Ca si pentru multi dintre voi, vacanta noastra in Grecia inseamna in primul rand Gyros - este ieftin, gustos si se gaseste la orice colt. Chiar a fost o solutie buna pentru a mai face pauze de gatit in vacanta si fara sa stam frumos aranjati la vreun restaurant. Bineinteles era inevitabil sa nu vin si cu o reteta de gyros de casa, va asigur mult mai bun si mult mai fain din tot ce ati gustat.
Dar pentru a face un gyros bun sunt necesare acele lipii gresesti pufoase si elastice. In Grecia mi-am facut rezerve vreo 2 pungi si am pus la congelator, aici pe loc le mai gasesc ocazional in Metro la raionul de paine/chifle congelate. Le-am mai inlocuit cu lipii simple arabesti, din acele subtiri, merge la o pofta :)
Asa ca va dau mai jos si o reteta rapida de lipii grecesti pufoase si simple, cu siguranta puteti da lovitura cu ele si faceti un gyros mai delicios decat la el acasa. Reteta de gyros completa urmeaza in urmatoarele zile, fiti pe faza, chiar este geniala!
Intr-un bol turnati 300ml de apa calda, adaugati drojdia, 1 lingurita de zahar si 100g de faina.
Amestecati aceste ingrediente cu un tel si lasati 10-15 minute sa faca spuma.
Dupa acest timp adaugati uleiul, sare si restul de faina.
Incepeti sa amestecati/framantati aluatul cu o lingura.
Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si continuati sa-l mai framantati cu mainile, pana devine uniform si neted.
Puneti-l inapoi in bol lasati sa creasca aproximativ 1 ora.
Observati ca isi tripleaza chiar volumul in acest timp.
Scoateti aluatul din bol, il taiati in 8 bucati egale si formati bile din ele.
Lasati-le 10 minute pe masa la odihnit.
Fiecare bila o intindeti cu facaletul intr-un cerc de aproximativ 24-26cm in diametru.
Incingeti bine o tigaie si o ungeti cu putin ulei inainte sa puneti fiecare lipie la copt.
Acum puneti lipia la copt, focul trebuie sa fie mediu, iar cand incep sa apara bule de aer le intepati cu o furculita.
Le rumeniti frumos pe ambele parti.
Asa coaceti pe rand toate lipiile si le aranjati una peste alta sa se abureasca si sa fie elastice cand le indoiti.
Normal ca le puteti servi la orice mancare, nu doar la Gyros :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.