Otet de mere preparat acasa

Otet de mere preparat acasa

Nici nu mi-am imaginat ca voi face si otet de mere in casa, dar vara aceasta eram la parinti in vacanta, iar merii din spatele casei erau plini de fructe. Am facut atunci prajituri, compot, gem,  dar nu mai aveam nici un fel de inspiratie ce sa mai gatim si cum sa nu pierdem asa produse naturale crescute bio.

Exact atunci am citit pe net un articol despre beneficiile miraculoase a otetului de mere, si anume cel fermentat natural, nepasteurizat si cat mai bio. Asa ca m-am apucat de treaba, am luat dupa mine la Bucuresti o punga generoasa de mere si vedeti mai jos ce mi-a iesit.

Din start va spun ca mi-a iesit minunat, nici nu mi-am imaginat ca va fi asa de aromat, perfect de acru si placut. Imi place ca nu trebuie pastrat in conditii deosebite, si nici inchis ermetic -  otetul nu expira, ba dimpotriva devine tot mai bun cu timpul. Apropo, asa in viata mea de low-carb am gasit o metoda sa mananc mere, dar fara aport de carbohidrati! Am citit undeva ca 1-2 linguri din acest otet natural fermentat, pastreaza toate vitaminele dintr-un mar, dar mai este imbogatit si de alte proprietati.

Noi acum dizolvam cate 1 lingura de otet intr-un pahar de apa si il bem inainte de masa, pe stomacul gol, o data pe zi.  Este un fel de vitaminizare si imunizare naturala si inofensiva. Recomand sa incercati, mai ales daca aveti multe mere care incep sa se treaca si vreti sa le utilizati cat mai eficient si sanatos. Nu mai spun cat de bun este in salata...

Despre beneficiile otetului de mere puteti citi cate ceva aici  pe Sfatul Medicului, dar si pe multe alte resurse de pe net. Cu siguranta veti fi impresionati!

Am inteles ca dupa aceeasi metoda se poate face otet si din alte fructe, eu nu am incercat inca, dar urmeaza.

Ingrediente

Mere
4 kg
Apa
4 l
Zahar
200 g
sau miere
Miere de albine
250 g

Pasi de urmat

Pas 1

Etapa 1 - Fermentarea merelor:

Merele trebuie sa fie cat mai coapte, nu este o problema daca sunt putin batute sau incep sa se strice - chiar mai bine, vor fermenta in otet mai repede.

Doar aveti grija se la spalati bine de pamant si alt gunoi de pe deasupra.

Otet de mere preparat acasa - Pas 1
Pas 2

Apoi le taiati in sferturi - cu tot cu coaja si miez neaparat!

Si le treceti asa printr-un robot sau razatoare, ideea este sa le maruntiti cat mai bine.

Otet de mere preparat acasa - Pas 2
Pas 3

Puneti merele maruntite intr-un vas emailat sau de sticla - aici am oala emailata de 12 litri. Ar merge si intr-o galeata de preparat, sau borcan mare.

Adaugati 200g de zahar/miere(calculati 50g de zahar la 1kg de mere), 4 litri de apa(1 litru de apa la 1kg de mere) si amestecati bine cu o lingura de lemn.

Otet de mere preparat acasa - Pas 3
Pas 4

Acoperiti oala cu un prosop si capac(nu ermetic!), apoi lasati sa fermenteze timp de 10-14 zile la temperatura camerei.

Eu am lasat-o pe masa de bucatarie in tot acest timp.

Otet de mere preparat acasa - Pas 4
Pas 5

Dar aveti grija ca in fiecare zi sa amestecati bine merele din oala - ele vor incepe sa fermenteza cam din a 2-a zi si se ridica la suprafata. Deci trebuie amestecate ca sa fermenteze uniform totul.

Otet de mere preparat acasa - Pas 5
Pas 6

Dupa 10-14 zile fermentarea se opreste si veti observa ca va arata cam asa compozitia de mere din oala.

Acum este timpul sa trecem totul prin sita si sa avansam la urmatoarea etapa.

Otet de mere preparat acasa - Pas 6
Pas 7

Etapa 2 - Trecere prin sita si prosop:

Mai intai recomand sa treceti toata compozitia printr-o sita mai mare - sa dati la o parte bucatile mari.

Otet de mere preparat acasa - Pas 7
Pas 8

Apoi puneti peste sita un prosop mai dens si strecurati atent sucul dens.

Va mai ajutati cu o lingura ca sa treaca usor.

Otet de mere preparat acasa - Pas 8
Pas 9

La final adunati prosopul cu resturi intr-o bila si stoarceti bine cu mainile, sa nu pierdeti deloc din zeama merelor.

Otet de mere preparat acasa - Pas 9
Pas 10

Astea sunt resturile de mere dupa stoarcere, le aruncati pentru ca nu le mai folosim la nimic.

