Ceapa murata in otet, varianta rapida

Cred ca va dati seama - aceasta ceapa murata taiata nu este o acritura pe care sa o mancati cu lingura, e mai mult un adaos sau un condiment in plus(cum sunt mustarul sau ketchup-ul) la un sandwich, mici, carne la gratar, burger, wrap, shaorma, carne de orice fel, burger vegan, etc. Cateva firicele de ceapa murata in otet pe langa cele de mai sus vor da un gust perfect si final.

Cu toate acestea, fiica mea mai mica de 4 ani cere cu gura mare ceapa murata la masa, deci totul depinde de preferinte. Fiindca se face cu otet are un gust mai intens si acru, mie imi place mai mult combinata cu alte muraturi sau carne. Marele avantaje sunt - se prepara repede, sta foarte bine in frigider si 2 luni si o puteti regla dupa gust, se poate face mai sarata sau mai dulce, direct in preparatul final sau chiar din borcan.

Ingrediente
Ceapa rosie
3 buc
luati 3 bucati mai mici sau 2 mai mari
Sare
1 lingura
Usturoi (catei)
5 buc
Zahar
3 linguri
puteti inlocui cu orice indulcitor, eu am folosit 3 linguri de xylitol
Otet de mere
500 ml
Oregano uscat
1 lingurita
este optional, mai puteti adauga si niste fulgi de chilli daca o vreti picanta
Pasi de urmat
Pas 1

Am avut acum 3 bucati de ceapa rosie mai mica, daca ceapa este mai mare folosesc numai 2.

Teoretic se poate marina si ceapa alba, doar ca asta rosie are culoarea mai frumoasa.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 1
Pas 2

Provocarea este sa taiati fideluta cat mai fina ceapa, se poate si la cutit dar o razatoarea mandolina ajuta si mai bine.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 2
Pas 3

Acum peste ceapa taiata adaugati sarea si zaharul.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 3
Pas 4

Apoi usturoiul taiat felii subtiri, oregano si fulgi de chilli daca o vreti picanta.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 4
Pas 5

Amestecati-presati bine cu mainile ceapa si toate mirodeniile, sarea si zaharul.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 5
Pas 6

O mutati intr-un borcan de 500ml, incape perfect si nici nu trebuie mult presata.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 6
Pas 7

Turnati deasupra otetul de mere.

Eu combin cu otet de cocos cand il am in casa, se gaseste la Plafaruri, are ceva mai multe vitamine si aminoacizi.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 7
Pas 8

Trebuie sa acopere perfect ceapa, dar nici sa curga din borcan cand inchideti capacul.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 8
Pas 9

Acum puneti la frigider si peste 2 ore se poate folosi.

Dar merge pastrata pana la 2 luni in frigider si se face tot mai buna.

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 9
Pas 10

Il puteti regla dupa sare si zahar dupa preferinte, faceti prima data cu proportiile mele si apoi schimbati cum va place. Dupa mine as mai pune sare, dar asta mai bine o face fiecare separat, decat de exagerat.

Altfel e minunata cu carne la gratar, mici, chiftele, burgeri de carne sau vegani, etc. La fel imi place sa fac salata cu diverse muraturi si aceasta ceapa, este colorata si da un gust in plus.

Pofta buna!

Ceapa murata in otet, varianta rapida - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 150 g (un borcan de 500ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min