Trandafiri cu bezea si nuci

O reteta foarte buna, la noi in familie se fac de Craciun mai mult de 10 ani - si sunt fursecurile preferate a tatalui meu(si el nu este mare amator de dulciuri). Combinatia de aluat pufos, bezea si nuci este exact ceea ce trebuie - se topesc in gura si poti manca continuu din ele.

Ingrediente
Oua
4 buc
Unt
300 g
Smantana
200 g
Drojdie uscata
2 linguri
2 linguri rase - sau 25g de drojdie proaspata
Zahar
2 pahare
Faina alba calitate superioara
3 pahare
Nuci
1 pahar
Pasi de urmat
Pas 1

Topiti untul la un foc foarte mic, apoi il racoriti putin.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 1
Pas 2

Separati albusurile de galbenusuri. Albusurile le puneti intr-un bol mic si lasati la frigider pana pregatiti aluatul.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 2
Pas 3

La galbenusuri adaugati smantana si amestecati. Daca folositi drojdie proaspata o incorporati mai intai in galbenusuri apoi puneti smantana.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 3
Pas 4

Apoi se adauga untul topit, amestecati.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 4
Pas 5

Si drojdia uscata.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 5
Pas 6

Urmeaza faina - framantati aluatul, este moale dar nu se lipeste de maini. Sa nu adaugati mai multa faina, numai pentru a lucra aluatul pe masa, mai incolo.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 6
Pas 7

Acoperiti aluatul cu o folie si il puneti la frigider pentru minim o ora, maxim o noapte. Se poate face aluatul seara si sa se coaca fursecurile dimineata.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 7
Pas 8

Acum incepe procesul de formare a trandafirilor. Mai intai impartiti aluatul in 16 bucatele de aceeasi dimensiune. Le framantati putin cu faina in forma de bilute si le puneti pe o tava/farfurie. Lasati 10 min sa se odihneasca.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 8
Pas 9

In acest timp pregatim amestecul de bezea cu nuci. Mai intai bateti bine cu mixerul albusurile pana stau bine si nu curg din bolul in care le bateti, apoi adaugati treptat zaharul si continuati se bateti inca 3-5 min.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 9
Pas 10

Adaugati nucile maruntite bine si amestecati atent.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 10
Pas 11

Pe o suprafata presarata cu faina intindeti fiecare bila de aluat. Este perfect sa o intindeti cat mai subtire(1-2mm) si in forma mai dreptunghiulara (presarati faina in timpul intinderii ca sa nu se lipeasca de masa). Apoi ungeti cu 2 linguri de bezea(asa am calculat eu si mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia intinsa.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 11
Pas 12

Apoi rulati foia si taiati bucatele de 1,5 - 2 cm din ea.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 12
Pas 13

Fiecare bucata taiata o intoarceti si un pic desfaceti marginile - astia si sunt trandafirii. Ii puneti pe o tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor la temperatura medie.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 13
Pas 14

Aveti grija sa nu-i prajiti prea tare, trebuie sa fie usor roz la culoare.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 14
Pas 15

Le scoateti pe o tava sau farfurie mai mare sa se racoreasca.

Trebuie sa va organizati in asa fel - sa aveti 2 tavi, in timp ce una se coace voi pregatiti a 2-a. Apoi scoateti trandafirii din ea, o spalati, stergeti si iarasi pregatiti cealalta partida pana se coace cealalta tava.

Ca si cantitate mi-a iesit o tava buna. Va asigur ca nu sunt multe, se papa foarte bine si repede, in plus sunt buni chiar si peste o saptamana - pastrati in loc uscat si ermetic.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 15
Pas 16

Cand ii puneti pe masa festiva puteti sa-i presarati cu putin zahar pudra pentru innobilare :)

Pofta Buna!

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (vedeti in pasul 15 tava cu fursecuri)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min