De ceva timp am zarit aceste Cruffins pe blogurile straine - o "bomba" de aroma si textura, de mare efect, un fel de combinatie intre briose si croissants. Eu as zice ca este mai repede o briosa-cozonac foietata, la ai mei a avut mare succes, deci a trecut testul cu brio din prima incercare.
Variante la reteta de cruffins sunt diverse, eu bineinteles am ales una mai simpla dar foarte adaptabila la umpluturi. Aici am pus intre straturi niste scortisoara cu zahar, dar merge de umplut cu bucatele de ciocolata, stafide, felii de mere, etc.
Intr-un bol mare turnati laptele cald, 50g de zahar si drojdia.
Amestecati bine si lasati 10 min, pana incepe sa faca spuma.
Pe urma adaugati 50g de unt topit si 0.5 lingurita de sare.
Apoi adaugati 250g de faina si incepeti sa amestecati aluatul cu o spatula sau lingura.
Daca observati ca aluatul este inca prea lipicios, mai adaugati si restul de 50g de faina.
Il mai framantati putin pe masa pana obtineti un aluat moale, dar nelipicios.
Puneti acesta inapoi in bol, acoperiti cu un prosop sau folie si lasati 30 minute sa creasca putin.
Dupa 30 de minute taiati aluatul in 6 bucati egale si formati niste bile din ele.
Lasati inca 10 minute pe masa la odihnit.
In acest timp luati o bucata de 70g unt moale, la temperatura camerei, si o taiati cu un cutit in 6 parti aproximativ egale.
Intindeti, cu un facalet, fiecare bila de aluat - sa fie cat mai subtire posibil(nu uitati sa va ajutati cu putina faina la nevoie).
Apoi luati un cub de unt moale, din cele 6, si il intindeti cu degetele pe toata suprafata.
Acum aici puteti presara orice va place - putin zahar cu scortisoara, bucatele de ciocolata, stafide, nuci, etc.
Rulati foaia.
O taiati pe lung in jumatate.
Si rulati fiecare jumatate intr-un melc, cu sectiunea spre exterior.
Din cele 6 bile obtineti 12 briose, pe care le aranjati intr-o forma de muffins unsa cu putin ulei.
Recomand sa fie o forma pentru briose ceva mai mari, sa aiba loc de crescut aluatul.
Lasati cruffins-urile sa creasca 30-60 de minute la temperatura camerei, pana isi cam dubleaza volumul.
Coaceti briosele in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, pana se rumenesc frumos.
Lasati putin sa se raceasca si savurati. In plus, le puteti umple, cu o seringa de cofetarie, cu niste crema preferata sau gem.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.