Acest Tort Caprese este unul din cele mai populare deserturi italiene, dar mi-a atras atentia nu numai din aceasta cauza. In primul rand, l-am observat pentru ca nu contine deloc faina, blatul exemplar se face cu faina de migdale sau combinata cu alta faina de nuci. Trecand cu ochii toata lista de ingrediente, am zis ca este unul din cele mai perfecte torturi de adaptat la regimul low-carb sau keto, doar sa inlocuiesc zaharul clasic cu indulcitor natural. Si am dat lovitura! L-am savurat cu totii pana la ultima bucatica, are textura fina, ciocolatoasa, usor umeda, frageda - stiu italienii ce este bun...
In varianta clasica Torta Caprese se orneaza doar cu putin zahar pudra deasupra, eu l-am uns cu niste Mascarpone si am pus zmeura - deci, nu l-am stricat deloc. Este un tort foarte bun si fin pentru orice ocazie, se pregateste simplu, puteti inlocui zaharul cu indulcitor(va dau la ingrediente detalii) pentru varianta mai fara remuscari.
Eu nu am avut faina de migdale la indemana, dar nu m-am pierdut cu firea. Am cantarit 300g de migdale, combinate cu cateva nuci romanesti.
Si repede le-am facut faina cu aparatul de macinat cafea. Tot procesul nu a durat mai mult de 5 minute.
Apoi intr-un bol am cantarit untul si ciocolata si le-am topit impreuna la mcrounde sau baie de aburi.
Amestecati bine aceasta compozitie si o lasati putin sa se raceasca.
In acest timp puneti intr-un bol mai mare cele 5 oua, adaugati zaharul/indulcitorul si putina sare.
Amestecati bine cu mixerul pana se fac spuma alba.
Turnati ciocolata cu untul topit si continuati sa mixati.
Si ultima adaugati faina de migdale cu praful de copt.
Amestecati usor pana compozitia devine uniforma si fara cocoloase.
Treceti aluatul intr-o tava de copt(26-28cm diametru), asternuta cu hartie de copt si distribuiti uniform cu lingura.
Puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute.
Faceti neaparat testul scobitorii inainte sa o scoateti din cuptor, observati ca am scobitoarea curata in poza, doar cu cateva firicele de blat pe ea.
Lasati sa se racoreasca putin, scoateti din forma, pudrati cu zahar si o puteti savura. Este la fel de buna calda si rece.
Eu am vrut sa ung tortul deasupra cu Mascarpone - fiindca era ceva mai densa recomand s-o amestecati cu cateva linguri de lapte sau smantana dulce.
Puneti 2 linguri de indulcitor/zahar pudra si amestecati cu un tel, sa fie unifrom.
Am uns deasupra tortul racorit cu aceasta crema.
Se poate orna si cu ceva fructe, zmeura se potriveste perfect - eu o am congelata din vara.
La fel puteti rade si cativa fulgi de ciocolata neagra, dupa preferinte.
Tortul nu necesita timp de insiropare, se poate servi imediat daca nu mai este fierbinte, dar e la fel de bun si rece de la frigider.
Dupa mine este un tort de ciocolata perfect - moale, fraged, gust intens de ciocolata, umed si fara nici o vina pentru talie!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.