Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese"

Atunci cand aveti pofta de pilaf dar si de niste varza calita, va sugerez sa incercati aceasta combinatie de pilaf cu varza, pe care bunica mea o numea "sarmale lenese". Este una din combinatiile mele preferate si o gatesc destul de des in sezonul de varza noua, chiar m-am mirat ca nu v-am aratat pana acum reteta si nu era pe site. Acest pilaf cu varza e o mancare simpla de casa, mai gospodareasca, fara fite si cu ingrediente la indemana.

Este foarte bun, gustul clasic de pilaf impreuna cu varza mai dulceaga sunt chiar o combinatie perfecta. Urmati cu atentie pasii, sa va iasa pilaful cat mai reusit - nici prea lichid, dar nici prea uscat.

La greci acest fel de mancare se numeste Lahanorizo, dar se gateste fara carne, la fel puteti adapta si reteta de mai jos. Omiteti carnea si caliti ceapa prima, in continuare urmati aceeasi pasi.

Ingrediente
Orez - bob rotund
2 pahare
imi place mult sa folosesc la acest pilaf orezul cu bob mare/colosal si rotund
Carne
500 g
puteti alege carne de pui, porc, vita, curcan - sau in varianta vegetariana, fara carne
Varza alba
300 g
Ceapa alba
2 buc
Pasta de rosii
2 linguri
Ulei
100 ml
sau orice alta grasime de gatit
Sare
1 lingura
potriviti dupa gust
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Frunza de dafin
2 buc
Apa
4 pahare
acelasi pahar cu care ati masurat orezul
Pasi de urmat
Pas 1

Carnea se taie bucatele mici si o puneti la calit cu ulei intr-un tuci sau tigaie adanca.

Daca alegeti sa faceti pilaful fara carne, omiteti acest pas si caliti direct ceapa in ulei.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 1
Pas 2

O gatiti si amestecati periodic la foc mediu, pana este aproape gatita si incepe sa se rumeneasca.

Daca alegeti sa gatiti pilaful cu carne de vita, sau carne de tara - aveti grija sa fie moale si gatita bine inainte sa adaugati ceapa, ca mai jos. Mai turnati putina apa si fierbeti sub capac eventual.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 2
Pas 3

Acum adaugati ceapa taiata cubulete medii, amestecati si lasati 5 minute.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 3
Pas 4

Dupa acest timp puneti pasta de rosii, iarasi amestecati si mai caliti inca 5 minute.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 4
Pas 5

Acum e timpul sa adaugati varza taiata bucatele medii, amestecati periodic in ea si o gatiti impreuna cu restul ingredientelor timp de 10 minute.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 5
Pas 6

In acest timp spalati in cateva ape orezul si il scurgeti bine.

Aveti grija sa folositi acelasi pahar pentru a masura orezul si apa care o vom turna in pilaf.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 6
Pas 7

Adaugati orezul in cratita si amestecati bine.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 7
Pas 8

Turnati deasupra 4 pahare de apa, eu calculez proportia de obicei asa - 2 pahare de apa la 1 pahar de orez adaugat, aici respectiv am dublat.

Amestecati, potriviti de sare, piper negru macinat si puneti frunza de dafin.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 8
Pas 9

Cand incepe sa fiarba totul, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati aproximativ 15-20 de minute.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 9
Pas 10

Dupa acest timp orezul ar trebui sa absoarba apa din mancare, dar inca va fi putin apoasa si ceva mai lichida.

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 10
Pas 11

Acum e timpul sa inchideti focul de sub cratita, puneti capacul si lasati asa inca 1 ora, sa se gateasca fara fierbere si sa se mai umfle orezul.

Observati ca nu am mai amestecat deloc in cratita de cand am turnat apa si potrivit de sare!

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 11
Pas 12

Dupa 1 ora, pilaful este gata, il amestecati atent cu o spatula sau lingura de lemn - observati ca orezul nu mai este nici prea lichid, dar nici prea uscat.

Serviti cu niste muraturi sau salata, este delicios!

Pofta Buna!

Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese" - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min