Un tort super delicios și gustos - combinație perfectă de sufleu de vanilie, pandișpan, ciocolată și frișcă. Deși pare să fie mai complicat, să știți că nu este, am încercat doar să detaliez pașii cât mai bine, să aveți tortul exact cum trebuie, de nota 10. Succesul este garantat la musafiri și nu numai ... :)
Dacă vă plac bomboanele Milka cu sufleu de vanilie și lapte - atunci sigur vă place și tortul, exact același gust îl are - doar că este făcut de voi cu ingrediente naturale.
Aici l-am decorat cu frișcă și ciocolată, dar puteți să nu vă complicați, am mai făcut variante și mai simple - uns doar cu smântână dulce și presărat cu nucă de cocos.
Faceți un pandișpan după rețeta de Pandișpan de pe site. Dacă aveți altă rețetă verificată și testată folosită des, o faceți pe aia, ar trebui să fie unul de aproximativ 28 cm diametru. Cred că ar fi o soluție și cele din comerț, doar să le adaptați la o tavă în care să puneți sufleul, vedeți mai jos.
Cel de la mine, trebuie să-l faceți cu minim 8 ore înainte să-l folosiți, sau îl faceți seara și folosiți dimineața.
Îl tăiați în 2 foi înainte să faceți tortul.
Așterneți cu folie de plastic alimentară o tavă rotundă și adâncă. Ar fi perfectă una cu bordurile care se desfac, eu nu am noroc la ele - am luat 2 și au fost amândouă proaste. Deci am rămas la una simplă rotundă de 28 de cm, cea în care am făcut și pandișpanul.
Puneți o jumătate din foaia de pandișpan în tavă, de preferat să fie partea cu suprafața cât mai dreaptă.
Acum începem să pregătim sufleul.
Se separă albușurile și gălbenușurile de la 5 ouă. Gălbenușurile le puneți într-un ceaun sau vas termorezistent.
Amestecați bine gălbenușurile cu 1 pahar de zahăr.
Apoi adăugați jumătate de pahar de lapte, amestecați bine cu mixerul sau telul, să nu fie cocoloașe.
Urmează 2 linguri de făină, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Puneți ceaunul pe foc mic și amestecați permanent până se îngroașă compoziția și aproape începe să fiarbă, aveți grijă să nu fie cocoloașe - mai bine amestecați cu telul.
Dacă folosiți un vas de sticlă termorezistentă, îl puneți pe baie de aburi, și la fel amestecați bine până începe să fiarbă. Doar să aveți grijă că va dura mai mult aici, cu ceaunul este mai repede.
Când este gata, luați de pe foc și lăsați 5-10 min să se răcorească.
În acest timp bateți albușurile spumă, mai întâi fără zahăr, până se țin bine de pereții vasului, apoi adăugați jumătate de pahar de zahăr și mai bateți puțin.
Într-o cratiță mai mică puneți 200 ml de apă și 20g de gelatină.
Puneți pe foc mic și amestecați până se dizolvă gelatina. Aveți grijă să nu fiarbă, fiindcă își pierde gelatina calitățile.
În compoziția de gălbenușuri adăugați untul și vanilia. Amestecați bine până se încorporează și se topește untul.
Adăugați gelatina în albușurile bătute spumă, amestecați bine cu telul sau mixerul.
Tot acolo adăugați compoziția de gălbenușuri, amestecați bine să se uniformizeze.
Cam așa arată sufleul.
Turnați această compoziție în tava cu pandișpanul pregătit deja. Lăsați la frigider 3-4 ore să se întărească bine sufleul.
Cealaltă foaie de pandișpan o puteți însiropa cu niște ceai de lămâie sau cu smântână amestecată cu zahăr (așa am făcut eu).
O puneți peste sufleul întărit deja.
Întoarceți tava cu tortul pregătit, cu fundul în jos, pe un platou de tort.
Scoateți tava și folia, acum aveți tortul gata de înfrumusețare.
Topiți 100g de ciocolată amăruie cu 50 g de unt, la foc mic.
Distribuiți această glazură pe partea de sus a tortului, nivelați cu un cuțit. Lăsați 30 - 50 de min tortul la frigider, să se întărească ciocolata.
În acest timp facem frișca. Bateți mai întâi smântâna dulce (să fie rece bine) cu mixerul, apoi când crește în volum adăugați 1 pahar de zahăr pudră și continuați să bateți (cu mixerul) la viteză mare.
Faceți pauză mici să verificați dacă este gata frișca, când scoateți paletele din ea să stea băț frișca, să nu fie moale. Aveți grijă să nu bateți prea tare, se face imediat unt și nu mai puteți face nimic cu ea.
Punem frișca pregătită într-o pungă de cofetărie, cea de ornat torturile (mă întrebați mai multe detalii pe forum, vă spun de unde și de care mai bine să luați).
Ornați tortul pe lateral, de jur împrejur.
Aici este tortul aproape gata, fără figurinele de ciocolată. Mai departe vedeți cum se fac.
Am topit ciocolata neagră, o las puțin să se răcorească. Apoi fac un cornet din hârtie pergament, pun ciocolata în el, tai vârful și desenez pe hârtia de copt diverse floricele și frunze. Lăsați la frigider până se întăresc bine și cu un cuțit le puteți lua ușor și pune pe tort.
La fel faceți și cu ciocolata albă.
Pentru a face bucățele de ciocolată răzuită, ungeți o suprafață netedă cu ciocolată albă/neagră. Lăsați să se întărească bine la frigider și apoi răzuiți cu un cuțit. Le presărați pe tort.
Așa arată rezultatul final.
Și aici secțiunea - chiar merită efortul, este un tort deosebit, doar urmați atent pașii.
Vă aștept cu întrebări la comentarii, dacă ceva am omis sau nu se înțelege.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.