Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc

Veti observa ca o reteta de kleftiko  grecesc exemplar nu exista, chiar si in Grecia la 3 taverne din aceeasi localitate ne-au servit cu totul altfel de fiecare data! Dar macar am observat ca se poate regla reteta dupa cum va place si tot va fi cu arome grecesti, oricum delicioasa. Regula principala in orice Kleftiko este sa folositi carne de miel, dar....am mancat si in combinatii cu carne de vitel, porc, pui. Era si una cu telemea, se poate si asa varianta, dar pe mine nu m-a impresionat atunci, urmeaza sa mai experimentez si va zic daca imi iese ceva ok.

Asa ca va arat o reteta de kleftiko simpla si fara prea multe fitze, o puteti regla si schimba carnea de porc cu cea de pui, miel sau porc/vitel, dar cartofii si legumele, marinada, as zice ca sunt obligatorii. O puteti face intr-o tava de cuptor adanca cu capac, de yena, de lut - iese minunat si de cele mai multe ori o gatesc anume asa.

Dar o puteti pune in cuptor la pungi de pergament individuale si asa le serviti direct cu ele. Au un farmec interesant cand sunt servite, o iesire din rutina si intriga - de fapt o banala friptura cu carne si cartofi dar ametita cu arome grecesti si servita mai altfel.

Ingrediente

Ceafa de porc
700 g
alegeti niste carne mai grasa - de porc, miel, pui, vitel, etc.
Ceapa (mare)
1 buc
Usturoi (catei)
4 buc
Ardei gras
2 buc
Lamaie
0.5 buc
Cartofi
1 kg
cam 8 cartofi de marime medie
Ulei de masline
100 ml
Vin alb demisec
100 ml
Rosii
2 buc
Oregano uscat
2 lingurite
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.25 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Asa cum am mentionat la ingrediente - alegeti orice carne va place dar sa fie putin mai grasa, de exemplu - ceafa de porc, miel, vitel, pulpe de pui, etc.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 1
Pas 2

O taiati cubulete cam de 2x2cm.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 2
Pas 3

Mutati carnea intr-un bol si adaugati:

- usturoiul tocat marunt;

- ceapa taiata bucati mari;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 3
Pas 4

- ardeii taiati bucati mari - recomand sa alegeti unii mai colorati, asa va fi mancarea mai frumoasa;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 4
Pas 5

- zeama de la o jumatate de lamaie;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 5
Pas 6

- uleiul de masline si vinul alb demisec;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 6
Pas 7

- 1 lingurita de  oregano;

- 1 lingura de sare;

- 0.25 lingurita piper macinat.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 7
Pas 8

Amestecati bine toate ingredientele cu carnea, acoperiti bolul cu capac si puneti la frigider pentru 2 ore, sa se marineze bine.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 8
Pas 9

In acest timp nu uitati sa curatati si spalati cartofii.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 9
Pas 10

Acum puteti alege sa faceti toata mancarea intr-o singura tava sau s-o puneti in pungi de pergament, individual pentru fiecare portie.

Eu va arat cum faceti cu pergamentul, deci:

- taiati 4-6 bucati de hartie pentru copt/pergament, cam de marimea unei tavi clasice de cuptor;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 10
Pas 11

- in mijlocul fiecarei foi puneti 1-2 cartofi taiati cubulete medii, le presarati putin oregano si sare deasupra;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 11
Pas 12

- peste cartofi puneti 1/4 sau 1/6 parte din carnea marinata cu tot cu legume;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 12
Pas 13

- taiati rosiile felii si in fiecare punga cu carne puneti 2 felii deasupra;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 13
Pas 14

- strangeti bine hartia in forma de punga si legati cu o sfoara de bucatarie;

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 14
Pas 15

Deci, eu am facut 4 pungi si le-am aranjat intr-o tava simpla de cuptor.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 15
Pas 16

Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 1 ora.

Daca nu faceti in pungi de pergament, pur si simplu puneti carnea marinata cu legumele si cartofii intr-o tava adanca de cuptor. Aranjati deasupra felii de rosii, acoperiti cu capac si puneti 1 ora in cuptor la 200 de grade.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 16
Pas 17

Dupa aceasta ora desfaceti pungile si mai lasati inca 20 de minute la cuptor, asa deschise.

Daca faceti in tava mare, doar dati capacul jos si la fel mai lasati inca 20 de minute la cuptor.

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 17
Pas 18

Dupa acest timp serviti mancarea cat este fierbinte/calda, cu niste masline bune si o salata greceasca clasica.

Pungile de pergament le-am taiat putin marginile cu o foarfeca si am servit asa direct pe farfurie la fiecare.

Pofta Buna!

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (4-6 portii)
Timp de preparare: 100 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Andra P
Andra P 06 Sep 2018, 07:08

Este excelenta aceasta reteta si foarte usor de preparat. Seamana la gust cu o musaca dar este mult mai usoara. Multumesc pentru blog - sunteti o adevarata sursa de minunatii culinare!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Andra P 06 Sep 2018, 09:50

Cu mare drag si sa aveti pofta buna! 😘

carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 13 Sep 2018, 10:57

Am gatit aceasta retea wekendul trecut! Este foarte, foarte buna! Un amestec condimente, un pic acrisoara de la zeama de lamaie! Foarte buna si ușor de facut...

Am sărit peste partea cu marinatul din lipsa de timp. Am turnat vinul peste carnea taiata, am pus sare si un pic de cimbru si am lăsat asa pt vreo 15 min cat a durat curatatul si taiatul legumelor! Si am facut friptura in tava yena cu capac! O recomand tuturor celor care vor sa isi surprinda in mod placut cu o cina pe membrii familiei.

Felicitări Lena.... astept in continuare rețetele tale!(poza nu am ca s-a mâncat prea repede... poate data viitoare)

Nota mea pentru reteta: