Chiftele pentru burgeri
Pentru ca sa va iasa reteta de burgeri de casa nu doar gustoasa, dar si cu un efect de senzatie, am hotarat s-o impart in 3 retete mai mici pentru fiecare etapa. Zilele trecute v-am aratat chiflele perfecte pentru hamburger, astazi vin cu reteta de chiftele si in zilele urmatoare va arat si variantele de asamblare a hamburgerului exemplar, frumos si delicios.
De obicei carnea pentru burgeri este de vita, combinata in proportia - 80% carne si 20% slanina/grasime(eu as recomanda sa puneti chiar 30% grasime pentru burgeri mai fragezi). Dar eu am facut si doar cu carne de porc, sau in combinatie cu vita, oricum dupa formula aceasta ies foarte buni si gustosi.
Nu prea as pune in discutie aici carnea tocata din comert, care nu stiti exact ce contine. Daca vreti intr-adevar burgeri exemplari si sa-i faceti acasa, investiti in masina pentru tocat carne, oricum va foloseste si pentru multe alte retete.
Ingrediente
●
Carne de porc/vita
800 g
●
Piper negru macinat
0.5 lingurite
●
Patrunjel tocat
1 lingura
este optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Pentru aceasta reteta de burgeri am luat 400g carne de porc, 400g carne de vita si 200g de slanina - in total 1 kg de carne.
Daca vreti sa faceti burgerii de vita, puneti toata carnea de vita si incercati sa gasiti grasime de vita.
Pas 2
Taiati toata carne in bucati potrivite pentru masina de tocat.
Tot aici adaugati si o ceapa alba.
Pas 3
Treceti prin masina de tocat - carnea, slanina si ceapa.
Adaugati sarea, piperul negru macinat si amestecati foarte bine compozitia cu mainile. Recomand chiar s-o aruncati de vreo 5 ori in bol cu putina forta.
Pas 4
Formati o bila mare de carne, o puneti pe masa sau fund si taiati in aproximativ 8-12 bucati egale.
Din aceasta cantitate puteti face 8 chiftele pentru 8 painici mari, 10 sau 12 chiftele pentru 10-12 chifle de burgeri.
Cantitatea de carne din aceasta reteta este proportionala cu cea de chifle din reteta mea - modelati tot atatea chiftele cate painici ati facut acolo.
Pas 5
Taiati cu foarfeca patrate de aproximativ 10-12cm din hartie de copt, pe ele vom modela burgerii in continuare.
Pas 6
Acum luati fiecare bucata de carne si o modelati in forma de bila, o mai aruncati dintr-o palma in alta ca sa fie cat mai uniforma si neteda.
Pas 7
Apoi o puneti(mie chiar imi place s-o arunc cu forta:) pe o bucata de hartie de copt.
Pas 8
Incepeti sa aplatizati carnea, apasati mai mult pe parte din mijloc, apoi spre margini.
Pas 9
Nivelati cu dosul palmei si marginile laterale, sa nu se faca franjuri.
Pas 10
La final mai nivelati si usor bateti cu degetele pe toata suprafata, sa fie o chiftea cat mai uniforma - si ca grosime, si ca forma.
Pas 11
Ca dimensiune va ghidati dupa cea a chiflelor. De obicei chifteaua trebuie sa fie cam cu 1 cm mai mare decat chifla, pentru ca la prajire se micsoreaza putin.
Chiftelele pot fi putin mai groase sau mai subtiri, dar ca marime ar fi bine sa le potriviti cu painicile.
Pas 12
Astfel formati toate chiftelele si le puteti suprapune una peste alta, hartia de copt este chiar un trick bun.
Acum le lasati 1-2 ore la rece inainte de prajire, sau le puteti congela pentru altadata, daca planificati din timp reteta de burgeri.
Eu de obicei congelez si chifle, si burgeri, imi este foarte usor apoi, daca avem pofte mai spontane.
Pas 13
Daca facem burgerii in apartament, de obicei incing foarte bine o tigaie grill si usor trec carnea cu ajutorul hartiei pe ea.
La fel procedati daca prajiti chiftelele pe gratarul de afara.
Pas 14
Pentru a obtine aceste dungi intersectate, usor intorc burgerul cu vreo 30 de grade dupa 3-4 minute pe gratar.
Dar astea sunt fineturi, important este sa-l gatiti la foc mediu spre rapid, nu trebuie uscate chiftelele, dar nici sa fie crude(in caz ca faceti cu carne de porc sau pui).
In reteta urmatoare va voi arata cum asamblati un burger perfect si diversele combinatii.
Pofta Buna!
Cantitate:
8 buc
(8-12 chiftele)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii: