Sunteți și voi în clubul celor care nu suportă ciorba de burtă? Am fost și eu foarte mult timp, până mi-am luat inima în dinți și am început să citesc multe rețete, metode și chiar s-o gătesc. Am zis eu că totuși la cât de multă lume nu o place, sunt și foarte mulți care o adoră. Ca să nu stric produsele acasă degeaba, mai întâi am cerut o ciorbă de burtă la restaurant, așa am putut să fiu obiectivă, să observ ce îmi place și ce poate fi îmbunătățit, și nu în ultimul rând dacă mă bag în această aventură!
Așa în multe teste, metode, și rețete de ciorbă de burtă vin cu varianta care ne place nouă cel mai mult. O gătesc deja de multe ori, soțul o adoră(dar a fost și el în clubul haterilor de ciorbă de burtă:), copii tot o mănâncă bine, iar eu o savurez și mă bucur că am trecut cu bine peste această provocare, la prima vedere imposibilă.
Rețeta mea de ciorbă de burtă este simplă, dar sunt câteva aspecte pe care insist neapărat - să fie o burtă din sursă verificată(vedeți în pași de care cumpăr eu și cum o pregătesc pentru ciorbă), să fiarbă împreună cu niște oase de mânzat mai cu carne și să fie dreasă corect. O savurez și în regimul low-carb, cele câteva fire de morcov din ciorbă sunt doar pentru culoare și nu vă strică deloc regimul.
Eu zic să încercați, în toți pașii vedeți mici trucuri care m-au ajutat să trec peste toate obiecțiile obișnuite la ciorba de burtă, și să ne bucurăm de ea - merită, că e bună tare!
Prin multe teste am ales și mă împac bine cu această marcă de burtă de la Kaufland. Este curățată bine, se vinde proaspăt refrigerată și mirosul specific nu este intens.
Am încercat să iau ceva similar de la Carrefour și m-am cam chinuit să scap de miros... Și nici într-un caz nu luați burtă gata tăiată felii subțiri, dacă nu suportați mirosul și textura - acolo le veți avea din plin!
Apropo, eu cumpăr burtă chiar dacă nu planific să fac ciorba imediat, dar am drum la magazin. O pun la congelator și folosesc când ne vine pofta.
Spăl bine burta și o pun într-un bol adânc, torn multă apă rece cât s-o acopere bine și adaug 1 lingură de bicarbonat.
Adăugați încă 2-3 linguri de oțet și amestecați bine cu mâinile, să se distribuie și dizolve toate ingredientele.
Acoperiți bolul cu un capac și puneți la frigider pentru minim 12 ore, eu las peste noapte de obicei.
Toată această procedură este pentru a scăpa de mirosul intens specific burții - eu îi zic miros de grajd :)
După acest timp scot burta din apă cu bicarbonat și oțet, o spăl bine sub jet de apă la robinet și o tai în 2 jumătăți.
Ați observat că folosesc doar 500g de burtă în ciorbă, dar se vinde de obicei la 1 kg. Cealaltă jumătate după opărire o pun la congelator și folosesc în altă tură de ciorbă, și nu mai repet pașii de mai sus.
Încă un pas în plus în lupta cu mirosul - mai opăresc burta în apă clocotită cu sare 2-3 minute. Puteți sări peste acest pas dacă nu sunteți prea sensibili sau nu aveți probleme cu acest aspect.
Observați că burta după opărit se mai strânge și compactează.
După opărit o las puțin să se răcorească și mai verific să nu aibă pielițe mici sau imperfecțiuni, le scot cu cuțitul sau foarfeca.
Eu sunt destul de sensibilă la mirosuri și texturi ciudate, de aici și toți acești pași pentru a curăța burta cât mai bine înainte de folosire.
Într-o oală de ciorbă cam de 4-5 litri puneți oasele cu carne, o rădăcină mică de țelină, una de albitură și 1 ceapă.
Sfat - Eu fierb de obicei carnea și oasele pentru ciorbă în multicooker, așa se fierb în voie și nu trebuie supravegheate chiar dacă plec de acasă.
Adăugați burta pregătită anterior și turnați apă cât să acopere bine toate ingredientele.
Când începe să fiarbă, scot spuma și las la foc domol 3-4 ore.
Cam așa arată după fierbere, timpul exact depinde de carne - opriți fierberea când este moale și se scoate ușor de pe oase.
Acum scoateți din supă oasele cu carne, burta fiartă și legumele - lăsați să se răcorească puțin.
Legumele eu le arunc, și-au lăsat aromele în ciorbă și nu le mai văd rostul.
Supa o mai trec prin sită, să nu aibă eventuale bucățele de oase și cheaguri fierte.
Morcovul se dă prin răzătoarea mică, cea mai fină.
Îl căliți 5 min direct în oala de ciorbă, sau separat într-o tigaie, cu aproximativ 50-100ml de ulei.
Adăugați supa de carne peste mocovul călit.
Carnea o scoateți de pe oase și o rupeți bucățele mici. O puneți în oala cu ciorbă și lăsați până încep să fiarbă toate.
Burta se taie felii cât mai subțiri și mici, dacă nu vă place textura eu recomand anume așa să faceți - să fie cât mai mici bucățile. Combinate cu carnea veți scăpa de acea senzație, va fi ca un șorici fiert.
În acest timp amestecați bine într-un bol gălbenușurile cu smântâna.
Luați aproximativ 10 polonice din supa fierbinte și le turnați încet și pe rând în bolul cu smântâna/gălbenușuri. Amestecați continuu cu telul în timpul acestui proces.
Acum turnați această compoziție înapoi în oala cu ciorbă.
Imediat adăugați usturoiul pisat proaspăt.
Și potriviți de sare cu piper după gust, amestecați bine.
Foarte important!
Acum ciorba trebuie lăsată doar până începe să fiarbă ușor - nu trebuie să clocotească intens altfel se brânzește(gustul nu se strică, dar aspectul va fi altul). Deci cum vedeți primele bule mici de fierbere, închideți focul repede, amestecați și puneți capac.
Nouă ne place să combinăm ciorba de burtă cu puțin oțet direct în farfurie, un ardei iute și eventual încă puțin mujdei proaspăt(mai rar).
Are textura mătăsoară, gustul și culoarea perfectă, chiar vă recomand să încercați rețeta.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.