Trandafiri cu bezea și nuci

O rețetă foarte bună, la noi în familie se fac de Crăciun mai mult de 10 ani - și sunt fursecurile preferate ale tatălui meu (și el nu este mare amator de dulciuri). Combinația de aluat pufos, bezea și nuci este exact ceea ce trebuie - se topesc în gură și poți mânca continuu din ele.

Ingrediente
Ouă
4 buc
   
Unt
300 g
   
Smântână
200 g
   
Drojdie uscată
2 linguri
2 linguri rase - sau 25g de drojdie proaspătă
Zahăr
2 pahare
   
Făină albă calitate superioară
3 pahare
   
Nuci
1 pahar
   
Pași de urmat
Pas 1

Topiți untul la un foc foarte mic, apoi îl răcoriți puțin.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 1
Pas 2

Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le puneți într-un bol mic și lăsați la frigider până pregătiți aluatul.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 2
Pas 3

La gălbenușuri adăugați smântâna și amestecați. Dacă folosiți drojdie proaspătă, o încorporați mai întâi în gălbenușuri, apoi puneți smântâna.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 3
Pas 4

Apoi se adaugă untul topit, amestecați.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 4
Pas 5

Și drojdia uscată.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 5
Pas 6

Urmează făina - frământați aluatul, este moale dar nu se lipsește de mâini. Să nu adăugați mai multă făină, numai pentru a lucra aluatul pe masa, mai încolo.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 6
Pas 7

Acoperiți aluatul cu o folie și îl puneți la frigider pentru minim o oră, maxim o noapte. Se poate face aluatul seara și să se coacă fursecurile dimineața.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 7
Pas 8

Acum începe procesul de formare a trandafirilor. Mai întâi împărțiți aluatul în 16 bucățele de aceeași dimensiune. Le frământați puțin cu făină în forma de biluțe și le puneți pe o tavă/farfurie. Lăsați 10 min să se odihnească.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 8
Pas 9

În acest timp pregătim amestecul de bezea cu nuci. Mai întâi bateți bine cu mixerul albușurile până stau bine și nu curg din bolul în care le bateți, apoi adăugați treptat zahărul și continuați să bateți încă 3-5 min.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 9
Pas 10

Adăugați nucile mărunțite bine și amestecați atent.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 10
Pas 11

Pe o suprafață presărată cu făină întindeți fiecare bilă de aluat. Este perfect să o întindeți cât mai subțire (1-2mm) și în formă mai dreptunghiulară (presărați făină în timpul întinderii ca să nu se lipească de masă). Apoi ungeți cu 2 linguri de bezea (așa am calculat eu și mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia întinsă.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 11
Pas 12

Apoi rulați foaia și tăiați bucăți de 1,5 - 2 cm din ea.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 12
Pas 13

Fiecare bucată tăiată o întoarceți și un pic desfaceți marginile - aceștia sunt trandafirii. Îi puneți pe o tavă unsă cu puțin ulei și dați la cuptor la temperatură medie.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 13
Pas 14

Aveți grijă să nu-i prăjiți prea tare, trebuie să fie ușor roz la culoare.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 14
Pas 15

Le scoateți pe o tavă sau farfurie mai mare să se răcorească.

Trebuie să vă organizați în așa fel - să aveți 2 tăvi, în timp ce una se coace voi pregătiți a 2-a. Apoi scoateți trandafirii din ea, o spălați, ștergeți și iarăși pregătiți cealaltă partidă până se coace cealaltă tavă.

Ca și cantitate mi-a ieșit o tavă bună. Vă asigur că nu sunt multe, se papă foarte bine și repede, în plus sunt buni chiar și peste o săptămână - păstrați în loc uscat și ermetic.

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 15
Pas 16

Când îi puneți pe masă festivă puteți să-i presărați cu puțin zahăr pudră pentru înnobilare :)

Poftă Bună!

Trandafiri cu bezea și nuci - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (vedeți în pasul 15 tava cu fursecuri)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min