Lipii grecesti pentru Gyros

Ca si pentru multi dintre voi, vacanta noastra in Grecia inseamna in primul rand Gyros - este ieftin, gustos si se gaseste la orice colt. Chiar a fost o solutie buna pentru a mai face pauze de gatit in vacanta si fara sa stam frumos aranjati la vreun restaurant. Bineinteles era inevitabil sa nu vin si cu o reteta de gyros de casa, va asigur mult mai bun si mult mai fain din tot ce ati gustat.

Dar pentru a face un gyros bun sunt necesare acele lipii gresesti pufoase si elastice. In Grecia mi-am facut rezerve vreo 2 pungi si am pus la congelator, aici pe loc le mai gasesc ocazional in Metro la raionul de paine/chifle congelate. Le-am mai inlocuit cu lipii simple arabesti, din acele subtiri, merge la o pofta :)

Asa ca va dau mai jos si o reteta rapida de lipii grecesti pufoase si simple, cu siguranta puteti da lovitura cu ele si faceti un gyros mai delicios decat la el acasa. Reteta de gyros completa urmeaza in urmatoarele zile, fiti pe faza, chiar este geniala!

Ingrediente
Faina alba
500 g
Drojdie proaspata
50 g
sau 25g drojdie uscata
Apa
300 ml
Zahar
1 lingurita
Sare
1 lingurita
Ulei de masline
80 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol turnati 300ml de apa calda, adaugati drojdia, 1 lingurita de zahar si 100g de faina.

Amestecati aceste ingrediente cu un tel si lasati 10-15 minute sa faca spuma.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati uleiul, sare si restul de faina.

Incepeti sa amestecati/framantati aluatul cu o lingura.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 2
Pas 3

Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si continuati sa-l mai framantati cu mainile, pana devine uniform si neted.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 3
Pas 4

Puneti-l inapoi in bol lasati sa creasca aproximativ 1 ora.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 4
Pas 5

Observati ca isi tripleaza chiar volumul in acest timp.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 5
Pas 6

Scoateti aluatul din bol, il taiati in 8 bucati egale si formati bile din ele.

Lasati-le 10 minute pe masa la odihnit.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 6
Pas 7

Fiecare bila o intindeti cu facaletul intr-un cerc de aproximativ 24-26cm in diametru.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 7
Pas 8

Incingeti bine o tigaie si o ungeti cu putin ulei inainte sa puneti fiecare lipie la copt.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 8
Pas 9

Acum puneti lipia la copt, focul trebuie sa fie mediu, iar cand incep sa apara bule de aer le intepati cu o furculita.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 9
Pas 10

Le rumeniti frumos pe ambele parti.

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 10
Pas 11

Asa coaceti pe rand toate lipiile si le aranjati una peste alta sa se abureasca si sa fie elastice cand le indoiti.

Normal ca le puteti servi la orice mancare, nu doar la Gyros :)

Pofta Buna!

Lipii grecesti pentru Gyros - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc ()
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min