Parizer de casă

Parizer de casă

Nu prea credeam că voi face eu vreodată parizer de casă, demult am renunțat și să-l mai cumpăr, pentru că lista de ingrediente este cu adevărat de speriat. Acum a venit pofta și mi s-a pus pata să fac o variantă cât mai apropiată ca textură de cel cumpărat - să fie elastic la textură și cu o culoare frumoasă neutră. Am testat mai multe variante, dar rețeta de parizer de mai jos este cea mai simplă, la îndemână și delicioasă.

Observați cât de simplu se face, este opțional să treceți carnea prin mașina de tocat, dar așa va fi mai parizer clasic - adică cu textură uniformă și netedă perfectă. Dacă tăiați carnea bucățele, va avea textură mai de salam, tot se ține bine dar se mai simt puțin bucățele mici de carne.

Din cantitățile de mai jos fac 3-4 bucăți de parizer care merg păstrate la congelator și consumate pe parcurs. Dar sigur că puteți face mai puțin, păstrați la frigider și consumați în maxim 4 zile. Am făcut cu el și ouă ochiuri la tigaie, se ține foarte bine chiar și la prelucrare termică ulterioară, deci îndrăzniți și vă bucurați cu mare poftă de un parizer gustos.

Ingrediente

Pulpe de pui dezosate fara piele
750 g
puteți înlocui cu orice altă carne vă place
Usturoi (catei)
2 buc
   
Oua
3 buc
   
Smantana dulce pentru gatit -25-32%
250 ml
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru macinat
0.25 lingurite
   
Suc de sfecla rosie
4 linguri
puteți înlocui cu o linguriță de boia dulce de ardei

Pași de urmat

Pas 1

Pentru textura mai uniformă și fină eu prefer să trec carnea prin mașina de tocat carne. O tai bucățele mai mari și tot acolo adaug cățeii de usturoi.

Parizer de casă - Pas 1
Pas 2

La mașina de carne folosesc sita cu găurile cele mai mici - deci am trecut prin ea carnea și usturoiul.

Puteți sări acest pas, dar tăiați carnea cubulețe mai mici.

Parizer de casă - Pas 2
Pas 3

Acum peste carnea tocată din bol puneți ouăle, smântâna dulce, sarea și piperul măcinat.

Parizer de casă - Pas 3
Pas 4

Este foarte ușor să obțineți sucul de sfeclă dacă o treceți cât este crudă (o sfeclă mică și jumătate din una mai mare), prin răzătoarea fină.

Parizer de casă - Pas 4
Pas 5

Sfecla rasă o stoarceți bine cu mâinile.

Parizer de casă - Pas 5
Pas 6

Acest suc îl mai treceți printr-o sită și adăugați la compoziția de carne.

Dacă nu vreți să vă complicați, adăugați puțină boia de ardei roșu pentru o nuanță mai rozalie.

Parizer de casă - Pas 6
Pas 7

Acum mărunțiți bine compoziția de carne cu blenderul vertical (cel cu picior), până devine ca o emulsie uniformă și netedă.

Parizer de casă - Pas 7
Pas 8

Eu prefer să gătesc parizerul la cuptor. Pentru asta tai o bucată mare din hârtia de copt și pun pe margine carnea.

Parizer de casă - Pas 8
Pas 9

Apoi rulez strâns în formă cât de cât rotundă și alungită - dimensiunea acestui salam o reglez după dimensiunea tăvii de chec în care îl voi pune în cuptor.

Aveți grijă să lăsați puțin din marginile laterale, să puteți închide salamul la capete.

Parizer de casă - Pas 9
Pas 10

Pun parizerul format într-o tavă de chec, și aceasta la rândul ei o pun în altă tavă mai mare, în care torn apă cât să cuprindă baza cât mai bine.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 1 oră acoperit cu folie de aluminiu deasupra, și încă 30 de minute fără folie.

Parizer de casă - Pas 10
Pas 11

După prima oră, când scoateți folia, folosind 2 furculițe încercați să întoarceți parizerul pe partea cealaltă. Așa culoarea rozalie de la sfeclă va fi mai uniformă la final.

Parizer de casă - Pas 11
Pas 12

Dar altă variantă, ceva mai rapidă de a găti parizerul, este să-l fierbeți într-o cratiță cu apă.

Pe o bucată mare de pungă de copt (din aceea de plastic), puneți pe margine carnea și rulați strâns în formă de salam.

Capetele le-am legat cu mici dungi din aceeași pungă de copt tăiate cu o foarfecă.

Parizer de casă - Pas 12
Pas 13

Într-o cratiță puneți apă la fiert și când începe să clocotească dați drumul la salam acolo.

Lăsați să fiarbă 40 de minute la foc mic, periodic îl mai întoarceți cu furculițele, să fie culoarea roz mai uniformă.

Parizer de casă - Pas 13
Pas 14

Aici observați ambele variante după gătire.

Lăsați parizerul să se răcească complet la temperatura camerei, apoi încă vreo 3-4 ore la frigider, așa se va felia perfect și fin.

