Tochitură de porc, ca la bunica
Este foarte bună tochitura de carne cu cârnați, ficat și alte adăugiri, asta ar fi rețeta clasică de tochitură românească, gustoasă și colorată. Dar bunica mea o făcea ceva mai simplu, era tradiție la tăiatul porcului primele bucăți tranșate să le punem la călit încet într-un ceaun sau tigaie adâncă. Când se termina tot procesul, serveam tochitura noastră cu o roată mare de Mămăligă Moldovenească și neapărat murături!
În tochitura bunicii de obicei erau bucăți mici de slănină cu carne, bucățele de ficat, ceapă, usturoi și toate astea călite încet aveau un gust nemaipomenit. Eu am mers pe varianta simplă, am făcut tochitura numai cu carne de porc și am folosit doar fleică (mi-a dat un boost în plus la pofte și Natalia cu rețeta ei de tochitură). Este bucata cea mai potrivită pentru tochitură, are și grăsime, și carne - mâncarea nu iese fadă și prea uscată.
În pași voi preciza momentul când ați putea adăuga în rețetă bucăți de ficat sau cârnați. Oricum eu le consider 2 rețete diferite, respectiv și gustul la fiecare este altfel.
Ingrediente
●
Fleica de porc
1500 g
ar fi bucata cea mai potrivită pentru tochitură, cu suficientă grăsime și carne
●
Piper negru macinat
0.5 lingurite
●
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
optional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Fleica se taie cuburi mai mari, cam de 2x3cm.
Pas 2
Puneți bucățile de carne într-un ceaun sau tigaie adâncă, adăugați 1 linguriță de sare, 0.5 linguriță de piper măcinat și 1 frunză de dafin ruptă bucățele cât mai mici.
Pas 3
Acoperiți cu capac și dați drumul la foc.
Lăsați să se gătească așa cu capac, veți observa peste vreo 15 minute că se lasă zeamă și carnea își schimbă culoarea.
Pas 4
Amestecați bine toată carnea în ceaun, acoperiți iarăși cu capac și lăsați să fiarbă la foc moderat.
Pas 5
Eu de obicei las capacul până carnea devine moale și fragedă, timpul diferă în funcție de calitatea și vârsta cărnii.
Pas 6
Și în momentul când carnea este gătită bine și moale, scot capacul de tot și măresc puțin focul.
În cazul în care carnea încă nu este moale, dar zeama s-a evaporat - adăugați puțină apă sau vin alb în ceaun.
Pas 7
Așa se evapora excesul de zeamă și carnea se rumenește frumos, nu uitați să amestecați periodic.
Acum ar fi momentul să adăugați bucățele de ficat sau cârnați, dacă vreți. Ficatul nu trebuie fiert mult și de asta nu l-am pus la început.
Pas 8
Imediat cum observați primele bucăți de carne rumenite, adăugați în ceaun ceapa și usturoiul tocate.
În plus mai puteți pune și niște boia de ardei, dar este opțional, bunica nu punea.
Pas 9
Mai lăsați să se călească toate împreună încă 15 minute la foc domol, amestecați periodic.
Aveți grijă să nu rumeniți prea mult carnea, se va usca tare și respectiv greu de mâncat.
Pas 10
Merge minunat cu niște mămăligă, piure de cartofi, murături și neapărat un pahar de vin roșu bun :)
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: