Covrigii sunt slabiciunea noastra, unul din alinturile pe care n-il permitem ocazional si fara excese, copiii le adora si de fiecare data e mare bucurie cand le cumparam. Inevitabil a fost sa incerc si reteta de covrigi de casa, asa ca incepusem cu aceasta varianta de covrigi pufosi, foarte reusita si simplu de gatit.
Eu am inlocuit stafidele din covrigi cu merisoare uscate, dar puteti sa puneti orice va place - bucatele de ciocolata, putin zahar cu scortisoara, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand sa-i incercati, sunt pufosi, fragezi, putin foietati si foarte gustosi. Covrigii de casa merg minunat de pus in pachetelul de scoala sau ca un alint la cafeaua de dimineata, cu putin unt deasupra neaparat!
Intr-un bol puneti drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de faina si 1 lingura de zahar.
Amestecati totul bine cu un tel, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma compozitia.
Dupa acest timp adaugati 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahar, 1 lingurita de sare si 150ml de ulei.
Amestecati bine.
Puneti si restul de faina, amestecati aluatul mai intai cu o lingura/spatula, pana se incorporeaza toate ingredientele.
Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si incepeti sa-l framantati cu mainile, pana devine uniform si neted.
Lasati-l sa se odihneasca in bol, aproximativ 30-60 de minute.
Dupa acest timp taiati aluatul in 20 de bucati aproximativ egale.
Formati din ele bile mici si le lasati sa se odihneasca pe masa timp de 15 minute.
Apoi treceti degetele prin unt topit si fiecare bila incepeti s-o aplatizati cu mainile.
Trebuie sa obtineti asa un oval mai alungit, cat mai subtire posibil.
Presarati peste aluat stafide, sau alta umplutura care va place.
Si rulati.
Suprapuneti si presati putin capetele cand formati cercul.
La fel formati si restul covrigilor, le aranjati in tavi asternute cu hartie de copt si lasati la crescut timp de 20-30 de minute.
Dupa acest timp se ung cu ou batut si presarati deasupra cu mac sau susan, daca va place.
Coaceti covrigii in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau pana se rumenesc frumos.
Sunt minunati calzi, dar si reci. Eu am congelat o tura(dupa coacere-racire) si apoi i-am reincalzit la nevoie.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.