Atunci când aveți poftă de pilaf dar și de niște varză călită, vă sugerez să încercați această combinație de pilaf cu varză, pe care bunica mea o numea "sarmale leneșe". Este una din combinațiile mele preferate și o gătesc destul de des în sezonul de varză nouă, chiar m-am mirat că nu v-am arătat până acum rețeta și nu era pe site. Acest pilaf cu varză e o mâncare simplă de casă, mai gospodărească, fără fițe și cu ingrediente la îndemână.
Este foarte bun, gustul clasic de pilaf împreună cu varza mai dulceagă sunt chiar o combinație perfectă. Urmați cu atenție pașii, să vă iasă pilaful cât mai reușit - nici prea lichid, dar nici prea uscat.
La greci acest fel de mâncare se numește Lahanorizo, dar se gătește fără carne, la fel puteți adapta și rețeta de mai jos. Omiteti carnea și căliți ceapa prima, în continuare urmați aceiași pași.
Carnea se taie bucățele mici și o puneți la călit cu ulei într-un tuci sau tigaie adâncă.
Dacă alegeți să faceți pilaful fără carne, omiteți acest pas și căliți direct ceapa în ulei.
O gătiți și amestecați periodic la foc mediu, până este aproape gătită și începe să se rumenească.
Dacă alegeți să gătiți pilaful cu carne de vită, sau carne de țară - aveți grijă să fie moale și gătită bine înainte să adăugați ceapa, ca mai jos. Mai turnați puțină apă și fierbeți sub capac eventual.
Acum adăugați ceapa tăiată cubulețe medii, amestecați și lăsați 5 minute.
După acest timp puneți pasta de roșii, iarăși amestecați și mai căliți încă 5 minute.
Acum e timpul să adăugați varza tăiată bucățele medii, amestecați periodic în ea și o gătiți împreună cu restul ingredientelor timp de 10 minute.
În acest timp spălați în câteva ape orezul și îl scurgeți bine.
Aveți grijă să folosiți același pahar pentru a măsura orezul și apa care o vom turna în pilaf.
Adăugați orezul în cratiță și amestecați bine.
Turnați deasupra 4 pahare de apă, eu calculez proporția de obicei așa - 2 pahare de apă la 1 pahar de orez adăugat, aici respectiv am dublat.
Amestecați, potriviți de sare, piper negru măcinat și puneți frunza de dafin.
Când începe să fiarbă totul, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați aproximativ 15-20 de minute.
După acest timp orezul ar trebui să absoarbă apa din mâncare, dar încă va fi puțin apoasă și ceva mai lichidă.
Acum e timpul să închideți focul de sub cratiță, puneți capacul și lăsați așa încă 1 oră, să se gătească fără fierbere și să se mai umfle orezul.
Observați că nu am mai amestecat deloc în cratiță de când am turnat apa și potrivit de sare!
După 1 oră, pilaful este gata, îl amestecați atent cu o spatulă sau lingură de lemn - observați că orezul nu mai este nici prea lichid, dar nici prea uscat.
Serviți cu niște murături sau salată, este delicios!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.