Noi suntem mari amatori de gogonele murate in saramura, intotdeauna sunt atenta la diverse retete cat mai sanatoase, cu cat mai putini conservanti si murate cat mai natural, fara otet. Un mare plus la aceasta reteta de gogonele este faptul ca sunt gata in 3-4 zile, nu trebuie sa asteptati 1-2 luni sa se mureze, sunt foarte aromate si extraordinar de bune. De fiecare data au mare succes la toata familia mea, chiar si la copii, musafirii imi cer chiar si saramura de baut!
Aceasta reteta de gogonele murate in saramura mi-a atras atentia imediat, am testat-o de cateva ori in ultimele 3 luni si de fiecare data am avut o singura problema cu ele - se termina prea repede! Daca observati bocanul cu gogonele din poza este practic gol, si le-am murat acum o saptamana... Chiar ieri era sa raman fara gogonele pentru poza finala, sotul isi umplea casoleta de servici si a sarit speriat cand m-a vazut ca alerg spre el disperata.
Conditia obligatorie este ca trebuie pastrate la rece, intr-un beci racoros sau la frigider. Nu stiu cum altii tin muraturile cu saramura la balcon, dar la mine se fac otet imediat. Deci in sezon imi rezerv la frigider un spatiu bun numai pentru muraturi, ca beci nu avem la bloc :)
Spalati bine gogonelele, observati aici ca am avut de tot felul - verzi, mai roz si chiar cateva mai rosii.
Spalati bine verdeata, ardeii si curatatti usturoiul.
Acum le tocati - ardeii mai fideluta subtire, verdeata si usturoiul marunt, dar fara exagerare.
Amestecati toate acestea intr-un bol si lasati putin la o parte.
Luati acum pe rand gogonelele, primele cele mai verzi, si le taiati in 4 cu un cutit pana la jumate. Nu prea adanc, ca sa desfac dupa murat.
Eu am scos atent si cotorul cu un cutit mic.
Umpleti fiecare rosie cu amestecul de verdeata tocata.
Bineinteles ca nu stau ele chiar perfect acolo, dar nici nu trebuie, le indesati cat puteti in taietura si va fi foarte bine.
Din aceste cantitati eu am umplut exact 1 borcan de 5 litri.
Deci aranjati rosiile umplute cu verdeata in borcanul spalat si uscat - recomand sa puneti la fund gogonele mai verzi si sus cele mai coapte. Verdeata ar trebui sa va ajunga exact, daca ramane ceva o puneti deasupra, la gura borcanului.
Cele coapte se mureaza mai repede si sunt gata chiar in a 3-a zi, gogonelele verzi sunt bune cam in ziua 5.
Observati ca nu am mai pus alte verdeturi in borcan, chiar nu este nevoie!
Intr-o cratita fierbeti 2.5 litri de apa, dizolvati in apa clocotita cele 5 linguri de sare.
Turnati aceasta saramura fierbinte in borcan, va ajunge bine, chiar si ramane putin.
Daca faceti in borcane mai mici sau mai multe si e nevoie de alta cantitate de saramura, aveti grija sa o pregatiti cu 2 linguri de sare la 1 litru de apa.
Puneti un capac(nu ermetic!) sau o farfurie mica peste borcan si lasati la temperatura camerei 3 zile.
La noi de obicei sunt cam 22-23 de grade in bucatarie, deci va orientati.
A 2-a zi saramura devine mai tulbure, a inceput procesul de fermentare.
A 3-a zi le gustati, daca vreti sa fie mai acre lasati inca o zi pe masa.
Eu le las 3 zile si pe urma mut borcanul in frigider peste noapte. La frigider procesul de fermentare se opreste, gogonelele devin mai ferme si mai fresh.
Stau foarte bine si mai mult timp, saramura este perfecta asa si le conserveaza, dar nu prea au cum ca sunt prea bune - in plus, sursa perfecta de probiotice si vitamine naturale, chiar va recomand sa incercati!
Minunate cu orice va place - carne, cartofi, orez, hrisca, etc,
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.