Încă o rețetă de pe lista mea lungă cu planificare idei și postări, dar în această săptămână s-au poziționat prea bine stelele și uite că i-a venit rândul. Imediat știam și am simțit că acest pui cu măsline va avea succes la ai mei. Maria mea mică este disperată după măsline și a fost cumva clar că va aprecia mâncărica, dar a fost foarte neașteptat să primesc laude de la Sofia, care nu suportă măslinele. Mi-a spus că sosul cu carnea le schimbă gustul și a mâncat-o chiar cu plăcere. Soțul mânca și gemea, se vedea clar că savurează fiecare bucățică, așa că pentru mine eu deja am marcat rețeta fiind favorita familiei și o voi repeta de multe ori!
Am găsit măsline bune și ieftine la borcan și în saramură, marca Fine Life din magazinul LaDoiPasi din cartier. Deși puteți alege oricare măsline vă plac pentru această rețetă de pui cu măsline, eu aș sugera să folosiți anume măsline fără sâmburi și cele care vă plac la gust.
Să știți că rețete de-ale mele puteți găsi și în secțiunea de Idei simple pentru acasă de pe site-ul LaDoiPasi, împreună cu multe alte rețete și sfaturi utile.
Pregătiți puiul mai întâi - eu am tranșat un pui întreg, bucățile mai osoase le-am lăsat pentru ciorbe/supe, cele mai cu carne le folosesc la mâncare.
Dar puteți folosi doar pulpe, piept, aripi, etc.
Fiindcă am avut măsline în saramură(marca Fine Life), le-am pus într-o sită la scurs.
Vă pregătiți să aveți la îndemână și restul ingredientelor pentru rețetă.
Acum încingeți bine untul într-o tigaie mai mare și adâncă(aici 28cm) și puneți la prăjit bucățile de pui.
Le întoarceți pe parcurs și rumeniți frumos pe toate părțile.
Apoi le mutați din tigaie înapoi în farfurie, să aștepte puțin.
Iar în aceeași tigaie căliți ceapa, să se rumenească ușor, adăugați usturoiul tocat mărunt, amestecați și mai lăsați 10 secunde.
Puneți repede 1 lingură din pasta de roșii, amestecați bine și căliți încă 1-2 minute.
Adăugați roșiile cubulețe din conservă, sau puneți roșii proaspete tocate, dacă e sezon.
Turnați și vinul alb demisec.
Potriviți după gust de sare, piper și cimbru(opțional).
Pulpele le aranjați înapoi în acest sos din tigaie.
Adăugați încă 1-2 pahare de apă, doar cât să acopere puțin carnea.
Când toată această compoziție începe să fiarbă, acoperiți tigaia cu capac și lăsați la foc mic cam 1-2 ore.
Pe parcurs mai întoarceți bucățile de carne și verificați dacă sunt gătite.
La final, atunci când carnea devine moale și fragedă, scoateți capacul și dați focul mai mare. Lăsați să fiarbă intens până sosul se mai evaporă și devine puțin mai gros, iar asta o reglați după preferințe. Mie îmi place să fie sosul puțin mai dens și las să fiarbă până îmi convine consistența.
Apoi adăugați măslinele, amestecați ușor și mai lăsați 10 min la fiert.
După acest timp gustați de sare și mai potriviți la nevoie.
Serviți mâncărica caldă cu orice garnitură preferați, la noi a fost o salată simplă de crudități.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.