Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui

Eu sunt adepta micului dejun cat mai diversificat, pe paine punem multe si pate-ul de casa este printre favorite. Imi place mult noul meu pate delicios din ficat de pui, hummus-ul(inclusiv si cel de linte!), pate-ul de ciuperci, etc. Observati ca toate au textura de pasta fina si am vrut sa schimb ceva, deci am inceput experimentele cu pate-ul mai cu zdrente, inspirat din Rillettes-ul frantuzesc. Rilletes-ul de Rata este unul minunat, deja vi l-am aratat sezonul trecut, azi va arat cum fac eu acelasi pate din carnea de pui.

Este absolut minunat, carnea coapta si scazuta are un gust deosebit, nu am abuzat de mirodenii, doar cateva care sa scoata in evidenta ingredientul principal, puiul. In plus, se gateste foarte simplu, dar si se pastreaza corect la frigider si 1 luna(dar nu rezista, va garantez :). Vedeti in pasi mai multe detalii despre reteta si ingrediente, este chiar de salvat si utilizat cat mai des!

Si apropo, pe langa faptul ca e minunat la micul dejun, este si un aperitiv de efect la orice masa - niste mini-sandwish-uri cu rillettes si castraveciori murati vor face senzatie.

Ingrediente

Pulpe de pui dezosate
600 g
sunt cam 4 bucati, ar fi minunat si fie si cu piele!
Unt
100 g
Ceapa alba
1 buc
Usturoi (catei)
2 buc
Frunza de dafin
1 buc
puteti adauga si 1 crenguta mica de cimbru, daca aveti
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Sare
1 lingurita
Vin alb demisec
100 ml
optional

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand pentru acest pate de casa eu aleg pulpe de pui dezosate dar cu piele, sunt mai fragede si lasa grasimea delicioasa in zeama. Recomand  pe cat posibil sa alegeti carne de pui crescuta mai corect(eu cumpar pulpele dezosate de la Lidl, cele galbene de la pui crescut cu porumb).

Daca luati pulpe cu os, recomand sa le dezosati dinainte, nu este greu, dar in schimb le aveti cu piele. Deci aveti grija sa le curatati bine de toate partile tari si osoase, chiar si cele deja dezosate!

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 1
Pas 2

Fiecare bucata de pulpa o tai in 2-3 bucati medii, apoi incalzesc bine untul intr-un tuci sau cratita cu fund gros si le pun la rumenit.

Aveti grija sa nu le aglomerati la prajire, mai bine le rumeniti in 2 ture.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 2
Pas 3

Peste pulpele rumenite din tuci pun ceapa si usturoiul taiate bucati mari.

Amestec bine si mai las 5 minute la calit.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 3
Pas 4

Acum puneti peste carne - sarea, piperul macinat, frunza de dafin(si cimbru daca aveti).

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 4
Pas 5

Turnati apa rece cat sa acopere complet carnea, o puteti combina cu 100ml de vin alb demisec.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 5
Pas 6

Lasati pe foc pana cand toata compozitia incepe activ sa fiarba.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 6
Pas 7

Apoi mutati cratita cu carne in cuptorul preincalzit la 160 de grade.

Acoperiti cu un capac sau folie si lasati asa 2 ore.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 7
Pas 8

Peste 1 ora carnea din tuci arata cam asa, o puteti intoarce pe partea opusa cu ajutorul furculitei.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 8
Pas 9

Peste 2 ore va fi asa - perfecta, coapta, dar si foarte important sa nu scada foarte mult zeama. Din aceasta cauza o gatiti cu capac si la foc moderat.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 9
Pas 10

Eu am mutat toata compozitia de carne si zeama intr-un bol sau farfurie(sa nu deteriorez cu furculita peretii cratitei). Dati la o parte frunza de dafin si crenguta de cimbru, daca ati pus.

Cat este calda o rupeti in zdrente  fine cu ajutorul a 2 furculite.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 10
Pas 11

Mutati pate-ul in boluri, borcane mici si presati bine cu lingura.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 11
Pas 12

Daca nu este foarte gras recomand sa turnati deasupra cateva linguri de unt fierbinte sau untura.

Daca se consuma in 4-5 zile nu este neaparat, dar pentru o pastrare mai sigura grasimea conserveaza perfect carnea.

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 12
Pas 13

Acoperiti cu capac sau folie alimentara si puneti la frigider, macar pana a 2-a zi.

Ideal se recomanda tinut chiar 3-5 zile inainte de servire, noi nu avem rabdare niciodata :))

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 13
Pas 14

Il savuram pe painica integrala si este absolut minunat!

Pofta Buna!

Pate de pui cu zdrente, sau Rilletes de Pui - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Luri
Luri 02 Oct 2018, 14:36

Super reteta! Dar Zi mi te rog, cum indepartezi toate tendoanele alea si pielitele? Am muncit o data jumatate de ora cred sa scot pielite si grasime. Tu lasi grasimea pe carne? Multumesc

lena
Elena (lena) Luri 02 Oct 2018, 15:13

Da, eu las grasimea neaparat, scot doar partile osoase si tendoanele mari. Sunt adepta regimului keto si grasimea de pui crescut lent e chiar obligatorie. 😉👍

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Oct 2018, 10:19

Se poate de facut si cu piept de pui?

lena
Elena (lena) Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Oct 2018, 10:23

Da, dar aveti grija sa fie si ceva grasime, pieptul e sec.

RaphaelCozonac256
Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) 17 Jan 2020, 20:50

Adoram toți aceste Rillettes in familia mea, le-am descoperit aici in Franta si ne regalam cu ele 😉 voi incerca neapărat sa le fac in casa. Nu vazusem ca este rețeta pe site-ul meu preferat 😘 multumesc mult

Lucia99
Lucia99 12 Dec 2020, 18:45

Salut Lena,

Intrebare: care este timpul total de pregatire? 2 ore?

Multumesc,

Lucia

lena
Elena (lena) Lucia99 12 Dec 2020, 19:29

Da, se gateste 2 ore in cuptor, dar am zis sa pun un pas intermediar sa vedeti cum se schimba carnea peste 1 ora si apoi peste 2 ore.

Timpul total va fi 2 zile, daca il tineti la frigider cum am scris la final.😉

Lucia99
Lucia99 Elena (lena) 14 Dec 2020, 06:09

Multumesc de clarificare,Elena.

Dar nu a rezistat soțul să aştepte nici o ora şi jumatate ;), mirozna l-a dat jos şi a cerut sa guste. .. A disparut in 5 min!

Multa sanatate pentru recete minunate! Noi le savuram pe toate :)