Stiam de suberek, la noi acasa i se mai spune cheburek, dar nu eram asa de pusa pe treaba sa-l fac si eu neaparat, pana la urma sunt multe retete de placinte, de ce sa ma mai complic si cu asta. Dar m-a rugat sotul sa-i fac reteta de suberek cu branza ca la mama lui, fiindca atunci cand era mic le gatea des si era cumva unul din deliciile copilariei. Mi-au iesit atat de bune dupa reteta de mai jos, ca am hotarat neaparat sa le pun pe site, asa le salvez si eu in cartea mea de retete, poate si a voastra...
Suberek-ul exemplar se face cu carne tocata, si este extraordinar de bun, crocant deasupra, zemos inauntru, umplutura multa, aluat putin, etc. Dar varianta cu branza telemea sarata mi-a placut si mai mult, sunt un fel de placinte rapide si chiar va recomand neaparat sa le incercati. Dupa racire, a 2-a zi, nu mai sunt la fel de crocante, dar oricum raman bune si fragede.
Intr-o cratita adaugati 200ml de apa, 30ml de ulei si 0.5 lingurita de sare. Puneti pe foc si lasati pana incepe sa fiarba.
Turnati acest amestec fierbinte intr-un bol mediu, in care veti framanta aluatul.
Adaugati 150g de faina, amestecati bine cu o lingura si lasati 5 minute sa se racoreasca.
Dupa acest timp adaugati 1 ou in compozitie, amestecati.
Apoi puneti restul de faina si incepeti sa framantati aluatul, pentru inceput cu o spatula, poate fi inca putin fierbinte.
Apoi il mai uniformizati cu mainile, sa fie moale si neted.
Inveliti aceasta bila mare de aluat intr-o folie de plastic si lasati sa se odihneasca 10 minute pe masa.
Apoi il mai framantati putin pe masa si taiati in 8 bucati uniforme.
Din fiecare bucatica formati cate o bila, pe toate le aranjati intr-o farfurie acoperita cu folie de plastic.
Lasati 10 minute la odihnit pana pregatiti umplutura.
Pentru umplutura ca carne - amestecati bine carnea tocata(oricare preferati) cu 1 ceapa taiata marunt, 0.5 pahar de apa rece, 1 lingurita de sare si piper negru macinat.
Acum luati fiecare bila de aluat, o presati putin cu degetele si treceti prin faina.
Intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de aproximativ 20cm in diametru.
Pe jumatate din acest cerc distribuiti aproximativ 2-3 linguri din umplutura de carne.
Acoperiti cu cealalalta jumatate de foaie si presati bine marginile cu degetele sau o furculita.
Dupa ce ati facut primele 2 bucati de suberek, incingeti bine uleiul din tigaie si le puneti la prajit.
Focul trebuie sa fie mai spre mediu, sa nu se arda placintele prea repede si sa fie crude. Dar nici prea mic, sa nu absoarba aluatul din ulei, placintele vor fi ceva mai uleioase.
Rumeniti placintele frumos pe ambele parti.
In timp ce se face la tigaie o tura de placinte, va recomand pe masa sa lucrati altele 2, asa procesul decurge repede, fara pauze inutile.
Pe parcurs se sunt gata, le aranjati una peste alta cu servetele asternute intre ele si pe farfurie. Acestea vor absorbi uleiul in exces de la suprafata.
La suberekul cu branza procesul este similar, doar ca pe jumatatea de cerc puneti branza telemea sarata si sfaramata cu mainile. Cantitatea o variati dupa preferinta, depinde cum va place - cu mai multa, sau mai putina umplutura.
Bineinteles ca cele mai bune sunt calde proaspete, dar si pe urma noi le-am savurat cu mare placere, raman fragede si gustoase chiar si reci.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.