În sfârșit a venit timpul să fim gospodari și să ne delectăm cu frigărui gătiți chiar în grădina noastră mică. Această rețetă de souvlaki grecesc demult a fost planificată și testată de câteva ori cu succes pe multă lume care ne-a vizitat și susținut în acest proiect cu grădina și casa de vacanță. Veți fi uimiți cum aceste câteva ingrediente de bază transformă carnea fadă de pui în niște frigărui fragezi, aromați și foarte delicioși.
Souvlaki probabil este printre cele mai populare mâncăruri grecești, bineînțeles l-am savurat și noi chiar la el acasă în Grecia. Deci, pot să vă spun că rețeta de mai jos are același gust deosebit și veți observa că efortul este minim. Puteți avea o bucățică de vacanță oricând vă este poftă și să nu așteptați vara!
La garnitură nu vă complicați mult - o salată preferată sau una grecească, un tzatziki și cam atât, carnea e prea bună și păcat să ocupați cu altele spațiul din burtică.
De obicei cumpăr câte 1 caserolă de piept și pulpe dezosate de pui, a câte 700-800g fiecare.
Sunt și mai bune dacă găsiți pulpe de pui dezosate dar cu piele.
Carnea o spălați bine și tăiați cubulețe de mărime medie.
Aici în poză observați cum am tăiat o jumătate din piept în cuburi cam de 2x2cm. Nu vă ies întotdeauna pătrate perfecte, este ok și mai neuniform :)
Pulpa dezosată o tai cam în 3-4 bucăți uniforme, depinde și cât de mare este.
Nu uitați să dați la o parte cartilagiile, nu sunt bune aici.
Acum mutați toată carnea într-un bol și puneți deasupra zeama de la o lămâie, sarea, usturoiul pisat și uleiul de măsline.
Adăugați oregano și celelalte mirodenii, dacă le aveți. Dar aș zice că oregano este de bază și cel mai important.
Amestecați bine toate acestea și puneți carnea la frigider, să se marineze peste noapte sau măcar 4-5 ore.
A doua zi pregătiți legumele - ardeii și ceapa roșie.
Le tăiați bucăți mari și cât mai pătrate - la fel ca și carnea, de 2x2cm.
Acum montăm frigăruii pe niște bețe de bambus sau de inox.
Observați cum alternez bucăți de piept, pulpă și legumele colorate diferit. Obligatoriu după fiecare bucățică de carne puneți un ardei sau o bucată de ceapă.
Din cantitățile de mai sus am obținut 12 bețe de frigărui medii.
Dacă vă rămân legume, recomand să le puneți pe bețele de bambus și faceți la grătar împreună cu carnea - la noi este bătaie pe ele de fiecare dată!
Din această cauză de obicei iau mai mulți ardei și ceapă, știu că nu se irosesc. Ar merge aici de combinat și cu niște ciuperci sau brânză halloumi...
Acum faceți un foc bun din lemne și puneți frigăruii pe grătar, aveți grijă să le întoarceți la timp și să le rumeniți uniform pe toate părțile.
Carnea este deosebit de fragedă - pieptul de pui nu este uscat deloc, legumele se combină perfect, o bunătate extra-super, recomand!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.