Tochitură de porc, ca la bunica

Tochitură de porc, ca la bunica

Este foarte bună tochitura de carne cu cârnați, ficat și alte adăugiri, asta ar fi rețeta clasică de tochitură românească, gustoasă și colorată. Dar bunica mea o făcea ceva mai simplu, era tradiție la tăiatul porcului primele bucăți tranșate să le punem la călit încet într-un ceaun sau tigaie adâncă. Când se termina tot procesul, serveam tochitura noastră cu o roată mare de Mămăligă Moldovenească și neapărat murături!

În tochitura bunicii de obicei erau bucăți mici de slănină cu carne, bucățele de ficat, ceapă, usturoi și toate astea călite încet aveau un gust nemaipomenit. Eu am mers pe varianta simplă, am făcut tochitura numai cu carne de porc și am folosit doar fleică (mi-a dat un boost în plus la pofte și Natalia cu rețeta ei de tochitură). Este bucata cea mai potrivită pentru tochitură, are și grăsime, și carne - mâncarea nu iese fadă și prea uscată.

În pași voi preciza momentul când ați putea adăuga în rețetă bucăți de ficat sau cârnați. Oricum eu le consider 2 rețete diferite, respectiv și gustul la fiecare este altfel.

Ingrediente

Fleica de porc
1500 g
ar fi bucata cea mai potrivită pentru tochitură, cu suficientă grăsime și carne
Sare
1 lingurita
   
Piper negru macinat
0.5 lingurite
   
Frunza de dafin
1 buc
   
Usturoi (catei)
4 buc
   
Ceapa alba
1 buc
   
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
optional

Pași de urmat

Pas 1

Fleica se taie cuburi mai mari, cam de 2x3cm.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 1
Pas 2

Puneți bucățile de carne într-un ceaun sau tigaie adâncă, adăugați 1 linguriță de sare, 0.5 linguriță de piper măcinat și 1 frunză de dafin ruptă bucățele cât mai mici.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 2
Pas 3

Acoperiți cu capac și dați drumul la foc.

Lăsați să se gătească așa cu capac, veți observa peste vreo 15 minute că se lasă zeamă și carnea își schimbă culoarea.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine toată carnea în ceaun, acoperiți iarăși cu capac și lăsați să fiarbă la foc moderat.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 4
Pas 5

Eu de obicei las capacul până carnea devine moale și fragedă, timpul diferă în funcție de calitatea și vârsta cărnii.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 5
Pas 6

Și în momentul când carnea este gătită bine și moale, scot capacul de tot și măresc puțin focul.

În cazul în care carnea încă nu este moale, dar zeama s-a evaporat - adăugați puțină apă sau vin alb în ceaun.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 6
Pas 7

Așa se evapora excesul de zeamă și carnea se rumenește frumos, nu uitați să amestecați periodic.

Acum ar fi momentul să adăugați bucățele de ficat sau cârnați, dacă vreți. Ficatul nu trebuie fiert mult și de asta nu l-am pus la început.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 7
Pas 8

Imediat cum observați primele bucăți de carne rumenite, adăugați în ceaun ceapa și usturoiul tocate.

În plus mai puteți pune și niște boia de ardei, dar este opțional, bunica nu punea.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 8
Pas 9

Mai lăsați să se călească toate împreună încă 15 minute la foc domol, amestecați periodic.

Aveți grijă să nu rumeniți prea mult carnea, se va usca tare și respectiv greu de mâncat.

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 9
Pas 10

Merge minunat cu niște mămăligă, piure de cartofi, murături și neapărat un pahar de vin roșu bun :)

Poftă Bună!

Tochitură de porc, ca la bunica - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 25 Jan 2019, 21:25

cu ceva pastramă sau cârnat, să pervertească un pic gustul, arunci cu basca! bine, dacă uiți de colesterol...

O Kirilov
O Kirilov 28 Jan 2019, 08:54

La noi se spune prajitura, de obicei mama facea cand tata taia porcul.Mi-ai facut o pofta nebuna,pacat ca nu mai crestem porci