De fapt cred că știți această mâncare marocană după denumirea "Tajine de pui cu măsline și lămâi murate", dar m-am frământat eu mult dacă să-mi cumpăr sau nu un vas Tajine (este cam scump!) ca să testez această rețetă. Până la urmă am zis că este imposibil să le am pe toate și ar fi bine dacă se pot adapta rețetele mai specifice la vasele clasice de bucătărie, cele pe care le avem toți acasă. Deci da, se poate găti și în tigaie adâncă și nu cred că este mai rău decât ce am gustat la un restaurant marocan, ba chiar mai bun.
Referitor la combinația de arome, eu mă consider destul de atentă cu gusturile noi, nu amestec totul în disperare și prefer să gust altundeva și dacă îmi place lucrez la rețetă acasă. Așa s-a întâmplat și cu acest pui cu măsline și lămâie, l-am gustat într-un restaurant marocan din Paris, mi-a plăcut mult și de atunci am făcut teste pentru o rețetă asemănătoare dar într-o variantă mai de casă. Este extraordinar de bun, sosul colorat și dens, aromele minunate, măslinele perfecte și lămâia exact la locul ei.
M-am poticnit inițial de lămâile murate, chiar am așteptat o lună să se mureze dar le-am aruncat - lămâile de la noi, chiar și cele bio, au alt gust și aromă. Nu știu dacă merită să vă chinuiți, mai bine vedeți în pași soluția mea rapidă cum să faceți lămâi murate în 20 de minute! Chiar și așa recomand să le adăugați cu atenție, mie îmi place să gust 1-2 bucățele în mâncare, dar prea multe încurcă. Ele își dau gustul și aroma în sos dar să le mâncați direct depinde de preferințe, soțul meu le mănâncă cu plăcere, de exemplu.
Mai întâi recomand să spălați și pregătiți pulpele - le tăiați în bucăți potrivite, eu am tăiat o pulpă dezosată în 3-4 părți.
Am luat pulpe de pui fericit, cu piele dar fără os.
Luați o tigaie mare și adâncă de 28-30cm, stropiți cu jumătate din uleiul de măsline.
Aranjați pulpele în tigaia rece, neîncălzită încă.
Peste carne puneți - 0.5 lingurițe turmeric, 0.5 lingurițe boia, 1 linguriță ghimbir uscat, 1 lingură de sare, puțin piper negru măcinat și usturoiul pisat.
Stropiți totul cu restul din uleiul de măsline, adică 50ml.
Turnați deasupra 2 pahare de apă și aprindeți focul sub tigaie.
Când începe să fiarbă adăugați ceapa tocată cubulețe și legătura de pătrunjel legată cu o sfoară de bucătărie (dacă nu aveți îl puneți tocat mărunt).
Acum acoperiți tigaia cu capac, faceți focul mediu și lăsați așa să fiarbă aproximativ 1 oră. Este normal să fiarbă ceva mai intens, chiar necesar.
În această rețetă timpul de fierbere este esențial, anume așa se formează sosul gros și delicios, dar în același timp carnea nu trebuie să se desfigureze complet. De aici și recomandarea să luați pui mai bio și mai alergat, care fierbe mai greu.
Cât fierbe carnea ne ocupăm de lămâie.
Tăiați o jumătate de lămâie cubulețe medii și le puneți într-o cratiță mică cu 1 lingură de sare și 1 lingură de zahăr. Mai turnați deasupra și 1 pahar de apă.
Puneți cratița pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mai mic, dar lăsați să fiarbă mai intens.
Lăsați la fiert cam 20 de minute, sau până se evaporă tot lichidul și lămâia se face mai moale.
Și gata, am obținut lămâi murate rapid foarte asemănătoare cu cele marocane.
Dacă ați luat măsline verzi cu sâmburi, o striviți cu un cuțit pe fiecare și le scoateți.
Cam așa va fi mâncarea noastră după 1 oră de fiert, observați că sosul este încă lichid.
Acum amestecați în mâncare și lăsați tigaia cu capac, dar întredeschis, încă 30 de minute, să se evapore apa în exces.
Și poftim, la final observați că sosul este mai dens, nu apos, colorat frumos în galben, carnea frumoasă și fragedă.
Acum scoateți atent legătura de pătrunjel, dacă ați pus-o întreagă.
Adăugați lămâile murate și măslinele, amestecați atent.
Puneți iarăși capacul pe tigaie, închideți focul și lăsați așa să se pătrundă timp de încă 30 de minute.
Recomand să savurați această mâncare pe lângă un couscous sau orez.
Eu nu consum acum carbohidrați și am făcut un orez de conopidă (conopidă zdrobită la blender și sotată cu unt, puțină sare și turmeric).
A fost o combinație minunată, o delectare low-carb perfectă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.