Eu întotdeauna sunt în căutare de soluții simple pentru multe lucruri, dar mai ales în rețete și bucătărie. Această înghețată de casă cu avocado este genială din acest punct de vedere - în primul rând pentru că se face simplu și repede, fără aparat de înghețată sau amestecare periodică ca să nu facă ace de gheață la congelare. În al doilea rând este o metodă prin care copiii mei mănâncă avocado fără ezitare, și de obicei îl refuză categoric!
Și nu în ultimul rând pentru că o pot savura și eu în regimul meu low-carb, doar înlocuiesc îndulcitorul clasic (zahăr, miere, sirop de agave) cu cel care nu crește glicemia, sau low-carb (zahăr de mesteacăn-xylitol, îndulcitori cu stevie, tagatose sau erithritol). Ca gust, înghețata de casă făcută așa este foarte delicioasă, dar și fresh, avocado nu se simte deloc însă o completează ca valoare nutritivă.
În acest sezon am redescoperit formele de înghețată cu băț (sunt de la Ikea ale mele), deși este mai greu să pui uniform și frumos înghețata în ele, pe urmă este foarte simplu de servit. Dacă o pun în casoletă mare trebuie s-o țin la decongelat 1 oră la temperatura camerei, sau 2 ore la frigider. Asta ca să fie mai ușor de luat cu lingura și de distribuit în boluri mici individuale.
Mai întâi recomand să vă asigurați că smântâna pentru frișcă și mascarpone sunt răcite bine - le țineți măcar 2-3 ore la frigider înainte de a face înghețata.
Am făcut această înghețată și numai cu smântână, fără mascarpone - este bună dar parcă gustul este mai complet dacă îl folosiți totuși.
Avocado aveți grijă să fie moale și copt, eu l-am avut mai crud și a stat 2 zile la temperatura camerei până a devenit bun.
Aici am folosit lime, dar de obicei cumpăr lămâi bio netratate.
Puneți pulpa de la avocado într-un blender, adăugați coaja rasă de lămâie/lime.
Tot acolo stoarceți zeama de la toată lămâia.
Blendați foarte bine toată compoziția și o lăsați puțin la o parte.
Aici puteți adăuga puțin îndulcitor și vă iese o budincă cu gust minunat - chiar am pariat cu Sofia mea (care urăște avocado) ca o să-i placă, și a pierdut! A lins efectiv crema și mi-a zis că este delicioasă...
Puneți într-un bol adânc smântâna de frișcă și mascarpone.
Dacă nu aveți mascarpone, turnați doar frișca rece.
Adăugați îndulcitorul preferat și reglați după gust pe parcurs ce mixați crema.
Începeți să amestecați compoziția atent, chiar fără să dați drumul la mixer - ca să nu stropiți toți pereții...
Apoi atent măriți viteza și continuați să mixați până crema devine fermă și densă.
Acum adăugați pasta de avocado pregătită mai sus.
Mixați încă puțin, până se uniformizează compoziția.
Și înghețata este aproape gata!
Acum trebuie să alegeți dacă:
- o puneți pe toată într-o casoletă mare - în acest caz o puneți la congelat direct, pentru minim 3-4 ore, dar trebuie decongelată puțin înainte de servire.
- sau o puneți în forme individuale, cele cu băț, se congelează foarte repede, vreo 2 ore, și se poate servi imediat fără puțină decongelare înainte.
Eu de obicei umplu formele mici și restul pun în casoletă.
Pentru forme se umple cu cremă o pungă de ornat cu dui îngust și de preferat mai lung. Sau puteți folosi o pungă simplă mai groasă cu vârful tăiat.
Umpleți formele cam până la 2/3 cu cremă, insistați să ajungă crema cât mai adânc fără zone goale de aer.
Dar totuși ca să vă asigurați că formele se vor umple uniform, luați un cuțit îngust și lung sau coada de la o linguriță. Atent amestecați cu acesta în crema din forme, să se aranjeze cât mai complet.
Apoi cu duiul completați restul de 1/3 din formă cu cremă.
Apoi le puneți capacele, aici vă pot ajuta niște mânuțe mici și dibace :)
Lăsați pentru 2-3 ore la congelator.
Dacă vă mai rămâne cremă, o puneți într-o casoletă și tot la congelator cu ea. Nu face ace de gheață la congelare deci nu trebuie amestecată din 40 în 40 de min, ca la înghețata clasică.
Cum scoateți ușor înghețata din formă?
Simplu! O țineți puțin sub un jet de apă caldă la robinet și iese ușor când o trageți de picioruș.
Și poftim, savurați înghețata imediat!
Dacă o aveți la casoletă, trebuie decongelată 1 oră la temperatura camerei sau 2 ore la frigider - ca s-o luați ușor cu lingura și distribuiți în boluri individuale.
Delicioasă, fresh, sănătoasă, gust complet, minunată!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.