O rețetă foarte bună, la noi în familie se fac de Crăciun mai mult de 10 ani - și sunt fursecurile preferate ale tatălui meu (și el nu este mare amator de dulciuri). Combinația de aluat pufos, bezea și nuci este exact ceea ce trebuie - se topesc în gură și poți mânca continuu din ele.
Topiți untul la un foc foarte mic, apoi îl răcoriți puțin.
Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le puneți într-un bol mic și lăsați la frigider până pregătiți aluatul.
La gălbenușuri adăugați smântâna și amestecați. Dacă folosiți drojdie proaspătă, o încorporați mai întâi în gălbenușuri, apoi puneți smântâna.
Apoi se adaugă untul topit, amestecați.
Și drojdia uscată.
Urmează făina - frământați aluatul, este moale dar nu se lipsește de mâini. Să nu adăugați mai multă făină, numai pentru a lucra aluatul pe masa, mai încolo.
Acoperiți aluatul cu o folie și îl puneți la frigider pentru minim o oră, maxim o noapte. Se poate face aluatul seara și să se coacă fursecurile dimineața.
Acum începe procesul de formare a trandafirilor. Mai întâi împărțiți aluatul în 16 bucățele de aceeași dimensiune. Le frământați puțin cu făină în forma de biluțe și le puneți pe o tavă/farfurie. Lăsați 10 min să se odihnească.
În acest timp pregătim amestecul de bezea cu nuci. Mai întâi bateți bine cu mixerul albușurile până stau bine și nu curg din bolul în care le bateți, apoi adăugați treptat zahărul și continuați să bateți încă 3-5 min.
Adăugați nucile mărunțite bine și amestecați atent.
Pe o suprafață presărată cu făină întindeți fiecare bilă de aluat. Este perfect să o întindeți cât mai subțire (1-2mm) și în formă mai dreptunghiulară (presărați făină în timpul întinderii ca să nu se lipească de masă). Apoi ungeți cu 2 linguri de bezea (așa am calculat eu și mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia întinsă.
Apoi rulați foaia și tăiați bucăți de 1,5 - 2 cm din ea.
Fiecare bucată tăiată o întoarceți și un pic desfaceți marginile - aceștia sunt trandafirii. Îi puneți pe o tavă unsă cu puțin ulei și dați la cuptor la temperatură medie.
Aveți grijă să nu-i prăjiți prea tare, trebuie să fie ușor roz la culoare.
Le scoateți pe o tavă sau farfurie mai mare să se răcorească.
Trebuie să vă organizați în așa fel - să aveți 2 tăvi, în timp ce una se coace voi pregătiți a 2-a. Apoi scoateți trandafirii din ea, o spălați, ștergeți și iarăși pregătiți cealaltă partidă până se coace cealaltă tavă.
Ca și cantitate mi-a ieșit o tavă bună. Vă asigur că nu sunt multe, se papă foarte bine și repede, în plus sunt buni chiar și peste o săptămână - păstrați în loc uscat și ermetic.
Când îi puneți pe masă festivă puteți să-i presărați cu puțin zahăr pudră pentru înnobilare :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.