Vin azi cu alta reteta clasica, de data asta cu scoici la tigaie si as vrea chiar s-o cititi atent, sa nu va fie frica sa iesiti din rutina zilnica a ciorbelor si fripturilor! Este bineinteles mai simplu sa gatesti ce iti este la indemana, dar mai nou este chiar foarte usor de gasit si scoici proaspete bunicele la un pret decent(am dat 11lei/kg!). Stiti cat de frumos este sa savurati o cina interesanta si deosebita, clasica...noua ne place foarte mult! Scoicile la tigaie, sau midii cu vin si usturoi, as zice ca este mancarea cea mai ieftina si accesibila din fructe de mare, de mare efect si chiar delicioasa daca le combinati corect cu bagheta crocanta si lamaie proaspat stoarsa.
Mai ca la carte mancarea o gasiti in restaurante ca Moules Mariniere sau Mussels Mariniere, de fapt este cea mai simpla si cea mai accesibila metoda de a gati scoicile. Anume scoicile sunt ingredientul principal, restul sunt doar pentru a le accentua aroma si gustul. Deci aveti grija sa alegeti scoici proaspete, sa miroase a mare si nu a peste stricat, eu stiu zilele de livrare la raionul de peste din Metro si de acolo ma aprovizionez(nu fac reclama!), deci daca aveti unul in zona vorbtiti cu angajatii de la raion si cereti informatii, ca aveti dreptul...Nu cumparati scoici dubioase, stricate si urat mirositoare, mai bine amanati gatirea retetei pe alta zi.
Primul pas si cel mai important este sa alegeti corect midiile, aveti grija sa arate bine si sa miroase a apa sarata de mare - daca au macar un usor miros de peste stricat, nu le luati!
Intrebati si insistati la raionul de peste sa va ofere informatii referitor la data cand au fost livrate scoicile, chiar este important.
Eu am gasit midii la 11 lei/kg si am luat 2 kg, in procesul de curatare se mai arunca din ele si sa ne ajunga :)
Le puneti intr-un bol mare, turnati apa rece si le lasati 20 de minute.
Dupa acest timp scurgeti apa, midiile stricate/crapate le aruncati la gunoi. Cele care sunt deja deschise puteti sa le mai dati o sansa - le ciocaniti putin de masa si daca in 1-2 minute nu se inchid, la fel le aruncati.
Acum incepe procesul migalos, chiar as recomanda sa va puneti si niste manusi.
- rupeti mustatile de la fiecare scoica, trageti de ele mai insistent;
- apoi le curatati bine deasupra cu un burete metalic;
- depunerile mai tari le puteti scobi cu un cutit, dar nu foarte insistent, ca nu va incurca cu nimic.
Astea sunt scoicile mele gata curatate, le mai clatesc bine cu 1-2 jeturi de apa si le pun intr-o sita sa se scurga de apa, pana ma ocup de restul ingredientelor.
Din cele 2 kg de scoici am aruncat cam 500g, deci am intuit bine.
Acum spalati si curatati usturoiul, ceapa, patrunjelul si cimbrul.
Le tocati marunt pe toate, doar cimbrul il lasati intreg.
Intr-o tigaie mare si adanca(sau cratita cu fund mai gros) incingeti bine uleiul si untul.
Adaugati ceapa tocata marunt, amestecati si o caliti 3-5 minute.
Apoi adaugati usturoiul tocat, amestecati si mai caliti 1 minut.
Acum puneti scoicile in tigaie.
Turnati vinul.
Daca aveti, puneti si o crenguta de cimbru.
Amestecati bine cu o lingura, sau scuturati intens tigaia.
Le acoperiti cu capac si lasati sa fiarba 4-5 minute la foc mare.
In acest timp mai scuturati intens tigaia de vreo 2 ori.
Acum puneti patrunjelul tocat, putina sare si piper dupa gust.
Amestecati bine si lasati inca 5-10 minute sub capac sa se patrunda, focul il inchidem sub tigaie.
In acest timp rumeniti pe tigaia grill niste felii de bagheta proaspata - asa scrie la carte :)
Fiecare felie recomand s-o frecati bine cu un catel de usturoi, daca il agreati.
Puneti scoicile in farfurii, aveti grija sa le aruncati pe cele care nu s-au deschis in procesul de gatire.
Deasupra turnati zeama din tigaie.
Le serviti neaparat pe langa felii de bagheta prajita si cu putina zeama de lamaie.
Noi le-am savurat cu mare placere!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.