Parizer de casă

Nu prea credeam că voi face eu vreodată parizer de casă, demult am renunțat și să-l mai cumpăr, pentru că lista de ingrediente este cu adevărat de speriat. Acum a venit pofta și mi s-a pus pata să fac o variantă cât mai apropiată ca textură de cel cumpărat - să fie elastic la textură și cu o culoare frumoasă neutră. Am testat mai multe variante, dar rețeta de parizer de mai jos este cea mai simplă, la îndemână și delicioasă.

Observați cât de simplu se face, este opțional să treceți carnea prin mașina de tocat, dar așa va fi mai parizer clasic - adică cu textură uniformă și netedă perfectă. Dacă tăiați carnea bucățele, va avea textură mai de salam, tot se ține bine dar se mai simt puțin bucățele mici de carne.

Din cantitățile de mai jos fac 3-4 bucăți de parizer care merg păstrate la congelator și consumate pe parcurs. Dar sigur că puteți face mai puțin, păstrați la frigider și consumați în maxim 4 zile. Am făcut cu el și ouă ochiuri la tigaie, se ține foarte bine chiar și la prelucrare termică ulterioară, deci îndrăzniți și vă bucurați cu mare poftă de un parizer gustos.

Ingrediente
Pulpe de pui dezosate fără piele
750 g
puteți înlocui cu orice altă carne vă place
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Ouă
3 buc
   
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
250 ml
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Suc de sfeclă roșie
4 linguri
puteți înlocui cu o linguriță de boia dulce de ardei
Pași de urmat
Pas 1

Pentru textura mai uniformă și fină eu prefer să trec carnea prin mașina de tocat carne. O tai bucățele mai mari și tot acolo adaug cățeii de usturoi.

Parizer de casă - Pas 1
Pas 2

La mașina de carne folosesc sita cu găurile cele mai mici - deci am trecut prin ea carnea și usturoiul.

Puteți sări acest pas, dar tăiați carnea cubulețe mai mici.

Parizer de casă - Pas 2
Pas 3

Acum peste carnea tocată din bol puneți ouăle, smântâna dulce, sarea și piperul măcinat.

Parizer de casă - Pas 3
Pas 4

Este foarte ușor să obțineți sucul de sfeclă dacă o treceți cât este crudă (o sfeclă mică și jumătate din una mai mare), prin răzătoarea fină.

Parizer de casă - Pas 4
Pas 5

Sfecla rasă o stoarceți bine cu mâinile.

Parizer de casă - Pas 5
Pas 6

Acest suc îl mai treceți printr-o sită și adăugați la compoziția de carne.

Dacă nu vreți să vă complicați, adăugați puțină boia de ardei roșu pentru o nuanță mai rozalie.

Parizer de casă - Pas 6
Pas 7

Acum mărunțiți bine compoziția de carne cu blenderul vertical (cel cu picior), până devine ca o emulsie uniformă și netedă.

Parizer de casă - Pas 7
Pas 8

Eu prefer să gătesc parizerul la cuptor. Pentru asta tai o bucată mare din hârtia de copt și pun pe margine carnea.

Parizer de casă - Pas 8
Pas 9

Apoi rulez strâns în formă cât de cât rotundă și alungită - dimensiunea acestui salam o reglez după dimensiunea tăvii de chec în care îl voi pune în cuptor.

Aveți grijă să lăsați puțin din marginile laterale, să puteți închide salamul la capete.

Parizer de casă - Pas 9
Pas 10

Pun parizerul format într-o tavă de chec, și aceasta la rândul ei o pun în altă tavă mai mare, în care torn apă cât să cuprindă baza cât mai bine.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 1 oră acoperit cu folie de aluminiu deasupra, și încă 30 de minute fără folie.

Parizer de casă - Pas 10
Pas 11

După prima oră, când scoateți folia, folosind 2 furculițe încercați să întoarceți parizerul pe partea cealaltă. Așa culoarea rozalie de la sfeclă va fi mai uniformă la final.

Parizer de casă - Pas 11
Pas 12

Dar altă variantă, ceva mai rapidă de a găti parizerul, este să-l fierbeți într-o cratiță cu apă.

Pe o bucată mare de pungă de copt (din aceea de plastic), puneți pe margine carnea și rulați strâns în formă de salam.

Capetele le-am legat cu mici dungi din aceeași pungă de copt tăiate cu o foarfecă.

Parizer de casă - Pas 12
Pas 13

Într-o cratiță puneți apă la fiert și când începe să clocotească dați drumul la salam acolo.

Lăsați să fiarbă 40 de minute la foc mic, periodic îl mai întoarceți cu furculițele, să fie culoarea roz mai uniformă.

Parizer de casă - Pas 13
Pas 14

Aici observați ambele variante după gătire.

Lăsați parizerul să se răcească complet la temperatura camerei, apoi încă vreo 3-4 ore la frigider, așa se va felia perfect și fin.

Dar să știți că la o poftă merge feliat binișor și cald :)

Parizer de casă - Pas 14
Pas 15

Eu aș prefera parizerul copt la cuptor - mi se pare ceva mai ferm și elastic ca textură.

Cel fiert este puțin mai moale, dar tot foarte bun.

Observați că în secțiune mare diferența nu este. Culoarea dată de sfeclă nu este foarte uniformă, cred că i-ar mai trebui niște chimicale pentru fixare, dar nu cred că este cazul.

Parizer de casă - Pas 15
Pas 16

Am pus și la congelator 2 bucăți din acest parizer, nu reușim să-l mâncăm pe tot așa de repede - mai ales că am făcut și 2 variante pentru comparație.

Fiindcă nu conține gelatină, se păstrează foarte bine și decongelat este oricum gustos.

Parizer de casă - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 bucăți medii sau una mai mare)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min