De 2 ani tot testez diverse combinații în rețeta de ciocolată caldă de casă, și mă bucur că nu m-am grăbit să vă arăt vreuna din ele până acum. De multe ori acest perfecționism în alegerea rețetelor este enervant, dar numai așa sunt sigură că rețetele testate vor avea o rată de succes mare la cei care le gătesc de pe site. Aceeași situație și cu această ciocolată caldă densă și cremoasă - anume așa o vroiam și anume acum a fost după gustul meu.
A fost o provocare pentru că vroiam și o ciocolată caldă cât mai low-carb, cu ingrediente bune, sigure și puține - deci astea au fost datele problemei! Și rezolvarea m-a impresionat, complicam lucrurile cu lapte praf, amidon, când baza de fapt este ciocolata neagră - ca doar e CIOCOLATĂ caldă...nu băutură cu lapte praf, amidon, aromatizatori, etc.
Deci, să nu întindem vorba, mai jos aveți după mine rețeta de ciocolată caldă de casă perfectă - densă, mătăsoasă, cremoasă și foarte reglabilă după gusturile fiecăruia. Vedeți toate detaliile în pași și alintați-vă, pentru că meritați!
Într-un bol mic amestecați bine 2 linguri de cacao cu 2-3 linguri de îndulcitor/zahăr, sarea și scorțișoara (dacă preferați).
Adăugați treptat 300 ml de apă rece, amestecați atent cu un tel până se dizolvă bine toate ingredientele și nu sunt cocoloașe în compoziție.
O puteți amesteca și cu lingura, dar s-ar putea să aveți multe cocoloașe - deci să aveți un tel la gospodărie :)
Turnați această compoziție de cacao într-o cratiță mică.
Adăugați smântâna dulce și amestecați bine.
Puneți cratița pe foc și o lăsați până începe să fiarbă, periodic mai amestecați în ea și aveți grijă că această compoziție face spumă și fuge la fierbere.
Deci imediat cum începe să fiarbă, o luați de pe foc, adăugați 50g de ciocolată neagră și o lăsați 5 minute fără să amestecați.
În acest timp ciocolata se înmoaie și o puteți deja amesteca și încorpora cu telul, până observați că s-a dizolvat complet.
Acum recomand să o gustați și să reglați după gust și textură:
- dacă o vreți mai puțin densă, adică mai lichidă, adăugați puțină apă fierbinte sau lapte fiert;
- dacă invers, o vreți mai densă, mai puneți 10-15g de ciocolată neagră și o încorporați;
- reglați de dulce - diverse mărci de ciocolată neagră sunt îndulcite diferit, deci o faceți după gustul dvs;
- reglați aromele - eu sunt minimalistă, pun vanilie și ocazional puțină scorțișoară - restul trebuie să fie aroma de ciocolată!
O puteți servi imediat, are temperatura perfectă acum - nici prea fierbinte, nici rece.
Dar merge bine și reîncălzită mai târziu (eventual cu puțină adăugire de lapte/apă), o puteți păstra și la frigider până a 2-a zi.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.