Suberek cu carne sau branza
Stiam de suberek, la noi acasa i se mai spune cheburek, dar nu eram asa de pusa pe treaba sa-l fac si eu neaparat, pana la urma sunt multe retete de placinte, de ce sa ma mai complic si cu asta. Dar m-a rugat sotul sa-i fac reteta de suberek cu branza ca la mama lui, fiindca atunci cand era mic le gatea des si era cumva unul din deliciile copilariei. Mi-au iesit atat de bune dupa reteta de mai jos, ca am hotarat neaparat sa le pun pe site, asa le salvez si eu in cartea mea de retete, poate si a voastra...
Suberek-ul exemplar se face cu carne tocata, si este extraordinar de bun, crocant deasupra, zemos inauntru, umplutura multa, aluat putin, etc. Dar varianta cu branza telemea sarata mi-a placut si mai mult, sunt un fel de placinte rapide si chiar va recomand neaparat sa le incercati. Dupa racire, a 2-a zi, nu mai sunt la fel de crocante, dar oricum raman bune si fragede.
Ingrediente
●
Ulei
30 ml
pentru aluat
●
Faina alba calitate superioara
300 g
●
Carne tocata
500 g
oricare preferati, dar mai bine sa fie putin mai grasa
●
Sare
1 lingurita
pentru carne
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
●
Branza feta sau telemea
300 g
cantitatea poate varia, in functie de cate bucati de suberek preparati
●
Ulei
200 ml
pentru prajit
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-o cratita adaugati 200ml de apa, 30ml de ulei si 0.5 lingurita de sare. Puneti pe foc si lasati pana incepe sa fiarba.
Pas 2
Turnati acest amestec fierbinte intr-un bol mediu, in care veti framanta aluatul.
Pas 3
Adaugati 150g de faina, amestecati bine cu o lingura si lasati 5 minute sa se racoreasca.
Pas 4
Dupa acest timp adaugati 1 ou in compozitie, amestecati.
Pas 5
Apoi puneti restul de faina si incepeti sa framantati aluatul, pentru inceput cu o spatula, poate fi inca putin fierbinte.
Pas 6
Apoi il mai uniformizati cu mainile, sa fie moale si neted.
Pas 7
Inveliti aceasta bila mare de aluat intr-o folie de plastic si lasati sa se odihneasca 10 minute pe masa.
Pas 8
Apoi il mai framantati putin pe masa si taiati in 8 bucati uniforme.
Pas 9
Din fiecare bucatica formati cate o bila, pe toate le aranjati intr-o farfurie acoperita cu folie de plastic.
Lasati 10 minute la odihnit pana pregatiti umplutura.
Pas 10
Pentru umplutura ca carne - amestecati bine carnea tocata(oricare preferati) cu 1 ceapa taiata marunt, 0.5 pahar de apa rece, 1 lingurita de sare si piper negru macinat.
Pas 11
Acum luati fiecare bila de aluat, o presati putin cu degetele si treceti prin faina.
Pas 12
Intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de aproximativ 20cm in diametru.
Pas 13
Pe jumatate din acest cerc distribuiti aproximativ 2-3 linguri din umplutura de carne.
Pas 14
Acoperiti cu cealalalta jumatate de foaie si presati bine marginile cu degetele sau o furculita.
Pas 15
Dupa ce ati facut primele 2 bucati de suberek, incingeti bine uleiul din tigaie si le puneti la prajit.
Focul trebuie sa fie mai spre mediu, sa nu se arda placintele prea repede si sa fie crude. Dar nici prea mic, sa nu absoarba aluatul din ulei, placintele vor fi ceva mai uleioase.
Pas 16
Rumeniti placintele frumos pe ambele parti.
In timp ce se face la tigaie o tura de placinte, va recomand pe masa sa lucrati altele 2, asa procesul decurge repede, fara pauze inutile.
Pas 17
Pe parcurs se sunt gata, le aranjati una peste alta cu servetele asternute intre ele si pe farfurie. Acestea vor absorbi uleiul in exces de la suprafata.
Pas 18
La suberekul cu branza procesul este similar, doar ca pe jumatatea de cerc puneti branza telemea sarata si sfaramata cu mainile. Cantitatea o variati dupa preferinta, depinde cum va place - cu mai multa, sau mai putina umplutura.
Pas 19
Bineinteles ca cele mai bune sunt calde proaspete, dar si pe urma noi le-am savurat cu mare placere, raman fragede si gustoase chiar si reci.
Pofta Buna!
Cantitate:
8 buc
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)