Covrigi de casă pufoși, cu stafide

Covrigii sunt slăbiciunea noastră, unul din alinturile pe care ni-l permitem ocazional și fără excese, copiii le adoră și de fiecare dată e mare bucurie când le cumpărăm. Inevitabil a fost să încerc și rețeta de covrigi de casă, așa că începusem cu această variantă de covrigi pufoși, foarte reușită și simplu de gătit.

Eu am înlocuit stafidele din covrigi cu merișoare uscate, dar puteți să puneți orice vă place - bucățele de ciocolată, puțin zahăr cu scorțișoară, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand să-i încercați, sunt pufoși, fragezi, puțin foietați și foarte gustoși. Covrigii de casă merg minunat de pus în pachețelul de școală sau ca un alint la cafeaua de dimineață, cu puțin unt deasupra neapărat!

Ingrediente
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10-15g drojdie uscată
Lapte
250 ml
   
Făină albă
550 g
   
Zahăr
3 linguri
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
150 g
   
Ouă
2 buc
   
Ulei
150 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Unt topit
50 g
   
Stafide
200 g
sau orice altceva vă place - bucățele de ciocolată, merișoare uscate, scorțișoară, prune uscate, halva, etc.
Mac/susan
2 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol puneți drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de făină și 1 lingură de zahăr.

Amestecați totul bine cu un tel, lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă compoziția.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahăr, 1 linguriță de sare și 150ml de ulei.

Amestecați bine.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 2
Pas 3

Puneți și restul de făină, amestecați aluatul mai întâi cu o lingură/spatulă, până se încorporează toate ingredientele.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 3
Pas 4

Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și începeți să-l frământați cu mâinile, până devine uniform și neted.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 4
Pas 5

Lăsați-l să se odihnească în bol, aproximativ 30-60 de minute.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 5
Pas 6

După acest timp tăiați aluatul în 20 de bucăți aproximativ egale.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 6
Pas 7

Formați din ele bile mici și le lăsați să se odihnească pe masă timp de 15 minute.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 7
Pas 8

Apoi treceți degetele prin unt topit și fiecare bilă începeți s-o aplatizați cu mâinile.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 8
Pas 9

Trebuie să obțineți așa un oval mai alungit, cât mai subțire posibil.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 9
Pas 10

Presărați peste aluat stafide, sau altă umplutură care vă place.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 10
Pas 11

Și rulați.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 11
Pas 12

Suprapuneți și presați puțin capetele când formați cercul.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 12
Pas 13

La fel formați și restul covrigilor, le aranjați în tăvi așternute cu hârtie de copt și lăsați la crescut timp de 20-30 de minute.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 13
Pas 14

După acest timp se ung cu ou bătut și presărați deasupra cu mac sau susan, dacă vă place.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 14
Pas 15

Coaceți covrigii în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau până se rumenesc frumos.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 15
Pas 16

Sunt minunați calzi, dar și reci. Eu am congelat o tură(după coacere-răcire) și apoi i-am reîncălzit la nevoie.

Poftă Bună!

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: Youtube Lena Li