Suberek cu carne sau branza

Stiam de suberek, la noi acasa i se mai spune cheburek, dar nu eram asa de pusa pe treaba sa-l fac si eu neaparat, pana la urma sunt multe retete de placinte, de ce sa ma mai complic si cu asta. Dar m-a rugat sotul sa-i fac reteta de suberek cu branza ca la mama lui, fiindca atunci cand era mic le gatea des si era cumva unul din deliciile copilariei. Mi-au iesit atat de bune dupa reteta de mai jos, ca am hotarat neaparat sa le pun pe site, asa le salvez si eu in cartea mea de retete, poate si a voastra...

Suberek-ul exemplar se face cu carne tocata, si este extraordinar de bun, crocant deasupra, zemos inauntru, umplutura multa, aluat putin, etc. Dar varianta cu branza telemea sarata mi-a placut si mai mult, sunt un fel de placinte rapide si chiar va recomand neaparat sa le incercati. Dupa racire, a 2-a zi, nu mai sunt la fel de crocante, dar oricum raman bune si fragede.

Ingrediente
Apa
200 ml
Ulei
30 ml
pentru aluat
Sare
0.5 lingurite
Oua
1 buc
Faina alba calitate superioara
300 g
Carne tocata
500 g
oricare preferati, dar mai bine sa fie putin mai grasa
Ceapa
1 buc
Sare
1 lingurita
pentru carne
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Branza feta sau telemea
300 g
cantitatea poate varia, in functie de cate bucati de suberek preparati
Ulei
200 ml
pentru prajit
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-o cratita adaugati 200ml de apa, 30ml de ulei si 0.5 lingurita de sare. Puneti pe foc si lasati pana incepe sa fiarba.

Suberek cu carne sau branza - Pas 1
Pas 2

Turnati acest amestec fierbinte intr-un bol mediu, in care veti framanta aluatul.

Suberek cu carne sau branza - Pas 2
Pas 3

Adaugati 150g de faina, amestecati bine cu o lingura si lasati 5 minute sa se racoreasca.

Suberek cu carne sau branza - Pas 3
Pas 4

Dupa acest timp adaugati 1 ou in compozitie, amestecati.

Suberek cu carne sau branza - Pas 4
Pas 5

Apoi puneti restul de faina si incepeti sa framantati aluatul, pentru inceput cu o spatula, poate fi inca putin fierbinte.

Suberek cu carne sau branza - Pas 5
Pas 6

Apoi il mai uniformizati cu mainile, sa fie moale si neted.

Suberek cu carne sau branza - Pas 6
Pas 7

Inveliti aceasta bila mare de aluat intr-o folie de plastic si lasati sa se odihneasca 10 minute pe masa.

Suberek cu carne sau branza - Pas 7
Pas 8

Apoi il mai framantati putin pe masa si taiati in 8 bucati uniforme.

Suberek cu carne sau branza - Pas 8
Pas 9

Din fiecare bucatica formati cate o bila, pe toate le aranjati intr-o farfurie acoperita cu folie de plastic.

Lasati 10 minute la odihnit pana pregatiti umplutura.

Suberek cu carne sau branza - Pas 9
Pas 10

Pentru umplutura ca carne - amestecati bine carnea tocata(oricare preferati) cu 1 ceapa taiata marunt, 0.5 pahar de apa rece, 1 lingurita de sare si piper negru macinat.

Suberek cu carne sau branza - Pas 10
Pas 11

Acum luati fiecare bila de aluat, o presati putin cu degetele si treceti prin faina.

Suberek cu carne sau branza - Pas 11
Pas 12

Intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de aproximativ 20cm in diametru.

Suberek cu carne sau branza - Pas 12
Pas 13

Pe jumatate din acest cerc distribuiti aproximativ 2-3 linguri din umplutura de carne.

Suberek cu carne sau branza - Pas 13
Pas 14

Acoperiti cu cealalalta jumatate de foaie si presati bine marginile cu degetele sau o furculita.

Suberek cu carne sau branza - Pas 14
Pas 15

Dupa ce ati facut primele 2 bucati de suberek, incingeti bine uleiul din tigaie si le puneti la prajit.

Focul trebuie sa fie mai spre mediu, sa nu se arda placintele prea repede si sa fie crude. Dar nici prea mic, sa nu absoarba aluatul din ulei, placintele vor fi ceva mai uleioase.

Suberek cu carne sau branza - Pas 15
Pas 16

Rumeniti placintele frumos pe ambele parti.

In timp ce se face la tigaie o tura de placinte, va recomand pe masa sa lucrati altele 2, asa procesul decurge repede, fara pauze inutile.

Suberek cu carne sau branza - Pas 16
Pas 17

Pe parcurs se sunt gata, le aranjati una peste alta cu servetele asternute intre ele si pe farfurie. Acestea vor absorbi uleiul in exces de la suprafata.

Suberek cu carne sau branza - Pas 17
Pas 18

La suberekul cu branza procesul este similar, doar ca pe jumatatea de cerc puneti branza telemea sarata si sfaramata cu mainile. Cantitatea o variati dupa preferinta, depinde cum va place - cu mai multa, sau mai putina umplutura.

Suberek cu carne sau branza - Pas 18
Pas 19

Bineinteles ca cele mai bune sunt calde proaspete, dar si pe urma noi le-am savurat cu mare placere, raman fragede si gustoase chiar si reci.

Pofta Buna!

Suberek cu carne sau branza - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc ()
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min