Vin azi cu altă rețetă clasică, de data asta cu scoici la tigaie și aș vrea chiar s-o citiți atent, să nu vă fie frică să ieșiți din rutina zilnică a ciorbelor și fripturilor! Este bineînțeles mai simplu să gătești ce îți este la îndemână, dar mai nou este chiar foarte ușor de găsit și scoici proaspete bunicele la un preț decent (am dat 11 lei/kg!). Știți cât de frumos este să savurați o cină interesantă și deosebită, clasică...nouă ne place foarte mult! Scoicile la tigaie, sau midii cu vin și usturoi, aș zice că este mâncarea cea mai ieftină și accesibilă din fructe de mare, de mare efect și chiar delicioasă dacă le combinați corect cu baghetă crocantă și lămâie proaspăt stoarsă.
Mai ca la carte mâncarea o găsiți în restaurante ca Moules Mariniere sau Mussels Mariniere, de fapt este cea mai simplă și cea mai accesibilă metodă de a găti scoicile. Anume scoicile sunt ingredientul principal, restul sunt doar pentru a le accentua aroma și gustul. Deci aveți grijă să alegeți scoici proaspete, să miroasă a mare și nu a pește stricat, eu știu zilele de livrare la raionul de pește din Metro și de acolo mă aprovizionez (nu fac reclamă!), deci dacă aveți unul în zonă vorbiți cu angajații de la raion și cereți informații, că aveți dreptul...Nu cumpărați scoici dubioase, stricate și urât mirositoare, mai bine amânați gătirea rețetei pe altă zi.
Primul pas și cel mai important este să alegeți corect midiile, aveți grijă să arate bine și să miroasă a apă sărată de mare - dacă au măcar un ușor miros de pește stricat, nu le luați!
Întrebați și insistați la raionul de pește să vă ofere informații referitor la data când au fost livrate scoicile, chiar este important.
Eu am găsit midii la 11 lei/kg și am luat 2 kg, în procesul de curățare se mai aruncă din ele și să ne ajungă :)
Le puneți într-un bol mare, turnați apă rece și le lăsați 20 de minute.
După acest timp scurgeți apa, midiile stricate/crăpate le aruncați la gunoi. Cele care sunt deja deschise puteți să le mai dați o șansă - le ciocăniți puțin de masă și dacă în 1-2 minute nu se închid, la fel le aruncați.
Acum începe procesul migălos, chiar aș recomanda să vă puneți și niște mănuși.
- rupeți mustățile de la fiecare scoică, trageți de ele mai insistent;
- apoi le curățați bine deasupra cu un burete metalic;
- depunerile mai tari le puteți scobi cu un cuțit, dar nu foarte insistent, că nu vă încurcă cu nimic.
Astea sunt scoicile mele gata curățate, le mai clătesc bine cu 1-2 jeturi de apă și le pun într-o sită să se scurgă de apă, până mă ocup de restul ingredientelor.
Din cele 2 kg de scoici am aruncat cam 500g, deci am intuit bine.
Acum spălați și curățați usturoiul, ceapa, pătrunjelul și cimbrul.
Le tocați mărunt pe toate, doar cimbrul îl lăsați întreg.
Într-o tigaie mare și adâncă (sau cratiță cu fund mai gros) încingeți bine uleiul și untul.
Adăugați ceapa tocată mărunt, amestecați și o căliți 3-5 minute.
Apoi adăugați usturoiul tocat, amestecați și mai căliți 1 minut.
Acum puneți scoicile în tigaie.
Turnați vinul.
Dacă aveți, puneți și o crenguță de cimbru.
Amestecați bine cu o lingură, sau scuturați intens tigaia.
Le acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă 4-5 minute la foc mare.
În acest timp mai scuturați intens tigaia de vreo 2 ori.
Acum puneți pătrunjelul tocat, puțină sare și piper după gust.
Amestecați bine și lăsați încă 5-10 minute sub capac să se pătrundă, focul îl închidem sub tigaie.
În acest timp rumeniți pe tigaia grill niște felii de baghetă proaspătă - așa scrie la carte :)
Fiecare felie recomand s-o frecați bine cu un cățel de usturoi, dacă îl agreați.
Puneți scoicile în farfurii, aveți grijă să le aruncați pe cele care nu s-au deschis în procesul de gătire.
Deasupra turnați zeama din tigaie.
Le serviți neapărat pe lângă felii de baghetă prăjită și cu puțină zeamă de lămâie.
Noi le-am savurat cu mare plăcere!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.