Gyros grecesc de pui, la farfurie
Asa cum am promis, astazi vin cu reteta de gyros grecesc in varianta de casa. Desi gyrosul clasic de fast-food este invelit in lipie si servit cu cartofi prajiti, eu am tinut neaparat putin sa adaptez reteta preferintelor noastre si sa-l fac la farfurie, asa este mult mai comod de mancat pentru copii, dar si nu fug toate din lipie cand musti din el. Gyros-ul in forma de mai jos a devenit o mancare de alint la noi in familie, fetele sunt super fericite cand il fac si mananca totul din farfurie fara sa fie motivate in mod special :)
Dupa aceeasi metoda puteti sa faceti si gyros cu carne de porc, condimentele nu trebuie schimbate. Dar sigur trebuie sa mai preparati si un Tzatziki fresh de casa, cartofii pot fi prajiti clasic sau folositi ca mine Cartofi grecesti la cuptor. Puteti face din timp Lipiile grecesti pentru Gyros, sau folositi cumparate - grecesti, arabesti, de care gasiti. Ingredientele pentru aceste 3 retete nu le dau mai jos, le veti gasi daca apasati pe link-urile la fiecare din pasi.
In varianta low-carb eu renunt la lipii si cartofi, dar savurez restul ingredientelor fara remuscari. Copiii nu isi pun ceapa marinata, iar sotul o serveste exemplar, cu de toate. Deci, este adaptabila farfuria la orice preferinte si gusturi :)
Ingrediente
●
Pulpe de pui dezosate
600 g
puteti inlocui cu carne de curcan sau porc
●
Ulei de masline
3 linguri
●
Usturoi granulat(praf)
1 lingurita
sau 2 catei de usturoi pisat proaspat
●
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
●
Oregano uscat
1 lingurita
●
Lipii grecesti
5 buc
puteti face lipii de casa, aveti link mai jos, se pot inlocui si cu lipii arabesti
●
Cartofi prajiti/copti
500 g
gasiti reteta mea de cartofi grecesti la cuptor mai jos, in pasi
●
Sos tzatziki
400 g
gasiti reteta mea mai jos, in pasi
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Carnea de pui o taiati felii cam de 1 cm grosime si puneti intr-un bol.
Pas 2
Adaugati peste ea zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie.
Pas 3
Apoi puneti peste ea 1 lingurita de sare, 1 lingurita de usturoi pudra, 1 lingurita boia de ardei si 1 lingurita de oregano.
Turnati deasupra si cele 3 linguri de ulei de masline.
Pas 4
Amestecati totul bine si puteti lasa sa se marineze macar 30 minute la frigider, eu il fac dinainte si pot sa-l las chiar peste noapte, acoperit cu folie sau capac.
Pas 5
Dupa acest timp incingeti putin ulei intr-o tigaie si puneti la calit carnea pe foc mediu(amestecati periodic), pana se rumeneste frumos si miroase extraordinar de bine :)
Pas 6
Pana se pregateste carnea puteti prepara Sosul Tzatziki, aveti reteta mea sau dupa oricare alta preferati.
Eu nu mai pun marar in sos, deci il omiteti daca nu aveti, sau nu va place.
Pas 8
Ceapa se marineaza foarte simplu si repede:
- o taiati rondele subtiri,
- puneti deasupra putin otet de mere si 0.5 lingurita de sare,
- amestecati bine cu mainile si lasati vreo 15 minute sa se marineze,
...atat!
Pas 9
Daca sunteti mai smekeri puteti sa faceti aceste Lipii grecesti pentru Gyros.
Dar se pot inlocui cu lipii grecesti cumparate, sau lipii arabesti din acelea mai subtiri.
Pas 10
Pentru gyrosul la farfurie eu rup lipia bucatele mici, o stropesc cu putin ulei de masline, oregano si sare.
Daca am timp pun aceste bucatele pentru 5 minute in cuptorul incins, sa fie mai calde si moi.
Pas 11
Cand sunt gata toate ingredientele de mai sus pentru Gyros, incepem sa montam farfuriile, fiecare dupa preferinta lui.
Varianta exemplara ar fi: lipii + cartofi + rosii felii + tzatziki + carne + ceapa marinata.
Pas 12
Cam asa arata fafuria finala, dar de cele mai multe ori copii renunta la ceapa sau la tzatziki, eu omit cartofii si lipia, iar sotul este singurul care beneficiaza de optiunile complete :))
Este fantastic de bun acest gyros si chiar recomand combinatia.
Pofta Buna!
Cantitate:
5 portii
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
180 min
Data publicarii:
Nota:
5 (5 voturi)