Unul din cele mai populare deserturi în această perioadă este cozonacul de post, chiar dacă este fără ouă și lactate vă asigur că are gust foarte bun și textura perfectă. Micul secret în această rețetă de cozonac de post este sucul de portocale - adaugă un plus de gust, aromă și culoare, de obicei lipsită la cozonacii fără ouă.
Puteți întotdeauna să-l faceți cu umplutură de nucă, rahat, stafide, mie mi s-a părut interesant să fie cu Halva și am ales Halvaua Feleacul combinată cu vanilie și cacao. Rahatul este absolut nelipsit la orice cozonac fac, ne place prea mult și ne conformăm cu această poftă...
Este important să înțelegeți că acea textură pufoasă a cozonacului depinde foarte mult de cantitatea făinii pe care o folosiți. Este o capcană să puneți făină mai multă ca să nu se lipească aluatul de mâini, și vă treziți cu un cozonac tare și dens. Recomandarea este să faceți mai bine un aluat moale și lipicios, vă învățați să-l manevrați cu mâinile unse cu ulei sau presărate cu făină - în acest caz cozonacul, chiar și cozonacul de post, va fi întotdeauna un succes!
Măsurați cu un pahar 250ml din sucul de portocale, îl încălziți puțin pe aragaz sau la microunde și turnați în bolul unde vom face aluatul de cozonac.
În sucul cald (nu fierbinte!), adăugați 3 linguri de zahăr, 5 linguri de ulei, esența de vanilie și sarea - amestecați bine.
Acum sfărâmați drojdia cu mâinile și o puneți în bol.
Amestecați bine și lăsați 10 minute să facă o spumă ușoară.
Acum adăugați în bol 350g de făină și amestecați cu o spatulă până se leagă aluatul.
Dacă observați că este prea lichid sau moale, mai puneți încă puțină făină, dar încercați să o faceți treptat și câte puțin.
Eu de obicei presar făină pe masă și trec aluatul așa mai moale acolo, și abia acum îl frământ cu mâinile.
Adaug făină numai dacă este foarte lipicios și doar atât cât să nu se lipească rău de masă.
Nu îl frământ prea mult, cam 2-3 minute cât să fie uniform și ceva mai neted.
Îl trec înapoi în bolul presărat cu făină și las să crească vreo oră la cald și acoperit cu un prosop.
După acest timp trebuie să-și dubleze volumul.
Acum scoateți aluatul din bol și tăiați în 2 bucăți egale.
Pe fiecare din ele o mai frământați puțin pe masa presărată cu făină. Veți observa că devin și mai netede, uniforme.
Lăsați să se odihnească 10 minute pe masă.
Până se odihnește aluatul pregătiți umplutura - fiindcă am folosit Halva(marca Feleacul) pentru mine a fost simplu.
Altfel măcinați nucile (cam 300g), le amestecați cu cacao, apă sau gem, zahăr - toate după gust și preferințe.
Acum luați fiecare bilă de aluat și întindeți într-un dreptunghi mare (lungimea lui o reglați după dimensiunea tăvii de cozonac - trebuie să fie puțin mai mare).
Presărați fără milă halvaua fărâmițată și bucățele de rahat.
Și rulați cu atenție.
La fel întindeți, umpleți și rulați a 2-a bilă de aluat.
Împletiți cele 2 rulade în formă de cozonac.
Mutați cozonacul astfel format într-o tavă de chec/cozonac, așternută cu hârtie de copt, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească la temperatura camerei.
Eu las de obicei cam 1 oră, sau până își dublează volumul, depinde și de calitatea drojdiei, temperatura camerei, etc.
Cam așa a crescut acum și merge direct în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 45-60 de minute.
Periodic verificați modul în care se rumenește cozonacul, dacă observați că este cam maro dar încă nu au trecut cele 45-60 de minute, îl acoperiți cu o bucată de folie de aluminiu.
Timpul de coacere trebuie să fie minim 45 de minute, nu vă grăbiți să-l scoateți pentru că este destul de mare și trebuie să se facă bine înăuntru.
După cuptor eu îl las de obicei vreo 30 de minute în tavă și îl acopăr cu prosop - să se aburească puțin - coaja va deveni mai moale și mai fragedă.
După acest timp îl scoateți din tavă, înveliți într-un prosop și lăsați să se răcească complet - dacă aveți răbdare :)
Tăiați cu un cuțit subțire și bine ascuțit pentru felii perfecte și savurați!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.