Vă recomand această tartă frumoasă s-o încercați neapărat, inițial am pornit de la o variantă de tartă cu dovlecei și șuncă, dar am vrut mai multă culoare și am înlocuit dovlecelul cu zucchini și în loc de șuncă am folosit felii subțiri de morcovi. În oricare din variante este delicioasă și frumoasă, simplă și destul de rapidă - durează să faceți rozetele mai mult, dar merge treaba repede și acolo când vă obișnuiți cu mișcarea.
Bineînțeles că este minunată această tartă cu dovlecei și morcovi pentru orice masă festivă, e foarte arătoasă, "rupe" ochii și colorează masa.
Într-un bol puneți 1 ou, 50g de unt moale, 0.5 linguriță de sare și amestecați bine cu o lingură.
Nu insistați mult, doar cât să se desfacă oul.
Adăugați 200g de făină și continuați să amestecați cu lingura până se încorporează cu restul ingredientelor.
Apoi începeți să frământați cu mâna, adăugați încă 3-4 linguri de apă rece, să se lege bine aluatul.
Când bila de aluat este uniformă și netedă, o înveliți în folie de plastic și puneți la frigider pentru 30 de minute.
În acest timp pregătiți rozetele de dovlecei și morcovi.
Tăiați dovlecelul în jumătate, pe lung.
Cu peeler-ul tăiați felii subțiri din fiecare jumătate.
Rulați fiecare felie subțire în rozete rotunde.
La fel și cu morcovii, doar că nu le tăiați pe lung în jumate (numai dacă sunt niște morcovi mai giganți :) Feliile de morcovi sunt mai puțin flexibile, dar insistați ușor și iese bine.
Eu nu am făcut multe rozete de morcovi - doar vreo 6-7, pentru un plus de culoare.
Într-un bol mic amestecați 2 ouă cu 150g de smântână, 100g de cașcaval ras și 0.5 linguriță de sare.
Acum scoateți aluatul din frigider și îl întindeți cu făcălețul într-o foaie de aproximativ 30cm diametru.
O mutați și aranjați într-o tavă de tartă (aici este de 28cm), nu am uns tava cu nimic, aluatul conține unt și nu se lipește.
Turnați amestecul de ouă-smântână-cașcaval și îl distribuiți uniform cu lingura.
Aranjați rozetele de legume peste această compoziție.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Tarta este gata când se rumenesc frumos marginile, compoziția de ouă s-a prins și legumele ușor se rumenesc deasupra.
O lăsați să se răcească complet înainte de servire, se va tăia mult mai frumos și exemplar.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.