Dar să știți că la o poftă merge feliat binișor și cald :)

Parizer de casă - Pas 14
Pas 15

Eu aș prefera parizerul copt la cuptor - mi se pare ceva mai ferm și elastic ca textură.

Cel fiert este puțin mai moale, dar tot foarte bun.

Observați că în secțiune mare diferența nu este. Culoarea dată de sfeclă nu este foarte uniformă, cred că i-ar mai trebui niște chimicale pentru fixare, dar nu cred că este cazul.

Parizer de casă - Pas 15
Pas 16

Am pus și la congelator 2 bucăți din acest parizer, nu reușim să-l mâncăm pe tot așa de repede - mai ales că am făcut și 2 variante pentru comparație.

Fiindcă nu conține gelatină, se păstrează foarte bine și decongelat este oricum gustos.

Parizer de casă - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 bucăți medii sau una mai mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

ComanCarmen478
Coman Carmen (ComanCarmen478) 05 May 2023, 11:16

A iesit super bun, am recomandat reteta ta de parizer si prietenelor ! Multumesc pentru ca impartasesti cu noi toate secretele pentru reusita retetelor.

Nota mea pentru rețetă:
Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 10 Dec 2022, 22:17

Pana la urma,am facut rost de blender.... eu am facut parizerul cu lapte ( am vazut ca ai recomandat in comentarii) ....a iesit foarte bun. Si aspectul,si gustul. Sotul zice ca e mancare de sarbatoare :)))

Merci Lena pentru tot....nu e zi sa nu gatesc ceva de pe pagina ta.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Nadia.Lisnic 12 Dec 2022, 12:15

Multumesc mult si eu!🤗❤️

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 05 Dec 2022, 09:13

Buna Lena! Vreau sa incerc si eu aceasta rețetă,dar nu am blender..... daca ma opresc la varianta de a toca carnea doar prin masina, va iesi oare ceva? :) merci

lena
Elena (lena) Nadia.Lisnic 05 Dec 2022, 09:25

Poate nu va iesi foarte fin, mai mult ca o rulada din carne tocata, dar bun va fi.😉

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic Elena (lena) 05 Dec 2022, 13:57

Ok! Multumesc mult ca iti faci timp sa raspunzi ! Zilnic ma inspir de la tine!

Roxana
Roxana 07 Jun 2020, 18:27

Revin si cu poza pentru comentariul de mai sus! :)

Poza mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 07 Jun 2020, 15:23

Buna, tuturor! Eu am gatit acest parizer folosind carne de pui si a iesit extraordinar de bun: gust, textura, miros. Cu siguranta voi repeta aceasta reteta, insa voi incerca si carnea de vita ori de porc. Multumim, Lena, pentru retetele minunate! O duminica linistita!

Nota mea pentru rețetă:
Geanina R
Geanina R 10 May 2020, 19:38

Bună, am făcut la cuptor. În hârtie s.a adunat un lichid, la final. E firesc? Și nu e foarte omogen.

Mulțumesc!

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Geanina R 10 May 2020, 19:40

Pt a fi omogen trebuia cred ca mai bine blendat. Lichid poate ramane, nu e problema.

Geanina R
Geanina R Elena (lena) 10 May 2020, 19:42

Perseverez! Gustul e buuun!

Mulțumesc! 🤗

ArminGabriel129
Armin Gabriel (ArminGabriel129) 19 Jan 2020, 16:00

Buna ziua ! Am facut o azi. Este geniala. Adio din comert ... :| Multumesc !!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Armin Gabriel (ArminGabriel129) 19 Jan 2020, 16:08

Super! Arata perfect, sa aveti pofta buna si multumesc de comentariu! 😉👍👍👍

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 08 Oct 2019, 12:53

Este extraordinar de bun! În sfârșit o rețetă buna pentru pachet la lucru, sănătoasă pentru copii, usor de făcut, ieftină și spornica. Să îți dea Dumnezeu putere să ne mai încânți cu așa rețete. Că e delicios tare

Nota mea pentru rețetă:
Jirina
Irina Mircea (Jirina) 05 Oct 2019, 10:05

Bună ziua, vreau să vă întreb da cu carne tocata de porc cu vita pot sa fac la fel? Vreau sa gătesc aceasta rețetă dar pulpe nu am la moment. Mulțumesc mult pentru răspuns și pentru toate rețelele 😘

lena
Elena (lena) Irina Mircea (Jirina) 05 Oct 2019, 10:23

Sigur, merge bine cu orice carne😉

elisachiro895
elisa chiro (elisachiro895) 04 Oct 2019, 16:23

Buna ziua! Ma bucur de aceasta reteta, va multumesc! Oare cu ce as putea inlocui smantana? Ar merge smantana vegetala? Multumesc inca o data.

lena
Elena (lena) elisa chiro (elisachiro895) 04 Oct 2019, 16:34

Smantana vegetala nu recomand, este margarina lichida si nociva. Puteti pune niste supa de pui eventual sau lapte.

Arată toate comentariile