Atunci cand aveti pofta de pilaf dar si de niste varza calita, va sugerez sa incercati aceasta combinatie de pilaf cu varza, pe care bunica mea o numea "sarmale lenese". Este una din combinatiile mele preferate si o gatesc destul de des in sezonul de varza noua, chiar m-am mirat ca nu v-am aratat pana acum reteta si nu era pe site. Acest pilaf cu varza e o mancare simpla de casa, mai gospodareasca, fara fite si cu ingrediente la indemana.
Este foarte bun, gustul clasic de pilaf impreuna cu varza mai dulceaga sunt chiar o combinatie perfecta. Urmati cu atentie pasii, sa va iasa pilaful cat mai reusit - nici prea lichid, dar nici prea uscat.
La greci acest fel de mancare se numeste Lahanorizo, dar se gateste fara carne, la fel puteti adapta si reteta de mai jos. Omiteti carnea si caliti ceapa prima, in continuare urmati aceeasi pasi.
Carnea se taie bucatele mici si o puneti la calit cu ulei intr-un tuci sau tigaie adanca.
Daca alegeti sa faceti pilaful fara carne, omiteti acest pas si caliti direct ceapa in ulei.
O gatiti si amestecati periodic la foc mediu, pana este aproape gatita si incepe sa se rumeneasca.
Daca alegeti sa gatiti pilaful cu carne de vita, sau carne de tara - aveti grija sa fie moale si gatita bine inainte sa adaugati ceapa, ca mai jos. Mai turnati putina apa si fierbeti sub capac eventual.
Acum adaugati ceapa taiata cubulete medii, amestecati si lasati 5 minute.
Dupa acest timp puneti pasta de rosii, iarasi amestecati si mai caliti inca 5 minute.
Acum e timpul sa adaugati varza taiata bucatele medii, amestecati periodic in ea si o gatiti impreuna cu restul ingredientelor timp de 10 minute.
In acest timp spalati in cateva ape orezul si il scurgeti bine.
Aveti grija sa folositi acelasi pahar pentru a masura orezul si apa care o vom turna in pilaf.
Adaugati orezul in cratita si amestecati bine.
Turnati deasupra 4 pahare de apa, eu calculez proportia de obicei asa - 2 pahare de apa la 1 pahar de orez adaugat, aici respectiv am dublat.
Amestecati, potriviti de sare, piper negru macinat si puneti frunza de dafin.
Cand incepe sa fiarba totul, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati aproximativ 15-20 de minute.
Dupa acest timp orezul ar trebui sa absoarba apa din mancare, dar inca va fi putin apoasa si ceva mai lichida.
Acum e timpul sa inchideti focul de sub cratita, puneti capacul si lasati asa inca 1 ora, sa se gateasca fara fierbere si sa se mai umfle orezul.
Observati ca nu am mai amestecat deloc in cratita de cand am turnat apa si potrivit de sare!
Dupa 1 ora, pilaful este gata, il amestecati atent cu o spatula sau lingura de lemn - observati ca orezul nu mai este nici prea lichid, dar nici prea uscat.
Serviti cu niste muraturi sau salata, este delicios!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.