Încă vreun an în urmă nu m-aș fi gândit să fac în casă rețeta de halva, se găsește atât de multă în comerț, este atât de ieftină... și mai nou, atât de plină cu arome sintetice, grăsimi dubioase, coloranți, etc. De când sunt cu regimul low-carb (sau viața low-carb), am învățat multe chestii faine, inclusiv și cum să faci un desert de casă fără remușcări. Bineînțeles că orice halva este dulce, dar puteți cu succes înlocui zahărul de la ingrediente cu un îndulcitor preferat care nu crește glicemia și vă asigur că veți da lovitura, mai bun desert la cafeaua de dimineață nu există!
De gust, trebuie să am grijă la descriere pentru că e pericol pentru pofticioși - deci este bună rău, cu aromă fină de semințe prăjite și unt, gata, mai departe vă imaginați singuri. Și cu siguranță nici o halva cumpărată nu se compară cu această halva de casă.
Mai jos câteva observații utile, ca să faceți halvaua dvs cât mai personalizată:
- Puteți înlocui o parte din semințele de floarea-soarelui cu oricare altele preferați;
- Mie îmi place mult, și recomand să o faceți cu unt de 80% grăsime;
- În varianta vegană sau de post înlocuiți untul clasic cu cel de cocos și unt de cacao - aveți grijă că untul de cocos este mai moale și s-ar putea să iasă mai sfărâmicioasă, deci combinați cele două pentru rezultat perfect;
- Puteți adăuga orice arome preferați, cacao, fulgi de ciocolată, stafide, merișoare, goji, etc.
- Pentru varianta low-carb folosiți îndulcitorul preferat, dar neapărat să fie pudră - stevie, tagatose, xylitol, etc.
Primul pas și unul din cele mai importante, este să căliți pe o tigaie curată și uscată cele 300g de semințe.
Aveți grijă că se fac repede și nu le lăsați mult pe foc nesupravegheate, cum observați că încep să se rumenească, închideți focul și amestecați bine.
Lăsați să se răcorească puțin, apoi mărunțiți într-un robot sau aparat de măcinat cafea.
Eu prefer robotul pentru că le lasă puțin grunjoase și au un farmec interesant.
Treceți semințele măcinate într-un bol, adăugați zahărul/îndulcitorul, vanilia, sau alte arome după plac.
Adăugați untul topit și amestecați bine.
Compoziția trebuie să vă iasă densă dar nu foarte uscată - în acest caz mai adăugați puțin unt topit.
Dar aveți grijă că prea mult unt o face cam grasă la consistență și încurcă la textura finală.
Așterneți cu folie alimentară de plastic o tavă simplă mai adâncă - a mea a fost cam de 15x25cm.
Dacă tava e prea mare halvaua va fi prea subțire, dacă e prea mică va fi prea groasă. Deci, ochimetric vă orientați să vă încapă cam un strat cu halva de grosimea unui deget.
Acum mutați compoziția de halva în tava pregătită și o presați bine cu lingura în strat cât mai uniform.
Acum acoperiți cu o altă bucată de folie de plastic și puneți la frigider pentru minim 3 ore sau mai mult.
După acest timp observați cât de bine s-a prins, eu am răsturnat-o atent din tavă, am scos folia de la bază și asta a fost - simplu, frumos și repede.
Se taie cubulețe cu un cuțit mai mare - se mai poate fărâmița dar vă spun că sunt binevenite acele fărâmituri, dacă aveți poftă mare :)
Le mutați într-o casoletă cu capac și păstrați la frigider pentru oricând aveți poftă.
Este minunată la o cafea, un ceai sau lapte, copiii mei adoră această halva și se bucură tare când o văd la desert.
Chiar vă recomand, este deosebit de bună și gustoasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.