Anume așa spun grecii la această mâncare de fasole verde cu usturoi și roșii, scăldată bine în ulei de măsline este chiar deosebit de bună, sățioasă, și chiar răcoritoare dacă o serviți rece. Am observat că după această metodă fasolea verde la tigaie iese oricum crocantă, chiar dacă fierbe mai mult timp, nu se face prea moale și deformată. Încă un plus, că fasolea nu trebuie prefiertă înainte - se gătește direct în sosul de roșii, și avem încă o variantă de fasole scăzută cu usturoi, dar cu arome grecești, ingrediente la îndemână și un proces de gătire foarte simplu.
În primul rând fasolea verde se curăță și se rupe bucăți medii, o puteți lăsa și mai lungă, dacă vă place.
O spălați bine sub jet de apă și lăsați să se scurgă.
Am spălat și roșiile, fiind sezon le alegeți cât mai coapte. Eu am pus și 2 roșii galbene pentru culoare.
Le tăiați bucăți medii (curățate de cotoare) și treceți printr-un blender. NU le faceți piure foarte fin, lăsați așa mai grunjoase.
Dacă nu aveți blender le puteți toca mărunt la cuțit sau le dați prin răzătoare.
Într-o tigaie mare și adâncă turnați jumătate din uleiul de măsline, încălziți bine și puneți la călit ceapa tocată mărunt.
Când începe să se rumenească adăugați și usturoiul tocat mărunt, amestecați și căliți încă 2 minute.
Acum turnați roșiile pasate, amestecați bine și lăsați să fiarbă 10 minute la foc mediu.
Apoi în tigaie puneți fasolea verde pregătită la pasul 1 și turnați restul din uleiul de măsline.
Adăugați apă cât să acopere exact fasolea din tigaie, nu mai mult!
Când totul începe să fiarbă, faceți focul mai mic, acoperiți tigaia cu capac și lăsați așa 30 de minute.
După acest timp luați capacul și lăsați să mai fiarbă încă 30 de minute.
Ideea este că după tot timpul de fierbere apa și zeama în plus din tigaie se evaporă și sosul de roșii se face ceva mai dens. În caz că acest lucru nu se întâmplă, măriți focul sub tigaie și lăsați mâncarea să fiarbă mai intens.
Când ajungeți la consistența dorită a sosului de roșii, fasolea este și ea fiartă, potriviți de sare, adăugați pătrunjelul, amestecați și închideți focul.
Lăsați măcar încă 15 minute să se pătrundă înainte de servire.
Este foarte bună caldă dar și mai delicioasă rece, parcă se pătrunde și mai bine, fasolea este mai fermă și se potrivește perfect cu sosul de roșii acrișor. O serviți cu orice vă place - carne, pește, orez, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.