Veti observa ca o reteta de kleftiko grecesc exemplar nu exista, chiar si in Grecia la 3 taverne din aceeasi localitate ne-au servit cu totul altfel de fiecare data! Dar macar am observat ca se poate regla reteta dupa cum va place si tot va fi cu arome grecesti, oricum delicioasa. Regula principala in orice Kleftiko este sa folositi carne de miel, dar....am mancat si in combinatii cu carne de vitel, porc, pui. Era si una cu telemea, se poate si asa varianta, dar pe mine nu m-a impresionat atunci, urmeaza sa mai experimentez si va zic daca imi iese ceva ok.
Asa ca va arat o reteta de kleftiko simpla si fara prea multe fitze, o puteti regla si schimba carnea de porc cu cea de pui, miel sau porc/vitel, dar cartofii si legumele, marinada, as zice ca sunt obligatorii. O puteti face intr-o tava de cuptor adanca cu capac, de yena, de lut - iese minunat si de cele mai multe ori o gatesc anume asa.
Dar o puteti pune in cuptor la pungi de pergament individuale si asa le serviti direct cu ele. Au un farmec interesant cand sunt servite, o iesire din rutina si intriga - de fapt o banala friptura cu carne si cartofi dar ametita cu arome grecesti si servita mai altfel.
Asa cum am mentionat la ingrediente - alegeti orice carne va place dar sa fie putin mai grasa, de exemplu - ceafa de porc, miel, vitel, pulpe de pui, etc.
O taiati cubulete cam de 2x2cm.
Mutati carnea intr-un bol si adaugati:
- usturoiul tocat marunt;
- ceapa taiata bucati mari;
- ardeii taiati bucati mari - recomand sa alegeti unii mai colorati, asa va fi mancarea mai frumoasa;
- zeama de la o jumatate de lamaie;
- uleiul de masline si vinul alb demisec;
- 1 lingurita de oregano;
- 1 lingura de sare;
- 0.25 lingurita piper macinat.
Amestecati bine toate ingredientele cu carnea, acoperiti bolul cu capac si puneti la frigider pentru 2 ore, sa se marineze bine.
In acest timp nu uitati sa curatati si spalati cartofii.
Acum puteti alege sa faceti toata mancarea intr-o singura tava sau s-o puneti in pungi de pergament, individual pentru fiecare portie.
Eu va arat cum faceti cu pergamentul, deci:
- taiati 4-6 bucati de hartie pentru copt/pergament, cam de marimea unei tavi clasice de cuptor;
- in mijlocul fiecarei foi puneti 1-2 cartofi taiati cubulete medii, le presarati putin oregano si sare deasupra;
- peste cartofi puneti 1/4 sau 1/6 parte din carnea marinata cu tot cu legume;
- taiati rosiile felii si in fiecare punga cu carne puneti 2 felii deasupra;
- strangeti bine hartia in forma de punga si legati cu o sfoara de bucatarie;
Deci, eu am facut 4 pungi si le-am aranjat intr-o tava simpla de cuptor.
Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 1 ora.
Daca nu faceti in pungi de pergament, pur si simplu puneti carnea marinata cu legumele si cartofii intr-o tava adanca de cuptor. Aranjati deasupra felii de rosii, acoperiti cu capac si puneti 1 ora in cuptor la 200 de grade.
Dupa aceasta ora desfaceti pungile si mai lasati inca 20 de minute la cuptor, asa deschise.
Daca faceti in tava mare, doar dati capacul jos si la fel mai lasati inca 20 de minute la cuptor.
Dupa acest timp serviti mancarea cat este fierbinte/calda, cu niste masline bune si o salata greceasca clasica.
Pungile de pergament le-am taiat putin marginile cu o foarfeca si am servit asa direct pe farfurie la fiecare.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.