Ceapă murată în oțet, varianta rapidă

Cred că vă dați seama - această ceapă murată tăiată nu este o acritura pe care să o mâncați cu lingura, e mai mult un adaos sau un condiment în plus (cum sunt muștarul sau ketchup-ul) la un sandwich, mici, carne la grătar, burger, wrap, shaorma, carne de orice fel, burger vegan, etc. Câteva fire de ceapă murată în oțet pe lângă cele de mai sus vor da un gust perfect și final.

Cu toate acestea, fiica mea mai mică de 4 ani cere cu gura mare ceapă murată la masă, deci totul depinde de preferințe. Fiindcă se face cu oțet are un gust mai intens și acru, mie îmi place mai mult combinată cu alte murături sau carne. Marele avantaje sunt - se prepară repede, stă foarte bine în frigider și 2 luni și o puteți regla după gust, se poate face mai sărată sau mai dulce, direct în preparatul final sau chiar din borcan.

Ingrediente
Ceapă roșie
3 buc
luați 3 bucăți mai mici sau 2 mai mari
Sare
1 lingura
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Zahăr
3 linguri
puteți înlocui cu orice îndulcitor, eu am folosit 3 linguri de xylitol
Oțet de mere
500 ml
   
Oregano uscat
1 lingurita
este opțional, mai puteți adăuga și niște fulgi de chilli dacă o vreți picantă
Pași de urmat
Pas 1

Am avut acum 3 bucăți de ceapă roșie mai mică, dacă ceapa este mai mare folosesc numai 2.

Teoretic se poate marina și ceapa albă, doar că asta roșie are culoarea mai frumoasă.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 1
Pas 2

Provocarea este să tăiați fâșiuțe cât mai fine ceapa, se poate și la cuțit dar o răzătoarea mandolină ajută și mai bine.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 2
Pas 3

Acum peste ceapa tăiată adăugați sarea și zahărul.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 3
Pas 4

Apoi usturoiul tăiat felii subțiri, oregano și fulgi de chilli dacă o vreți picantă.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 4
Pas 5

Amestecați-presați bine cu mâinile ceapa și toate mirodeniile, sarea și zahărul.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 5
Pas 6

O mutați într-un borcan de 500 ml, încape perfect și nici nu trebuie mult presată.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 6
Pas 7

Turnați deasupra oțetul de mere.

Eu combin cu oțet de cocos când îl am în casă, se găsește la Plafaruri, are ceva mai multe vitamine și aminoacizi.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 7
Pas 8

Trebuie să acopere perfect ceapa, dar nici să curgă din borcan când închideți capacul.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 8
Pas 9

Acum puneți la frigider și peste 2 ore se poate folosi.

Dar merge păstrată până la 2 luni în frigider și se face tot mai bună.

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 9
Pas 10

Îl puteți regla după sare și zahăr după preferințe, faceți prima dată cu proporțiile mele și apoi schimbați cum vă place. După mine aș mai pune sare, dar asta mai bine o face fiecare separat, decât de exagerat.

Altfel e minunată cu carne la grătar, mici, chiftele, burgeri de carne sau vegani, etc. La fel îmi place să fac salată cu diverse murături și această ceapă, este colorată și dă un gust în plus.

Poftă bună!

Ceapă murată în oțet, varianta rapidă - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 150 g (un borcan de 500 ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min