Când am gustat prima dată acest orez cu fidea la un fast-food turcesc, am avut o mică senzaţie de "Oau!" și mi-am bifat neapărat să-l încerc acasă. Pe lângă faptul că se gătește simplu, interesant ca și combinație, veți descoperi că este și neașteptat de gustos. Fideaua călită are aromă de pâine prăjită cu unt și aceasta se transmite la toată mâncarea. Asta pe scurt să vă dați seama care este gustul orezului cu fidea.
Mulți numesc această mâncare pilaf de orez cu fidea, eu aș spune totuși că este mai mult o garnitură. Dar bineînțeles că îl puteți considera și mâncare completă în caz că nu aveți nimic altceva gătit pe lângă. Ar merge combinat minunat cu orice mâncare de legume, pește, carne, etc.
Cam așa arată fideaua fină din comerț pe care vă recomand să o folosiți la rețetă.
Alegeți orice marcă, la un preț care vă convine.
Într-o cratiță cu fund gros, sau o tigaie mai adâncă topiți untul.
Adăugați fideaua, lăsați să se călească la foc mediu și amestecați periodic.
Cam așa arată când este gata, oricum vă dați seama și după aromă.
Nu plecați departe pentru că se călește foarte repede.
Nu uitați între timp să măsurați orezul și îl spălați în 2-3 ape.
Adăugați acesta peste fideaua rumenită din cratiță, amestecați și mai căliți împreună 2-3 minute.
Acum turnați 400ml de apă în cratiță și adăugați sarea.
Amestecați bine și lăsați la foc mare până începe să fiarbă totul.
Apoi faceți focul mic, puneți capacul la cratiță și lăsați așa aproximativ 10-15 minute.
După acest timp veți observa că orezul absorbe toată apa.
Acum închideți focul sub cratiță, dar nu umblați la ea - nu scoateți capacul și nu amestecați în orez deloc.
Lăsați așa să se gătească "pasiv" 30-60 de minute în aburii din cratiță, să se imerseze complet toate aromele.
Înainte de servire îl amestecați bine și răsfirați cu o lingură mare.
Este minunat și îl puteți servi ca garnitură la o mâncare de legume, carne sau pește.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.