Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească

Anume așa spun grecii la această mâncare de fasole verde cu usturoi și roșii, scăldată bine în ulei de măsline este chiar deosebit de bună, sățioasă, și chiar răcoritoare dacă o serviți rece. Am observat că după această metodă fasolea verde la tigaie iese oricum crocantă, chiar dacă fierbe mai mult timp, nu se face prea moale și deformată. Încă un plus, că fasolea nu trebuie prefiertă înainte - se gătește direct în sosul de roșii, și avem încă o variantă de fasole scăzută cu usturoi, dar cu arome grecești, ingrediente la îndemână și un proces de gătire foarte simplu.

Ingrediente

Fasole verde
1 kg
   
Roșii
1 kg
   
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Ceapă
1 buc
   
Ulei de măsline
100 ml
   
Sare
1 lingurita
reglați după gust
Pătrunjel verde tocat
2 linguri
uscat sau proaspăt

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând fasolea verde se curăță și se rupe bucăți medii, o puteți lăsa și mai lungă, dacă vă place.

O spălați bine sub jet de apă și lăsați să se scurgă.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 1
Pas 2

Am spălat și roșiile, fiind sezon le alegeți cât mai coapte. Eu am pus și 2 roșii galbene pentru culoare.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 2
Pas 3

Le tăiați bucăți medii (curățate de cotoare) și treceți printr-un blender. NU le faceți piure foarte fin, lăsați așa mai grunjoase.

Dacă nu aveți blender le puteți toca mărunt la cuțit sau le dați prin răzătoare.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 3
Pas 4

Într-o tigaie mare și adâncă turnați jumătate din uleiul de măsline, încălziți bine și puneți la călit ceapa tocată mărunt.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 4
Pas 5

Când începe să se rumenească adăugați și usturoiul tocat mărunt, amestecați și căliți încă 2 minute.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 5
Pas 6

Acum turnați roșiile pasate, amestecați bine și lăsați să fiarbă 10 minute la foc mediu.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 6
Pas 7

Apoi în tigaie puneți fasolea verde pregătită la pasul 1 și turnați restul din uleiul de măsline.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 7
Pas 8

Adăugați apă cât să acopere exact fasolea din tigaie, nu mai mult!

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 8
Pas 9

Când totul începe să fiarbă, faceți focul mai mic, acoperiți tigaia cu capac și lăsați așa 30 de minute.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 9
Pas 10

După acest timp luați capacul și lăsați să mai fiarbă încă 30 de minute.

Ideea este că după tot timpul de fierbere apa și zeama în plus din tigaie se evaporă și sosul de roșii se face ceva mai dens. În caz că acest lucru nu se întâmplă, măriți focul sub tigaie și lăsați mâncarea să fiarbă mai intens.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 10
Pas 11

Când ajungeți la consistența dorită a sosului de roșii, fasolea este și ea fiartă, potriviți de sare, adăugați pătrunjelul, amestecați și închideți focul.

Lăsați măcar încă 15 minute să se pătrundă înainte de servire.

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 11
Pas 12

Este foarte bună caldă dar și mai delicioasă rece, parcă se pătrunde și mai bine, fasolea este mai fermă și se potrivește perfect cu sosul de roșii acrișor. O serviți cu orice vă place - carne, pește, orez, etc.

Poftă Bună!

Fasole verde cu usturoi și roșii - Fasolakia grecească - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Cats
Cats 15 Jan 2019, 23:27

interesanta aceasta mancarica! am gatit-o in aceasta seara. un fel deosebit de a manca fasolea pastai, leguma care nu se numara printre preferatele mele, insa aceasta fasolakia este chiar buna.

Cats
Cats 31 Jan 2020, 14:53

acum gatesc iar aceasta mancare, este foarte buna! a deenit una dintre preferatele noastre, desi niciunul nu era fan al fasolei pastai!

Nota mea pentru rețetă: