Suberek cu carne sau branza

Suberek cu carne sau branza

Stiam de suberek, la noi acasa i se mai spune cheburek, dar nu eram asa de pusa pe treaba sa-l fac si eu neaparat, pana la urma sunt multe retete de placinte, de ce sa ma mai complic si cu asta. Dar m-a rugat sotul sa-i fac reteta de suberek cu branza ca la mama lui, fiindca atunci cand era mic le gatea des si era cumva unul din deliciile copilariei. Mi-au iesit atat de bune dupa reteta de mai jos, ca am hotarat neaparat sa le pun pe site, asa le salvez si eu in cartea mea de retete, poate si a voastra...

Suberek-ul exemplar se face cu carne tocata, si este extraordinar de bun, crocant deasupra, zemos inauntru, umplutura multa, aluat putin, etc. Dar varianta cu branza telemea sarata mi-a placut si mai mult, sunt un fel de placinte rapide si chiar va recomand neaparat sa le incercati. Dupa racire, a 2-a zi, nu mai sunt la fel de crocante, dar oricum raman bune si fragede.

Ingrediente

Apa
200 ml
Ulei
30 ml
pentru aluat
Sare
0.5 lingurite
Oua
1 buc
Faina alba calitate superioara
300 g
Carne tocata
500 g
oricare preferati, dar mai bine sa fie putin mai grasa
Ceapa
1 buc
Sare
1 lingurita
pentru carne
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Branza feta sau telemea
300 g
cantitatea poate varia, in functie de cate bucati de suberek preparati
Ulei
200 ml
pentru prajit

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita adaugati 200ml de apa, 30ml de ulei si 0.5 lingurita de sare. Puneti pe foc si lasati pana incepe sa fiarba.

2

Turnati acest amestec fierbinte intr-un bol mediu, in care veti framanta aluatul.

3

Adaugati 150g de faina, amestecati bine cu o lingura si lasati 5 minute sa se racoreasca.

4

Dupa acest timp adaugati 1 ou in compozitie, amestecati.

5

Apoi puneti restul de faina si incepeti sa framantati aluatul, pentru inceput cu o spatula, poate fi inca putin fierbinte.

6

Apoi il mai uniformizati cu mainile, sa fie moale si neted.

7

Inveliti aceasta bila mare de aluat intr-o folie de plastic si lasati sa se odihneasca 10 minute pe masa.

8

Apoi il mai framantati putin pe masa si taiati in 8 bucati uniforme.

9

Din fiecare bucatica formati cate o bila, pe toate le aranjati intr-o farfurie acoperita cu folie de plastic.

Lasati 10 minute la odihnit pana pregatiti umplutura.

10

Pentru umplutura ca carne - amestecati bine carnea tocata(oricare preferati) cu 1 ceapa taiata marunt, 0.5 pahar de apa rece, 1 lingurita de sare si piper negru macinat.

11

Acum luati fiecare bila de aluat, o presati putin cu degetele si treceti prin faina.

12

Intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de aproximativ 20cm in diametru.

13

Pe jumatate din acest cerc distribuiti aproximativ 2-3 linguri din umplutura de carne.

14

Acoperiti cu cealalalta jumatate de foaie si presati bine marginile cu degetele sau o furculita.

15

Dupa ce ati facut primele 2 bucati de suberek, incingeti bine uleiul din tigaie si le puneti la prajit.

Focul trebuie sa fie mai spre mediu, sa nu se arda placintele prea repede si sa fie crude. Dar nici prea mic, sa nu absoarba aluatul din ulei, placintele vor fi ceva mai uleioase.

16

Rumeniti placintele frumos pe ambele parti.

In timp ce se face la tigaie o tura de placinte, va recomand pe masa sa lucrati altele 2, asa procesul decurge repede, fara pauze inutile.

17

Pe parcurs se sunt gata, le aranjati una peste alta cu servetele asternute intre ele si pe farfurie. Acestea vor absorbi uleiul in exces de la suprafata.

18

La suberekul cu branza procesul este similar, doar ca pe jumatatea de cerc puneti branza telemea sarata si sfaramata cu mainile. Cantitatea o variati dupa preferinta, depinde cum va place - cu mai multa, sau mai putina umplutura.

19

Bineinteles ca cele mai bune sunt calde proaspete, dar si pe urma noi le-am savurat cu mare placere, raman fragede si gustoase chiar si reci.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Clarutza
Clarutza 06 Sep 2019, 17:17

Arata minunat si cred ca le voi face sambata sau duminica!Multumesc pentru reteta si nu in ultimul rand,felicitari!

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 06 Sep 2019, 22:07

Era pe program sa fac "pirojoci" cu carne si cu brinza azi, dar in momentul in care vroiam sa incep am primit notificare pe mail pentru noua rețetă postată de Lena (mai la tzanc decat asa nu poate exista) si am schimbat programul 😂 Am realizat acești Chebureki...

Foarte foarte buni... in ambele variante. Noroc ca am facut deodata porție dubla, ca altfel cred ca nu reușeam sa-i gust si eu, soțul si feciorul au înfulecat tot!!!

😘😘😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
amavio
amavio 20 Sep 2019, 16:53

O bunătate, nimic de zis altceva, Lena!!! Cel mai greu a fost să aleg ce poză să pun la comentariu, că rețeta e super-ușoară...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
BonitaAnitaMaria242
Bonita Maria (BonitaAnitaMaria242) 25 Apr 2020, 14:13

Minunate, pur si simplu gustoase si sincer cand m-am apucat eram sceptică la privire la carne , multumesc frumos pentru rețetă si felicitările mele sincere

Poza mea pentru reteta:
Roxana
Roxana 17 Aug 2020, 22:35

Buna seara, tuturor! Am gatit, ieri, aceste placinte suberek iar rezultatul este exceptional; nu imi vine sa cred ca am regasit gustul copilariei! Sunt foarte bune atat calde cat si reci. De acum incolo sunt pe lista, categoric. Multumesc pentru reteta! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnghelElena984
Anghel Elena (AnghelElena984) 06 Jan 2021, 10:59

Buna ziua si La multi ani !

In suberek se pune si putina menta , la cantitate de 500 gr carne se pune 2 lingurite de menta si vor avea gustul celor din dobrogea

Nota mea pentru reteta:
Roxana
Roxana 20 Jan 2021, 19:07

Buna, Lena! Am gatit din nou ( a nu stiu cata oara :D ) aceste placinte care sunt delicioase! Ma intreb, insa, acest aluat merge copt in cuptor?  Ma poti ajuta cu aceasta informatie, te rog, pentru viitor? Multumesc si o seara cat mai linistita!

lena
Elena (lena) Roxana 20 Jan 2021, 19:36

Nu am incercat sa le fac in cuptor, dar fiind fara drojdie sau praf de copt, s-ar putea sa iasa cam tari.😉

Roxana
Roxana Elena (lena) 20 Jan 2021, 19:57

Ok, multumesc! Daca nu am interdictie totala pentru cuptor , voi incerca si revin cu detalii. Seara minunata!

garo146
ga ro (garo146) 21 Feb 2022, 18:50

Gustoase 😋, usoare fe facut 👍👌si prea usoare de mincat 😋 , nici nu am dovedit sa le fac poza , sau mincat foarte repede 😉

Multumesc pentru receta, am incercat alte recete dar nu mi sau primit , insa asceata din prima dată 👍👍👍👍💞