Știam de șuberek, la noi acasă i se mai spune cheburek, dar nu eram așa de pusă pe treabă să-l fac și eu neapărat, până la urmă sunt multe rețete de plăcinte, de ce să mă mai complic și cu asta. Dar m-a rugat soțul să-i fac rețeta de șuberek cu brânză ca la mama lui, fiindcă atunci când era mic le gătea des și era cumva unul din deliciile copilăriei. Mi-au ieșit atât de bune după rețeta de mai jos, că am hotărât neapărat să le pun pe site, așa le salvez și eu în cartea mea de rețete, poate și a voastră...
Șuberek-ul exemplar se face cu carne tocată, și este extraordinar de bun, crocant deasupra, zemos înăuntru, umplutură multă, aluat puțin, etc. Dar varianta cu brânză telemea sărată mi-a plăcut și mai mult, sunt un fel de plăcinte rapide și chiar vă recomand neapărat să le încercați. După răcire, a 2-a zi, nu mai sunt la fel de crocante, dar oricum rămân bune și fragede.
Într-o cratiță adăugați 200ml de apă, 30ml de ulei și 0.5 linguriță de sare. Puneți pe foc și lăsați până începe să fiarbă.
Turnați acest amestec fierbinte într-un bol mediu, în care veți frământa aluatul.
Adăugați 150g de făină, amestecați bine cu o lingură și lăsați 5 minute să se răcorească.
După acest timp, adăugați 1 ou în compoziție, amestecați.
Apoi puneți restul de făină și începeți să frământați aluatul, pentru început cu o spatulă, poate fi încă puțin fierbinte.
Apoi îl mai uniformizați cu mâinile, să fie moale și neted.
Înveliți această bilă mare de aluat într-o folie de plastic și lăsați să se odihnească 10 minute pe masă.
Apoi îl mai frământați puțin pe masă și tăiați în 8 bucăți uniforme.
Din fiecare bucățică formați câte o bilă, pe toate le aranjați într-o farfurie acoperită cu folie de plastic.
Lăsați 10 minute la odihnit până pregătiți umplutura.
Pentru umplutura cu carne - amestecați bine carnea tocată (oricare preferați) cu 1 ceapă tăiată mărunt, 0.5 pahar de apă rece, 1 linguriță de sare și piper negru măcinat.
Acum luați fiecare bilă de aluat, o presați puțin cu degetele și treceți prin făină.
Întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire de aproximativ 20cm în diametru.
Pe jumătate din acest cerc distribuiți aproximativ 2-3 linguri din umplutura de carne.
Acoperiți cu cealaltă jumătate de foaie și presați bine marginile cu degetele sau o furculiță.
După ce ați făcut primele 2 bucăți de șuberek, încingeți bine uleiul din tigaie și le puneți la prăjit.
Focul trebuie să fie mai spre mediu, să nu se ardă plăcintele prea repede și să fie crude. Dar nici prea mic, să nu absoarbă aluatul uleiul, plăcintele vor fi ceva mai uleioase.
Rumeniti plăcintele frumos pe ambele părți.
În timp ce se face la tigaie o tură de plăcinte, vă recomand pe masă să lucrați altele 2, așa procesul decurge repede, fără pauze inutile.
Pe parcurs ce sunt gata, le aranjați una peste alta cu șervețele așternute între ele și pe farfurie. Acestea vor absorbi uleiul în exces de la suprafață.
La șuberekul cu brânză procesul este similar, doar că pe jumătatea de cerc puneți brânză telemea sărată și sfărâmată cu mâinile. Cantitatea o variați după preferință, depinde cum vă place - cu mai multă, sau mai puțină umplutură.
Bineînțeles că cele mai bune sunt calde proaspete, dar și pe urmă noi le-am savurat cu mare plăcere, rămân fragede și gustoase chiar și reci.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.