Otet de mere preparat acasa - Pas 10
Pas 11

Masurati aproximativ cati litri de suc ati obtinut din mere si cantariti mierea dupa proportia - 50g miere la 1 litru de suc.

Eu am obtinut 5 litri de suc la final, deci am avut nevoie de 250g miere.

Otet de mere preparat acasa - Pas 11
Pas 12

O adaugati in oala cu suc si amestecati foarte bine pana se dizolva complet.

Daca nu aveti miere o puteti inlocui cu zahar, in aceeasi proportie. Ele sunt necesare pentru fermentarea si hranirea ciupercii otetului.

Otet de mere preparat acasa - Pas 12
Pas 13

Etapa 3 - Fermentarea otetului:

Acum iarasi acoperiti oala cu prosop si capac, dar o lasati deja 40-60 de zile la temperatura camerei.

Gasiti un loc unde sa nu va incurce in bucatarie sau in casa - dar aveti grija ca va incepe sa miroase putin a otet pe langa ea.

Otet de mere preparat acasa - Pas 13
Pas 14

Mai departe nu trebuie sa amestecati deloc compozitia!

Veti observa in cateva zile ca incepe sa creasca la suprafata ciuperca otetului.

Otet de mere preparat acasa - Pas 14
Pas 15

Pe parcurs devine tot mai groasa, asa si trebuie.

Daca observati musculite, aveti grija sa inchideti mai bine oala - poate chiar legati cu un elastic prosopul de pe oala. Dar nici intr-un caz sa nu inchideti ermetic, otetul trebuie sa "respire".

Otet de mere preparat acasa - Pas 15
Pas 16

Peste 40-60 de zile, in functie de conditiile din camera, ciuperca mare se va lasa la fund. Otetul devine mai limpede si are un gust acru mai pronuntat.

Otet de mere preparat acasa - Pas 16
Pas 17

Etapa 4 - Limpezire si turnat in sticle:

Acum este timpul sa scurgeti otetul in niste borcane mari de 2-4 litri.

Lasati asa sa se mai limpezeasca otetul cateva zile, chiar vreo saptamana.

Otet de mere preparat acasa - Pas 17
Pas 18

Asa a ramas ciuperca mare la fundul oalei mele in care a fermentat otetul.

O aruncati, nu mai este nevoie de ea acum.

Otet de mere preparat acasa - Pas 18
Pas 19

Otetul din borcane va mai face o mica pojghita de ciuperca - el asa continua sa se maturizeze si este normal sa apara.

Otet de mere preparat acasa - Pas 19
Pas 20

Vedeti aici cum s-a limpezit inca putin otetul, la fundul borcanului s-a mai adunat niste sediment.

Otet de mere preparat acasa - Pas 20
Pas 21

Acum turnati cu mare atentie otetul in sticle sau borcane uscate si curate. Le inchideti cu capac, dar nu ermetic, otetul va continua sa fermenteze incet si sa se maturizeze.

Pastrati la temperatura camerei, la mine stau in debaraua de apartament.

Otet de mere preparat acasa - Pas 21
Pas 22

Otetul deja este bun de consum, dar va fi si mai eficient dupa ce se mai maturizeaza cateva luni, chiar 1 an. Deci sa nu va fie frica ca se strica :)

In timp se mai limpezeste, dar pentru otetul de casa este normal sa mai aiba sediment in el.

Sanatate Multa!

Otet de mere preparat acasa - Pas 22

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 360 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 12 Nov 2019, 10:03

Salut scumpă Elena. În ultimul timp am impresia că-mi citești gândurile. Cu două zile înainte să postezi rețeta,chiar mă gândeam că n-ar fi rău să încerc să fac un oțet de mere în casă! Mulțumesc mult,peste două luni neapărat voi scrie un comentariu pentru rezultatul final. Am doar o întrebare, : compoziția de mere+apă+zahăr poate sta într-o cratiță de oțel? Ne am vasri emailate iar cele în sticlă îs prea mici ,acum când a început să fermenteze. Mulțumesc mult!

lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 12 Nov 2019, 10:19

Ma bucur mult Lilia! Acum cand abia fermenteaza nu cred ca este o problema mare vasul de otel, dar totusi nu recomand pentru ca oxideaza si intra in reactie cu viitorul otet.😉

Floryyyyy
Floryyyyy 04 Nov 2020, 16:13

Am pus apa cat sa acopar merele... In loc de 4, am pus 6,ca mi se parea prea putina... Totul intr.un borcan mare de 12l.

Este vreo problema? 

lena
Elena (lena) Floryyyyy 04 Nov 2020, 16:59

Nu cred.

belogerer804
belogerer (belogerer804) 18 Sep 2021, 21:41

oarecum sceptic dar pentru ca aveam niste mere care altfel ar fi putrezit degeaba am zis sa incerc.

