Covrigii sunt slăbiciunea noastră, unul din alinturile pe care ni-l permitem ocazional și fără excese, copiii le adoră și de fiecare dată e mare bucurie când le cumpărăm. Inevitabil a fost să încerc și rețeta de covrigi de casă, așa că începusem cu această variantă de covrigi pufoși, foarte reușită și simplu de gătit.
Eu am înlocuit stafidele din covrigi cu merișoare uscate, dar puteți să puneți orice vă place - bucățele de ciocolată, puțin zahăr cu scorțișoară, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand să-i încercați, sunt pufoși, fragezi, puțin foietați și foarte gustoși. Covrigii de casă merg minunat de pus în pachețelul de școală sau ca un alint la cafeaua de dimineață, cu puțin unt deasupra neapărat!
Într-un bol puneți drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de făină și 1 lingură de zahăr.
Amestecați totul bine cu un tel, lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă compoziția.
După acest timp adăugați 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahăr, 1 linguriță de sare și 150ml de ulei.
Amestecați bine.
Puneți și restul de făină, amestecați aluatul mai întâi cu o lingură/spatulă, până se încorporează toate ingredientele.
Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și începeți să-l frământați cu mâinile, până devine uniform și neted.
Lăsați-l să se odihnească în bol, aproximativ 30-60 de minute.
După acest timp tăiați aluatul în 20 de bucăți aproximativ egale.
Formați din ele bile mici și le lăsați să se odihnească pe masă timp de 15 minute.
Apoi treceți degetele prin unt topit și fiecare bilă începeți s-o aplatizați cu mâinile.
Trebuie să obțineți așa un oval mai alungit, cât mai subțire posibil.
Presărați peste aluat stafide, sau altă umplutură care vă place.
Și rulați.
Suprapuneți și presați puțin capetele când formați cercul.
La fel formați și restul covrigilor, le aranjați în tăvi așternute cu hârtie de copt și lăsați la crescut timp de 20-30 de minute.
După acest timp se ung cu ou bătut și presărați deasupra cu mac sau susan, dacă vă place.
Coaceți covrigii în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau până se rumenesc frumos.
Sunt minunați calzi, dar și reci. Eu am congelat o tură(după coacere-răcire) și apoi i-am reîncălzit la nevoie.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.