Tort "Lapte de Pasare"

Un tort super delicios si gustos - combinatie perfecta de sufleu de vanilie, pandispan, ciocolata si frisca. Desi pare sa fie mai complicat, sa stiti ca nu este, am incercat doar sa detaliez pasii cat mai bine, sa aveti tortul exact cum trebuie, de nota 10. Succesul este garantat la musafiri si nu numai ...:)

Daca va plac bomboanele Milka cu sufleu de vanilie si lapte - atunci sigur va place si tortul, exact acelasi gust il are - doar ca este facut de voi cu ingrediente naturale.

Aici l-am decorat cu frisca si ciocolata, dar puteti sa nu va complicati, am mai facut variante si mai simple - uns doar cu smantana dulce si presarat cu nuca de cocos.

Ingrediente
Oua
10 buc
5 pentru pandispan si 5 pentru sufleu
Zahar
1 pahar
pentru pandispan
Faina alba calitate superioara
1 pahar
pentru pandispan
Lapte de vaca
0.5 pahare
Zahar
1.5 pahare
pentru sufleu
Unt
150 g
Faina
2 linguri
pentru sufleu
Gelatina
20 g
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 g
pentru frisca
Zahar pudra
1 pahar
Ciocolata alba
100 g
Esenta de vanilie
1 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Faceti un pandispan dupa reteta de Pandispan de pe site. Daca aveti alta reteta verificata si testata folosita des, o faceti pe aia, ar trebui sa fie unul de aproximativ 28 cm diametru. Cred ca ar fi o solutie si cele din comert, doar sa le adaptati la o tava in care sa puneti sufleul, vedeti mai jos.

Cel de la mine, trebuie sa-l faceti cu minim 8 ore inainte sa-l folositi, sau il faceti seara si folositi dimineata.

Il taiati in 2  foi inainte sa faceti tortul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 1
Pas 2

Asterneti cu folie de plastic alimentara o tava rotunda si adanca. Ar fi perfecta una cu bordurile care se desfac, eu nu am noroc la ele - am luat 2 si au fost amandoua proaste. Deci am ramas la una simpla rotunda de 28 de cm, cea in care am facut si pandispanul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 2
Pas 3

Puneti o jumatate din foia de pandispan in tava, de preferat sa fie partea cu  suprafata cat mai dreapta.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 3
Pas 4

Acum incepem sa pregatim sufleul.

Se separa albusurile si galbenusurile de la 5 oua. Galbenusurile le puneti intr-un ceaun sau vas termorezistent.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine galbenusurile cu 1 pahar de zahar.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 5
Pas 6

Apoi adaugati jumatate de pahar de lapte, amestecati bine cu mixerul sau telul, sa nu fie cocoloase.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 6
Pas 7

Urmeaza 2 linguri de faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 7
Pas 8

Puneti ceaunul pe foc mic si amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si aproape incepe sa fiarba, aveti grija sa nu fie cocoloase - mai bine amestecati cu telul.

Daca folositi un vas de sticla termorezistenta, il puneti pe baie de aburi, si la fel amestecati bine pana incepe sa fiarba. Doar sa aveti grija ca va dura mai mult aici, cu ceaunul este mai repede.

Cand este gata, luati de pe foc si lasati 5-10 min sa se racoreasca.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 8
Pas 9

In acest timp bateti albusurile spuma, mai intai fara zahar, pana se tin bine de peretii vasului, apoi adaugati jumatate de pahar de zahar si mai bateti putin.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 9
Pas 10

Intr-o cratita mai mica puneti 200 ml de apa si 20g de gelatina.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 10
Pas 11

Puneti pe foc mic si amestecati pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fiarba, fiindca isi pierde gelatina calitatile.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 11
Pas 12

In compozitia de galbenusuri adaugati untul si vanilia. Amestecati bine pana se incorporeaza si se topeste untul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 12
Pas 13

Adaugati gelatina in albusurile batute spuma, amestecati bine cu telul sau mixerul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 13
Pas 14

Tot acolo adaugati compozitia de galbenusuri, amestecati bine sa se uniformizeze.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 14
Pas 15

Cam asa arata sufleul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 15
Pas 16

Turnati aceasta compozitie in tava cu pandispanul pregatit deja. Lasati la frigider 3-4 ore sa se intareasca bine sufleul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 16
Pas 17

Cealalta foaie de pandispan o puteti insiropa cu niste ceai de lamaie sau cu smantana amestecata cu zahar (asa am facut eu).

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 17
Pas 18

O puneti peste sufleul intarit deja.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 18
Pas 19

Intoarceti tava cu tortul pregatit, cu fundul in jos, pe un platou de tort.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 19
Pas 20

Scoateti tava si folia, acum aveti tortul gata de infrumusetare.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 20
Pas 21

Topiti 100g de ciocolata amaruie cu 50 g de unt, la foc mic.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 21
Pas 22

Distribuiti aceasta glazura pe parte de sus a tortului, nivelati cu un cutit. Lasati 30 - 50 de min tortul la frigider, sa se intareasca ciocolata.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 22
Pas 23

In acest timp facem frisca. Bateti mai intai smantana dulce (sa fie rece bine) cu mixerul, apoi cand creste in volum adaugati 1 pahar de zahar pudra si continuati sa bateti (cu mixerul) la viteza mare.

Faceti pauza mici sa verificati daca este gata frisca, cand scoateti paletele din ea sa stea batz frisca, sa nu fie moale. Aveti grija sa nu bateti prea tare, se face imediat unt si nu mai puteti face nimic cu ea.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 23
Pas 24

Punem frisca pregatita intr-o punga de cofetarie, cea de ornat torturile (ma intrebati mai multe detalii pe forum, va spun de unde si de care mai bine sa luati).

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 24
Pas 25

Ornati tortul pe lateral, de jur-imprejur.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 25
Pas 26

Aici este tortul aproape gata, fara figurinele de ciocolata. Mai departe vedeti cum se fac.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 26
Pas 27

Am topit ciocolata neagra, o las putin sa se racoreasca. Apoi fac un cornet din harte pergament, pun ciocolata in el, tai varful si desenez pe hartia de copt diverse floricele si frunze. Lasati la frigider pana se intaresc bine  si cu un cutit le puteti lua usor si pune pe tort.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 27
Pas 28

La fel faceti si cu ciocolata alba.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 28
Pas 29

Pentru a face bucatele de ciocolata razuita, ungeti o suprafata neteda cu ciocolata alba/neagra. Lasati sa se intareasca bine la frigider si apoi radeti cu un cutit. Le presarati pe tort.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 29
Pas 30

Asa arata rezultatul final.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 30
Pas 31

Si aici sectiunea - chiar merita efortul, este un tort deosebit, doar urmati atent pasii.

Va astept cu intrebari la comentarii, daca ceva am omis sau nu se intelege.

Pofta Buna!

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 31

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10 -12 portii)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 300 min