2 kg de mere poloneze spalate cu peria de sarma pt a inlatura ceara si aproximativ 3 kg de mere salbatice romanesti cazute pe jos. trecute separat prin storcator si urmata procedura de fermentatie in oale de inox separat dupa care strecurate si trecute la borcane. polonezele cu miere si romanestile cu zahar din lipsa miere. au 2 saptamani la borcan si ciuperca formata frumos iar gustul e de pe acum delicios. fin la poloneze (seamana cu crema de balsamic) si acid puternic la romanesti.

in concluzie functioneaza si va multumesc frumos pentru reteta.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) belogerer (belogerer804) 18 Sep 2021, 21:46

Cu drag!😉

belogerer804
belogerer (belogerer804) Elena (lena) 20 Feb 2022, 21:24

fiind promotie la mere am inceput o noua productie. din pacate mere de import pline de ceara. le-am spalat in apa calda cu bicarbonat si le-am trecut prin storcator. aproximativ 50 gr de miere si 50 grame de zahar brun plus un litru de apa adaugate la 2 kg de mere. am pus si 6 cuisoare. azi e prima zi. sa ne auzim cu bine.

AlexandruCostin594
Alexandru Costin (AlexandruCostin594) 04 Nov 2021, 15:08

Servus Lena, daca ciuperca sa scufundat dupa a 15-a zi ce fac? Multumesc, Alex.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alexandru Costin (AlexandruCostin594) 04 Nov 2021, 15:25

Gustati din compozitie, daca este acra si s-a limpezit, puteti continua conform instructiunilor. Daca nu, mai lasati sa stea, va forma o alta ciuperca deasupra.

Doc
Doc 05 Jul 2022, 06:23

Bun-a ziua am si eu o nelamurire. Am urmat intocmai pasii pt otetul de mere dar am avut doar merele Bot de iepure eu sincer nu am vazut acea ciuperca si nici nu stiu ce gust trebuie sa aiba(ma refer la otet) . Culoarea e frumoasa iar gustul nu e acrisor e doar usor dulce ca un suc slab de mere cu un usor miros de ceva fermentat .Asa trebuie sa fie? Intreb pt ca e prima data cand fac asa ceva ! E bun de consumat oare? Multumesc .Am tinut la fermentat 2 saptamani apoi o luna!

lena
Elena (lena) Doc 05 Jul 2022, 08:05

Trebuie sa fie acrisor cu usoara aroma de mere fermentate. Nici nu stiu de ce e asa la dva, este normal sa fermenteze ca un vin si sa fie acru.

Carmen Teo
Carmen Teo 03 Aug 2022, 17:03

Buna Elena, am facut anul trecut otetul de mere dupa reteta ta si a iesit minunat. Iar anul acesta, dupa ziua a 10-a a facut mucegai pe suprafata compozitiei. Pot sa strecor compozitia si sa trec la etapa 2 sau ar fi indicat sa nu mai folosesc lichidul ?Multumesc mult ! Carmen.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Carmen Teo 03 Aug 2022, 17:15

Dar miroase ok? Cred ca poti continua daca nu arata critic.

Carmen Teo
Carmen Teo 04 Aug 2022, 08:42

Miroase bine, nu arata rau...voi continua. Multumesc mult !

Alcora
Alcora 04 Mar 2023, 11:39

Am facut dupa reteta de aici, toate bune dar ciuperca otetului nu a aparut. Are cam 4 saptamini deja, dar nimic. Nu are musculite. Miroase puternic a otet dar atit. Care e problema si daca se poate folosi asa cum e. Multumesc!

Anastasia2
Anastasia2 Alcora 22 Mar 2024, 12:19

Si eu la fel am patit. A stat 60 de zile, dar ciuperca nu a aparut. Aceeasi nedumerire o am si eu- se poate folosi acest otet? Are proprietatile necesare?

Alcora
Alcora 04 Mar 2023, 11:41

Am uitat...are miros puternic de vin otetit.

lena
Elena (lena) Alcora 06 Mar 2023, 08:55

Cred ca se poate folosi, probabil ciuperca a fost mai mica si s-a lasat la fund.

LacramioaraFlorentinaPetrica822
Lacramioara Petrica (LacramioaraFlorentinaPetrica822) 11 Mar 2024, 09:34

Buna ziua am și eu o întrebare, deja după prima zi mi-a făcut mucegai alb pe deasupra e ok merg mai departe sau nu? Am presupus că e de la căldură masa mea de la bucătărie are un calorifer sub și era cald, am mutat compoziția pe o altă masă nu așa aproape de sursa de căldură, dar mai e buna?

lena
Elena (lena) Lacramioara Petrica (LacramioaraFlorentinaPetrica822) 11 Mar 2024, 10:43

Incercati sa scoateti mucegaiul si lasati sa fermenteze, daca totusi apare din nou, mai bine nu continuati.