salata, sau la o ciorba, un sos de smantana, etc.

Pofta Buna!

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 g (12-15 felii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min