Nici nu vă imaginați cât de mult vroiam să fac o dulceață de trandafiri cu petale din grădina proprie, să aibă o culoare și arome naturale, foarte intense. După mulți ani și eforturi, ne bucurăm în acest an de grădina noastră - primele căpșuni, flori, petale trandafiri de dulceață, castraveți, verdețuri, etc. Bineînțeles, trandafirii de dulceață au fost plantați chiar primii, ca să vă dați seama cât de mult îmi doream să ne bucurăm de aroma lor.
Așa că tot ce vedeți în poze sunt din producție proprie, trandafirii au fost luați din pepinieră și se numesc Sachsengrouss. Mai sunt și alte soiuri de trandafiri pentru dulceață, urmează să mai plantez în toamnă neapărat, prea mult îmi place dulceața și siropul din ele!
Rețeta de dulceață de trandafiri am dedus-o singură, testând câteva variante pentru aromă și culoare cât mai intense, de un roz frumos. Bineînțeles am folosit metoda mea preferată, cu fierberea în 3 zile...
Petalele de trandafiri recomand să le culegeți atent, fără impurități și musculițe, în acest caz nu trebuie alese și spălate pe urmă.
Într-o altă tură de cules nu am reușit să o fac repede din cauza ploii și le-am tăiat repede cu totul. Acasă le-am spălat sub jet de apă rece și am pus să se scurgă pe un prosop.
Apoi atent am ales petalele curate și le-am pus într-un bol.
Am avut aici aproximativ 150g de petale.
Am turnat peste ele 300ml de apă fierbinte clocotită.
Apoi zahărul.
Și zeama de la cele 2 lămâi.
Se amestecă bine toate ingredientele și lăsați câteva ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
După acest timp mutați compoziția într-o cratiță cu fund gros și puneți la fiert pentru 10 minute.
Încideți focul și lăsați oala așa descoperită timp de 24 de ore pe masa din bucătărie.
A 2-a zi iarăși fierbeți dulceața 10 minute și lăsați încă 24 de ore pe masă.
În a 3-a zi o fierbeți alte 10 minute, dar după asta o turnați direct în borcanele spălate și uscate bine.
Dulceața nu iese multă și vă recomand să folosiți aici borcane cât mai mici, de 100-150ml.
Le închideți ermetic și întoarceți cu capul în jos pe masa de bucătărie, până se răcesc complet.
Puteți s-o folosiți ca și orice altă dulceață în preparatele preferate, eu abia aștept să o amestec cu nuci și să fac niște cozonaci moldovenești, sau învârtită - un desert din copilărie foarte fain.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.