Covrigi de casa pufosi, cu stafide

Covrigii sunt slabiciunea noastra, unul din alinturile pe care n-il permitem ocazional si fara excese, copiii le adora si de fiecare data e mare bucurie cand le cumparam. Inevitabil a fost sa incerc si reteta de covrigi de casa, asa ca incepusem cu aceasta varianta de covrigi pufosi, foarte reusita si simplu de gatit.

Eu am inlocuit stafidele din covrigi cu merisoare uscate, dar puteti sa puneti orice va place - bucatele de ciocolata, putin zahar cu scortisoara, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand sa-i incercati, sunt pufosi, fragezi, putin foietati si foarte gustosi. Covrigii de casa merg minunat de pus in pachetelul de scoala sau ca un alint la cafeaua de dimineata, cu putin unt deasupra neaparat!

Ingrediente
Drojdie proaspata
25 g
sau 10-15g drojdie uscata
Lapte
250 ml
Faina alba
550 g
Zahar
3 linguri
Lapte batut/iaurt/chefir
150 g
Oua
2 buc
Ulei
150 ml
Sare
1 lingurita
Unt topit
50 g
Stafide
200 g
sau orice altceva va place - bucatele de ciocolata, merisoare uscate, scortisoara, prune uscate, halva, etc.
Mac/susan
2 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol puneti drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de faina si 1 lingura de zahar.

Amestecati totul bine cu un tel, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma compozitia.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahar, 1 lingurita de sare si 150ml de ulei.

Amestecati bine.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 2
Pas 3

Puneti si restul de faina, amestecati aluatul mai intai cu o lingura/spatula, pana se incorporeaza toate ingredientele.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 3
Pas 4

Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si incepeti sa-l framantati cu mainile, pana devine uniform si neted.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 4
Pas 5

Lasati-l sa se odihneasca in bol, aproximativ 30-60 de minute.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp taiati aluatul in 20 de bucati aproximativ egale.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 6
Pas 7

Formati din ele bile mici si le lasati sa se odihneasca pe masa timp de 15 minute.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 7
Pas 8

Apoi treceti degetele prin unt topit si fiecare bila incepeti s-o aplatizati cu mainile.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 8
Pas 9

Trebuie sa obtineti asa un oval mai alungit, cat mai subtire posibil.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 9
Pas 10

Presarati peste aluat stafide, sau alta umplutura care va place.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 10
Pas 11

Si rulati.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 11
Pas 12

Suprapuneti si presati putin capetele cand formati cercul.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 12
Pas 13

La fel formati si restul covrigilor, le aranjati in tavi asternute cu hartie de copt si lasati la crescut timp de 20-30 de minute.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 13
Pas 14

Dupa acest timp se ung cu ou batut si presarati deasupra cu mac sau susan, daca va place.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 14
Pas 15

Coaceti covrigii in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau pana se rumenesc frumos.

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 15
Pas 16

Sunt minunati calzi, dar si reci. Eu am congelat o tura(dupa coacere-racire) si apoi i-am reincalzit la nevoie.

Pofta Buna!

Covrigi de casa pufosi, cu stafide - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min