Veți observa că o rețetă de kleftiko grecesc exemplar nu există, chiar și în Grecia la 3 taverne din aceeași localitate ne-au servit cu totul altfel de fiecare dată! Dar măcar am observat că se poate regla rețeta după cum vă place și tot va fi cu arome grecești, oricum delicioasă. Regula principală în orice Kleftiko este să folosiți carne de miel, dar....am mâncat și în combinații cu carne de vițel, porc, pui. Era și una cu telemea, se poate și așa variantă, dar pe mine nu m-a impresionat atunci, urmează să mai experimentez și vă zic dacă îmi iese ceva ok.
Așa că vă arăt o rețetă de kleftiko simplă și fără prea multe fițe, o puteți regla și schimba carnea de porc cu cea de pui, miel sau porc/vițel, dar cartofii și legumele, marinada, aș zice că sunt obligatorii. O puteți face într-o tavă de cuptor adâncă cu capac, de yena, de lut - iese minunat și de cele mai multe ori o gătesc anume așa.
Dar o puteți pune în cuptor la pungi de pergament individuale și așa le serviți direct cu ele. Au un farmec interesant când sunt servite, o ieșire din rutină și intrigă - de fapt o banală friptură cu carne și cartofi dar amețită cu arome grecești și servită mai altfel.
Așa cum am menționat la ingrediente - alegeți orice carne vă place dar să fie puțin mai grasă, de exemplu - ceafă de porc, miel, vițel, pulpe de pui, etc.
O tăiați cubulețe cam de 2x2cm.
Mutăți carnea într-un bol și adăugați:
- usturoiul tocat mărunt;
- ceapa tăiată bucăți mari;
- ardeii tăiați bucăți mari - recomand să alegeți unii mai colorați, așa va fi mâncarea mai frumoasă;
- zeama de la o jumătate de lămâie;
- uleiul de măsline și vinul alb demisec;
- 1 linguriță de oregano;
- 1 lingură de sare;
- 0.25 linguriță piper măcinat.
Amestecați bine toate ingredientele cu carnea, acoperiți bolul cu capac și puneți la frigider pentru 2 ore, să se marineze bine.
În acest timp nu uitați să curățați și spălați cartofii.
Acum puteți alege să faceți toată mâncarea într-o singură tavă sau s-o puneți în pungi de pergament, individual pentru fiecare porție.
Eu vă arăt cum faceți cu pergamentul, deci:
- tăiați 4-6 bucăți de hârtie pentru copt/pergament, cam de mărimea unei tăvi clasice de cuptor;
- în mijlocul fiecărei foi puneți 1-2 cartofi tăiați cubulețe medii, le presărați puțin oregano și sare deasupra;
- peste cartofi puneți 1/4 sau 1/6 parte din carnea marinată cu tot cu legume;
- tăiați roșiile felii și în fiecare pungă cu carne puneți 2 felii deasupra;
- strângeți bine hârtia în forma de pungă și legați cu o sfoară de bucătărie;
Deci, eu am făcut 4 pungi și le-am aranjat într-o tavă simplă de cuptor.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.
Dacă nu faceți în pungi de pergament, pur și simplu puneți carnea marinată cu legumele și cartofii într-o tavă adâncă de cuptor. Aranjați deasupra felii de roșii, acoperiți cu capac și puneți 1 oră în cuptor la 200 de grade.
După această oră desfaceți pungile și mai lăsați încă 20 de minute la cuptor, așa deschise.
Dacă faceți în tavă mare, doar dați capacul jos și la fel mai lăsați încă 20 de minute la cuptor.
După acest timp serviți mâncarea cât este fierbinte/caldă, cu niște măsline bune și o salată grecească clasică.
Pungile de pergament le-am tăiat puțin marginile cu o foarfecă și am servit așa direct pe farfurie la fiecare.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.