Demult jonglam cu ideea tortului Red Velvet, dar când am observat această variantă rapidă pe un canal de YouTube am zis că asta e momentul! Vă spun din start că a ieșit fenomenal de gustos, demult nu am savurat așa un tort delicios și de foarte mare efect. Pe lângă gust, mi-a plăcut mult metoda aceasta rapidă de preparare a pandișpanului - se răcește în câteva minute și este așa de fraged că nu necesită mare timp de pătrundere și frăgezire la frigider.
Recunosc că una din piedici să încerc un tort Red Velvet a fost faptul că trebuie să folosesc colorant alimentar. Dar până la urmă am zis că nu este așa o mare problemă dacă îl fac chiar și o dată pe an, să fie doar asta singurul produs mai dubios pe care îl consumăm... Din păcate să-l faceți cu suc de sfeclă nu merge, adică puteți, dar nu veți obține această culoare de efect. Pe de altă parte puteți să-l faceți fără colorant, numai cu cacao, sau chiar fără - dar atunci nu va fi Red Velvet.
Fetița mea mică nu mănâncă deloc prăjituri și torturi (nu-i plac, preferă un castravete în loc!), am fost surprinsă când mi-a cerut o felie și a declarat că este cel mai bun tort mâncat vreodată!
A fost interesant să-l gătesc în prima parte a zilei, până în ora 12, și după-amiază deja l-am savurat-testat la o cafea cu sora mea. Chiar rapid și fain, recomand neapărat să-l încercați!
Într-un bol amestecați făina cu praful de copt și pudra de cacao.
În alt bol mai mare puneți ouăle, 200g de zahăr și puțină sare.
Amestecați bine cu un mixer până se fac spumă albă.
Apoi adăugați treptat uleiul și chefirul, amestecați bine după fiecare.
Acum adăugați colorantul - eu am pus mai întâi colorant simplu din comerț, de la dr.Oetker. Observați că nu este roșu, doar de un roz plăcut, ceea ce nu este ok.
Așa că am mai pus alt colorant mai profi, cumpărat dintr-un magazin online specializat - se găsesc acum foarte simplu.
Și am obținut un roșu mai intens, cam așa trebuie să fie, pentru că după copt își mai schimbă culoarea.
Deci reglați cantitatea de colorant după ochi, în funcție de concentrație și pigment.
Adăugați compoziția de făină și cacao, amestecați bine.
Pudra de cacao are rolul aici de fixare și intensificare a colorantului roșu, care după coacere are tendința să-și schimbe puțin nuanța.
Vă iese un aluat destul de lichid, așa și trebuie să fie.
Îl turnați într-o tavă de aragaz mare (de 4 ochiuri), așternută cu hârtie de copt. Nivelati bine cu o lingură și îl puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20 de minute.
S-ar putea în timpul procesului de copt să se umfle puțin mijlocul blatului.
Îl înțepați atent cu un cuțit în acel loc și lăsați să se facă mai departe.
După copt trageți atent de hârtia de copt și scoateți blatul la răcit pe masă. În 15-20 de minute deja puteți să-l lucrați, se răcește foarte repede.
Taiați puțin din margini, le uniformizați dacă sunt mai bombate.
Apoi vă recomand să folosiți o ruletă pentru a măsura foaia de tort și s-o porționați uniform.
Acum am tăiat foaia în 4 pătrate egale, și mi-a ieșit un tort cu straturi de efect, dar cam înalt.
Data viitoare îl voi tăia în 2 bucăți egale și-l voi face mai mic.
Dar asta o puteți regla după preferințe și necesități.
Resturile de blat tăiate de pe margini le treceți printr-un blender/robot - vom folosi aceste fărâmituri pentru a orna tortul la final.
Într-un bol mare puneți frișca rece, crema de brânză, 200g de zahăr și puțină esență de vanilie.
Amestecați bine cu un mixer, până crema devine densă, fermă și uniformă.
Acum ne apucăm să montăm tortul.
Dar mai întâi recomand să așterneți marginile platoului de tort cu bucăți de hârtie de copt (scăpați de ștersul farfuriei de cremă, după ornare) și în mijloc să puneți 1 lingură de cremă (va face să nu fugă tortul de pe farfurie).
Și puneți prima foaie, ungeti din abundență cu cremă.
Cum vă spuneam, data viitoare aș face tortul din 2 foi, ca înălțime tot va fi bine, dar asta cum preferați.
Aici e tortul gata, din cele 4 foi - secțiunea este chiar de efect la servire...
Acum aveți grijă să vă lăsați puțină cremă și pentru ornarea tortului pe laterale și deasupra.
O nivelați bine cu spatula sau un cuțit.
După ce ați terminat treaba cu crema, scoateți atent bordurile din hârtia de copt - și aveți farfuria curată!
Apoi cu un cuțit sau lingură, presărați bordurile tortului cu fărâmiturile roșii, pregătite în blender mai înainte.
Îl mai puteți orna cu ceva fructe roșii deasupra, aici am pus niște coacăze roșii congelate.
Se învelește atent platoul în folie de plastic alimentară și lăsați tortul 2-4 ore la frigider, sau peste noapte.
Sinceră să fiu nu am observat să fie mult mai fraged peste noapte, pandișpanul este atât de moale că și după 2 ore l-am servit cu mare plăcere.
Delicios, de efect, interesant, nebanal și rapid = formula tortului perfect!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.