Acest Tort Caprese este unul din cele mai populare deserturi italiene, dar mi-a atras atenția nu numai din această cauză. În primul rând, l-am observat pentru că nu conține deloc făină, blatul exemplar se face cu făină de migdale sau combinată cu altă făină de nuci. Trecând cu ochii toată lista de ingrediente, am zis că este unul din cele mai perfecte torturi de adaptat la regimul low-carb sau keto, doar să înlocuiesc zahărul clasic cu îndulcitor natural. Și am dat lovitura! L-am savurat cu toții până la ultima bucățică, are textură fină, ciocolatoasă, ușor umedă, fragedă - știu italienii ce este bun...
În varianta clasică Torta Caprese se ornează doar cu puțin zahăr pudră deasupra, eu l-am uns cu niște Mascarpone și am pus zmeură - deci, nu l-am stricat deloc. Este un tort foarte bun și fin pentru orice ocazie, se pregătește simplu, puteți înlocui zahărul cu îndulcitor (vă dau la ingrediente detalii) pentru varianta mai fără remușcări.
Eu nu am avut făină de migdale la îndemână, dar nu m-am pierdut cu firea. Am cântărit 300g de migdale, combinate cu câteva nuci românești.
Și repede le-am făcut făină cu aparatul de măcinat cafea. Tot procesul nu a durat mai mult de 5 minute.
Apoi într-un bol am cântărit untul și ciocolata și le-am topit împreună la microunde sau baie de aburi.
Amestecați bine această compoziție și o lăsați puțin să se răcească.
În acest timp puneți într-un bol mai mare cele 5 ouă, adăugați zahărul/îndulcitorul și puțină sare.
Amestecați bine cu mixerul până se fac spumă albă.
Turnați ciocolata cu untul topit și continuați să mixați.
Și ultima adăugați făina de migdale cu praful de copt.
Amestecați ușor până compoziția devine uniformă și fără cocoloașe.
Treceți aluatul într-o tavă de copt (26-28 cm diametru), așternută cu hârtie de copt și distribuiți uniform cu lingura.
Puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute.
Faceți neapărat testul scobitorii înainte să o scoateți din cuptor, observați că am scobitoarea curată în poză, doar cu câteva firicele de blat pe ea.
Lăsați să se răcorească puțin, scoateți din formă, pudrați cu zahăr și o puteți savura. Este la fel de bună caldă și rece.
Eu am vrut să ung tortul deasupra cu Mascarpone - fiindcă era ceva mai densă recomand să o amestecați cu câteva linguri de lapte sau smântână dulce.
Puneți 2 linguri de îndulcitor/zahăr pudră și amestecați cu un tel, să fie uniform.
Am uns deasupra tortul răcorit cu această cremă.
Se poate orna și cu ceva fructe, zmeura se potrivește perfect - eu o am congelată din vară.
La fel puteți rade și câțiva fulgi de ciocolată neagră, după preferințe.
Tortul nu necesită timp de însiropare, se poate servi imediat dacă nu mai este fierbinte, dar e la fel de bun și rece de la frigider.
După mine este un tort de ciocolată perfect - moale, fraged, gust intens de ciocolată, umed și fără nici o vină pentru talie!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.